• Real Estate

    Dimand: Τι πέτυχε την πρώτη χρήση ως εισηγμένη

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand


    Τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού από 19,1% σε 3,2% πέτυχε μέσω της εγγραφής της στο Χρηματιστήριο η Dimand, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, της πρώτης χρήσης κατά την οποία οι μετοχές της εταιρείας ακινήτων διαπραγματεύονταν στο ταμπλό.

    Η εισαγωγή στο Χ.Α. έφερε και την «αποδέσμευση» από τη HIG Capital. Αυτός είναι και ο λόγος που η Dimand εμφανίζει ζημιές 7,8 εκατομμυρίων, ενώ τα λειτουργικά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 17% στα 7 εκατομμύρια. Μετά την ΙΡΟ, τον προηγούμενο Ιούλιο, η Dimand αποπλήρωσε το σύνολο των οφειλομένων του ομολογιακού δανείου με την Tempus (όχημα της HIG Capital), ποσού 50,3 εκατ. ευρώ, όπως άλλωστε προβλεπόταν στο ενημερωτικά δελτίο που δημοσιεύτηκε πριν από την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.

    Από αυτή την προπληρωμή αναγνωρίστηκε στα αποτελέσματα κατά το γ’ τρίμηνο εφάπαξ χρηματοοικονομικό κόστος 7,6 εκατομμυρίων, τα οποία η διοίκηση της Dimand εκτιμά ότι είναι μικρότερα από εκείνα που θα κατέγραφε εάν το εν λόγω δάνειο αποπληρωνόταν σύμφωνα με τους όρους του. Να σημειωθεί εδώ ότι τα έσοδα της Dimand αυξήθηκαν κατά 55% στα 10,6 εκατομμύρια.

    Η Dimand πορεύεται έως και το 2030 με τη συμμετοχή της EBRD σε έργα της, καθώς έχει ανανεωθεί η συμφωνία της ΕυρωπαϊκήςΤράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Τα κεφάλαια που θα επενδυθούν από Dimand και EBRD έχουν αυξηθεί πλέον σε 204,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δίνεται η δυνατότητα πρώιμης (με λιγότερες προϋποθέσεις) συμμετοχής EBRD σε νέες επενδύσεις της Dimand και η υπό προϋποθέσεις αποδέσμευση της εταιρείας Arcela Investments Ltd (θυγατρικής της Dimand) από τις παρασχεθησόμενες εγγυήσεις της προς την τράπεζα. Πρόκειται για μία συνεργασία που ξεκίνησε το 2017 μέσω της σύστασης joint venture στο οποίο η τράπεζα επένδυσε 61,5 εκατομμύρια.

    Οι επενδύσεις σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

    Η εισηγμένη «μεγεθύνει» τις επενδύσεις σε Φάληρο και Θεσσαλονίκη η Dimand, στο πλαίσιο υλοποίησης του επενδυτικού της προγράμματος κι ενώ κατέχει ήδη ακίνητα προς αξιοποίηση, αξίας 915 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σε εξέλιξη είναι η ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά, που θα παραδοθεί στο τέλος του 2023 στους χρήστες. Χθες ανακοινώθηκε το άνοιγμα καταστήματος επιφάνειας 1.150 τ.μ. του βρετανικού κολοσσού της JD Sports στους χώρους του πράσινου πύργου που προορίζονται για λιανεμποριο, ενώ αναμένονται ανακοινώσεις από έναν ακόμη τουλάχιστον anchor tenant.

    Μέχρι το τέλο του πρώτου εξαμήνου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά και των υπόλοιπων κτιρίων του συγκροτήματος που στέγαζε το Μινιόν. Το 2021 η εισηγμένη απέκτησε το οικόπεδο επί της Πατησίων με τα τρία από τα πέντε κτίρια του ιστορικού πολυκαταστήματος, υπογράφοντας προσύμφωνο και για την απόκτηση και των άλλων δύο κτιρίων. Στο κτίριο προβλέπεται η ανάπτυξη συγκροτήματος μικτών χρήσεων που θα περιλαμβάνει καταστήματα, γραφεία, χώρους εστίασης, αλλά και περίπου 40 διαμερίσματα.

    Την ίδια ώρα, η κοινοπραξία 3V στην οποία συμμετέχει μαζί με τον Χρήστο Ιωάννου, την Άβαξ Development και μέλη της οικογένειας Δαυίδ και αφορά στην ανέγερση συγκροτήματος μεικτών χρήσεων στο Νέο Φάληρο, απέκτησε όμορο στην έκταση οικόπεδο, έναντι 1,15 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η Dimand έχει αυξήσει τη συμμετοχή της στην κοινοπραξία στο 57,26%.

    Τον Δεκέμβριο η Dimand απέκτησε το 75% του πρώην εργοστασίου Φιξ στη Θεσσαλονίκη συνολικής επιφανείας περίπου 25.211 τ.μ. έναντι τιμήματος 9,3 εκατομμυρίων και προσυμφώνησε την αγορά του υπόλοιπου 25% έναντι 4,75 εκατομμυρίων, deal το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, αναμένεται η ανάπτυξη βιοκλιματικού συγκροτήματος μικτών χρήσεων με σκοπό την εκμίσθωση του. Θυμίζουμε πως στην ίδια περιοχή, απέναντι από το παλιό εργοστάσιο της Φιξ, Dimand και Prodea αναπτύσσουν ήδη office park, που θα είναι ολοκληρωμένο το 2026.

    Οι δύο από τις σημαντικότερες και οι πιο πρόσφατες επενδυτικές κινήσεις της εταιρείας αφορούν αφενός στην ανάπτυξη του νέου δικαστικού μεγάρου Πειραιά και αφετέρου στο project Skyline. Όσον αφορά στα δικαστήρια, ύστερα από διαγωνισμό του οποίου το αποτέλεσμα κατακυρώθηκε στις αρχές Μαρτίου στη Dimand. Προσφορά είχε υποβάλει και η ισραηλινών συμφερόντων Golden Horizon, με τα δικαστήρια να αναπτύσσονται τελικά σε οικόπεδο 17 στρεμμάτων της Dimand στον Άγιο Διονύσιο. Το τίμημα για τη στέγαση του μεγάρου σε νέο ακίνητο έφτασε τα 80,9 εκατομμύρια. Το έργο θα έχει συνολική επιφάνεια 36.095 τ.μ. και στοχεύει σε πιστοποίηση LEED στη βαθμίδα Gold.

    Στις αρχές Φεβρουαρίου, η κοινοπραξία των Dimand και Premia Properties υπέγραψε με την Alpha Bank την απόκτηση χαρτοφυλακίου 573 ακινήτων έναντι 437 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των οποίων το εμβληματικό συγκρότημα κτιρίων επί των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους καθώς και το κτίριο επί της οδού Σταδίου και Κοραή.

    Τον ίδιο μήνα υπεγράφη και το συμβόλαιο για την αγορά του παλιού εργοστασίου της Softex στο Βοτανικό, αντί 14,2 εκατομμυρίων όπου θα αναπτυχθεί σύγχρονο συγκρότημα με χρήσεις γραφείων και καταστημάτων, τα οποία θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τα πρότυπα του πιστοποιητικού LEED για βιοκλιματικά κτίρια υψηλής ενεργειακής κλάσης.

    Διαβάστε επίσης

    Dimand: Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 55% το 2022

    Dimand: Πουλά στη Eurobank τα γραφεία της PwC, έναντι 74,4 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ