Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα διανύει μια νέα εποχή ανάπτυξης, με μεγάλα έργα υποδομής να μεταμορφώνουν τον χάρτη της χώρας και να δίνουν ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία. Η πορεία αυτή έχει έναν σταθερό πρωταγωνιστή: τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων και προς υπογραφή συμβάσεων άνω των 9 δισ. ευρώ. Με σημαντικές επενδύσεις στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και του real estate, ο όμιλος συμβάλλει ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καταλαμβάνει ηγετική θέση στον τομέα των παραχωρήσεων, με συμμετοχή σε εμβληματικά έργα υποδομής που διαμορφώνουν τον χάρτη της χώρας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:
●Το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Η σύμβαση περιλαμβάνει δικαίωμα προαίρεσης για την κατασκευή του δυτικού τμήματος Κίσσαμος – Χανιά, καθώς και την υλοποίηση νέου κόμβου στην παράκαμψη Χανίων, που θα συνδέει τον ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο. Το έργο έχει κατασκευαστικό κόστος 1,8 δισ. ευρώ και διάρκεια παραχώρησης 35 έτη. Η πενταετία που προηγείται της λειτουργίας καλύπτει τις φάσεις μελέτης και κατασκευής, ενώ ο άξονας εκτείνεται σε μήκος περίπου 157 χιλιομέτρων, φτάνοντας έως τον ανισόπεδο κόμβο Χερσονήσου στα ανατολικά. Ο νέος ΒΟΑΚ αναμένεται να αναβαθμίσει το οδικό δίκτυο της Κρήτης, μειώνοντας αισθητά τους χρόνους μετακίνησης και ενισχύοντας την οδική ασφάλεια.
● Ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας – Ε65, μήκους 70,5 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 442,1 εκατ. ευρώ. Ο άξονας συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα και βρίσκεται πλέον κοντά στην ολοκλήρωσή του. Η ΤΕΡΝΑ κατασκευάζει το βόρειο τμήμα Καλαμπάκα – Εγνατία, με την πρόοδο να έχει φτάσει το 86%. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί το 2026, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής από τη Λαμία έως την Εγνατία Οδό σε μόλις 1 ώρα και 45 λεπτά.
●Ο Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου στο Καστέλι, μια επένδυση ύψους 480 εκατ. ευρώ, που αναπτύσσεται από την εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης». Στο μετοχικό της σχήμα συμμετέχουν το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 45,9%, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 32,46% και ο ινδικός Όμιλος GMR με 21,64%. Το έργο κατασκευάζεται από την ΤΕΡΝΑ, τον κατασκευαστικό βραχίονα του Ομίλου, και περιλαμβάνει σύγχρονο τερματικό σταθμό, διάδρομο απο/προσγείωσης, χώρους στάθμευσης και νέο οδικό άξονα 18 χιλιομέτρων που θα το συνδέει με τον ΒΟΑΚ. Η πρόοδος των εργασιών έχει ξεπεράσει το 60%, ενώ η ολοκλήρωση αναμένεται το 2027, καθιστώντας το νέο αεροδρόμιο πύλη ανάπτυξης για τον τουρισμό και την οικονομία της Κρήτης.
Ενέργεια
Στον τομέα της ενέργειας, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υλοποιεί το Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ.
Το έργο διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 680 MW για παραγωγή και 730 MW για άντληση, με ετήσια παραγωγή περίπου 816 GWh, και έχει χαρακτηριστεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI 2.9) και Στρατηγικής Σημασίας.
Η μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα που παρέχει η αντλησιοταμίευση, με κορυφαίο παράδειγμα το έργο της Αμφιλοχίας, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας. Σε συνδυασμό με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε «φυσική μπαταρία» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενισχύοντας τον ρόλο της ως περιφερειακού ενεργειακού παίκτη.
