• Real Estate

    Dimand: Γιατί ο Δ. Ανδριόπουλος δεν επενδύει στο Ελληνικό

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Αντιπρόεδρος & CEO της Dimand


    Οι αποδόσεις που παρέχει αυτή την ώρα το έργο του Ελληνικού σε επενδυτές και μετόχους, η στρατηγική της Dimand επικεντρωμένη σε έργα που απευθύνονται σε μικρότερα βαλάντια και ο προβληματισμός του Δημήτρη Ανδριόπουλου για την ανάπτυξη της αθηναϊκής ριβιέρας κρατούν ακόμα τη Dimand έξω από τα όρια του πρώην αεροδρομίου.

    Γεγονός είναι ότι, βάσει επενδυτικής στρατηγικής της Dimand και όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων, πεδίο ανάπτυξης για την εισηγμένη στο Ελληνικό θα αποτελούσαν οι κατοικίες και οι γραφειακοί χώροι.

    Όσον αφορά στον πρώτο κλάδο, σε αυτόν η Dimand είχε μικρή παρουσία έως σήμερα, ωστόσο στο πλάνο της είναι η δημιουργία περίπου 300 διαμερισμάτων, τα οποία, βέβαια, δε δύναται να συγκριθούν με τις οικιστικές αναπτύξεις στο Ελληνικό.

    Η Lamda Development έχει ήδη προπωλήσει το σύνολο των κατοικιών στον πράσινο ουρανοξύστη, τα οικόπεδα των 28 πολυτελών βιλών και τις πολυτελείς κατοικίες (condos) έναντι 1,2 δισ. ευρώ, με τιμές που ξεκινούν από τα 9.000 και καταλήγουν σε 32.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

    Από την άλλη, το σχέδιο της Dimand θέλει τη διάθεση στην αγορά τύπους κατοικιών με τιμές 5.000 έως 10.000 ευρώ και θα απευθύνονται σε οικογένειες, νοικοκυριά ενός ατόμου και νέα ζευγάρια, ενώ βασικός στόχος είναι η επιστροφή των μόνιμων κατοίκων στο κέντρο της Αθήνας.

    Ενδεικτικό είναι ότι τα διαμερίσματα θα αναπτυχθούν στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, στην Πατησίων, στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά και στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.

    Όσον αφορά στη δεύτερη κατηγορία των γραφείων που θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο δραστηριοποίησης της Dimand εντός του Ελληνικού, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος έκανε χθες γνωστό πως πριν ακόμα υπογραφεί η μεταβίβαση του ακινήτου από το δημόσιο στη Lamda, είχε προταθεί στην τελευταία συνεργασία για την ανάπτυξη κτιρίων.

    Συγκεκριμένα, η Dimand είχε προτείνει την κατασκευή γραφείων σε συνεργασία με την τότε Grivalia Properties και αργότερα με τις Prodea και EBRD, σχέδιο που εν τέλει δεν προχώρησε.

    «Χωρίς υποδομές θα έχουμε μια πόλη με ιδρυματοποιημένους κατοίκους»

    Σημειωτέον ότι η Lamda σχεδιάζει τη σύσταση ενός οχήματος ειδικού σκοπού στο οποίο θα εισφερθούν ακίνητα έκτασης άνω των 100.000 τ.μ., με στόχο την αναζήτηση συνεπενδυτή ή συνεπενδυτών για την ανάπτυξη γραφειακών χώρων, ύστερα από την ματαίωση των σχεδίων των Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς για τη μεταφορά της έδρας στα νότια προάστια.

    «Αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να πούμε αν έχουμε αποφασίσει να επενδύουμε στο Ελληνικό, ούτε ότι έχουμε επίσημη ενημέρωση για το SPV.

    Αν ενημερωθούμε ή προσκληθούμε να συμμετάσχουμε στην διαδικασία είναι σίγουρο ότι θα το μελετήσουμε και ανάλογα θα τοποθετηθούμε», είπε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενη συμμετοχή επικείμενο διαγωνισμό της Lamda.

    Βασικό ορόσημο για την είσοδο της Dimand στο παλιό αεροδρόμιο φέρεται να είναι η ολοκλήρωση έργων – κλειδιών για την ανάπτυξη των υπόλοιπων επενδύσεων, όπως είναι τα έργα υποδομής, προσβασιμότητας και οδοποιίας, στα οποία περιλαμβάνονται και δημόσια έργα, όπως π.χ. η επέκταση του μετρό.

    «Διαφορετικά θα έχουμε πετύχει μια κλειστή πόλη με ιδρυματοποιημένους κατοίκους που ζουν, εργάζονται και ψωνίζουν σε μία περιοχή», διευκρίνισε ο κ. Ανδριόπουλος.

    Ξεκαθάρισε, πάντως, πως «το Ελληνικό το παρακολουθούμε εν τη γενέσει του. Μας ενδιαφέρει ως κλάδος και ως εταιρεία το project να πετύχει, λόγω του μεγέθους, της ιστορίας του και της εμπλοκής του ακόμη και στα πολιτικά πράγματα. Είναι κάτι που πρέπει η χώρα να αποδείξει ότι θα φροντίσει να πετύχει».

    Το «ακριβό» παραλιακό μέτωπο

    Σε κάθε περίπτωση, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος φάνηκε σκεπτικός ως προς τις αποδόσεις των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην αθηναϊκή ριβιέραμε ναυαρχίδα αυτή του Ελληνικού –, τουλάχιστον ως προς σε σύγκριση με «όσα έχουμε υποσχεθεί ή παρουσιάσει στους μετόχους της Dimand».

    Η εισηγμένη που διαπραγματεύεται εδώ και περίπου ένα χρόνο στο ταμπλό έχει στο κάδρο τη διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2024, ενώ η διοίκηση έχει κάνει σαφές πως κάθε επένδυση σε νέο κτίριο αποδίδει σε ορίζοντα τριών έως πέντε χρόνων.

    Τα ακίνητα στο παραλιακό μέτωπο «είναι για άλλα target group».

    Φάνηκε επίσης επιφυλακτικός ως προς τη σιγουριά με την οποία προωθούνται στην αγορά πολύ ακριβά assets, όπως αυτά των νοτίων προαστίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ η Dimand ανέλαβε τη διαχείριση του έργου της αναδιαμόρφωσης των Αστεριών Γλυφάδας για λογαριασμό της Grivalia Hospitality, ο ρόλος της ολοκληρώνεται με την έναρξη λειτουργίας του νέου θερέτρου.

    «Θα δούμε κάτι πολύ διαφορετικό τα επόμενα 20 χρόνια στην αθηναϊκή ριβιέρα. Θα πρέπει πάντα όμως να έχουμε στο μυαλό μας το πώς καταστράφηκαν η ιταλική και η ισπανική ριβιέρα.

    Οι υποδομές καθορίζουν το εάν θα έχουμε ένα πετυχημένο ή ένα αποτυχημένο μοντέλο σε 10 χρόνια», είπε.

    Διαβάστε επίσης

    Dimand: Έργα 1,2 δισ. και στροφή στις κατοικίες του κέντρου

    Lamda: Νέα συμφωνία με τράπεζες για Ελληνικό, πλήρωσε 166,6 εκατ. στο Δημόσιο

    ΤΑΙΠΕΔ: Καταβολή της 2ης δόσης από την Hellinikon Global I S.A.

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ