• Real Estate

    Μπλε Κέδρος: Στους μετόχους το 65% των κερδών μετά την ΙΡΟ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πωλ Ευμορφίδης, συν-ιδρυτής της Coco-mat, Μπλε Κέδρος

    Πωλ Ευμορφίδης, συνιδρυτής της Coco-mat, Μπλε Κέδρος


    Στη δέσμευση να διανέμει ετησίως το 65% των κερδών σε μερίσματα, με ορίζοντα πενταετίας, αναφέρθηκε ο ένας εκ των δύο βασικών μετόχων της Μπλε Κέδρος, Μιχάλης Ευμορφίδης.

    Η «υπόσχεση» αυτή ειπώθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, ενόψει της έναρξης της δημόσιας εγγραφής, που ξεκινά στις 6 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 του μήνα. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 5,7 εκατ. ευρώ ετησίως, με βάση τη χρήση του 2021.

    Σε δύο Έλληνες και ένα Γερμανό επιχειρηματία το ποσοστό που διατέθηκε πριν την εισαγωγή στο Χ.Α.

    Ο ίδιος απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους επενδυτές στους οποίους διατέθηκαν 3,6 εκατ. μετοχές πριν την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αρκέστηκε να διευκρινίσει πως το ποσοστό διατέθηκε σε τρεις επιχειρηματίες, εκ των οποίων ο ένας εκ Γερμανίας.

    Να σημειώσουμε εδώ πως το ποσοστό των αδελφών Ευμορφίδη θα κατέλθει στο 37,5% για τον καθένα (τώρα έχουν το 45% έκαστος). Επομένως, η διασπορά των μετοχών της εταιρείας ανήλθε στο 8,33% του συνόλου των μετοχών που θα προκύψει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της IPO.

    Αναφορικά με τη διασπορά των μισθωτών – δεδομένου ότι σχεδόν το 96% των ενοικίων προέρχεται από εταιρείες συνδεδεμένες με την Cocomat – ο Μιχάλης Ευμορφίδης τόνισε πως «οι ΑΕΕΑΠ που έχουν δημιουργηθεί, προέκυψαν από υφιστάμενες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Briq που αποτέλεσε απόσχιση της Quest. Κατά την είσοδό της στο Χρηματιστήριο το 97% των εσόδων προερχόταν από τον όμιλο και έπειτα μειώθηκε. Ο κανόνας λέει ότι ξεκινάς με τις δικές σο επιχειρήσεις και συνεχίζεις με νέα ακίνητα και νέους μισθωτές κι εμείς αυτόν τον κανόνα θα ακολουθήσουμε. Συνεπώς, αποτελούμε τον κανόνα κι όχι την εξαίρεση».

    Ο κ. Ευμορφίδης συνέχισε λέγοντας ότι «πέντε χρόνια μετά την αδειοδότησή μας και εξαντλώντας κάθε περιθώριο που μας έδωσε ο νόμος, σήμερα οδεύουμε προς το Χρηματιστήριο». Η Μπλε Κέδρος αδειοδοτήθηκε ως ΑΕΕΑΠ με 23 ακίνητα αξίας 33 εκατομμυρίων και έσοδα 1,7 εκατ. ευρώ. Πέντε χρόνια μετά κατέχει 34 ακίνητα, αξίας 101 εκατ. ευρώ και έσοδα 6,1 εκατ. ευρώ, με σχεδόν μηδενικό δανεισμό, της τάξης των 300 χιλ. ευρώ στο τέλος του 2021.

    Οι επικεφαλής της πέμπτης χρονολογικά ΑΕΕΑΠ που δημιουργήθηκε έχει γράψει καθαρά κέρδη 20,6 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αποδόσεις των 37.200 τ.μ. κτιρίων υπολογίζονται σε 7,4%.

    Το μεικτό project της Μονεμβασιάς, το διπλό χτύπημα στο Κουκάκι, η έκβαση της διαμάχης με το υπ. Πολιτισμού

    Επί του παρόντος, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 10 καταστήματα με μισθωτή την Cocomat, δύο γραφεία, 6 ξενοδοχεία (57% της αξίας και 67% των εσόδων), δύο βιομηχανικά ακίνητα, 3 οικιστικά και 10 οικόπεδα, το μεγαλύτερο asset της εταιρείας είναι το Athens Cocomat BC. Σε ό,τι αφορά την περιπέτεια του τελευταίου με το υπουργείο Πολιτισμού – που αποφάσισε την αφαίρεση δύο ορόφων από το ξενοδοχείο, με την ΑΕΕΑΠ να προσφεύγει στο ΣτΕ –, ο κ. Ευμορφίδης δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης. «Από τη στιγμή που χτίσαμε το ξενοδοχείο, λειτουργεί αδιαλείπτως και εν μέσω πανδημίας και δεν θεωρούμε ότι θα αλλάξει κάτι. Έχει χτιστεί με όλες τις άδειες και δε νομίζω ότι διέτρεξε ποτέ κάποιον κίνδυνο».

    Κλειστά μισθωτήρια 12ετούς διάρκειας αποτελούν την πολιτική που ακολουθεί η εντός ολίγου εισηγμένη, με ετήσια αναπροσαρμογή που στηρίζεται στον πληθωρισμό.

    Στις επενδύσεις υπό υλοποίηση στις οποίες θα διοχετευτεί η άντληση των κεφαλαίων είναι η ανέγερση ξενοδοχείου 117 δωματίων, το οποίο απέκτησε μέσω πλειστηριασμού και στέγαζε σταθμό αυτοκινήτων, καθώς και μία τουριστική μονάδα στη Μονεμβασιά. Θα αποτελείται από 59 κατοικίες, συνολικά 10.000 τ.μ. κι ένα πεντάστερο ξενοδοχείο δυναμικότητας 33 σουιτών, ένα χωριό 14 συνοικιών, μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος. Το συγκεκριμένο project αναμένεται να αδειοδοτηθεί έως το φθινόπωρο.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Εγκρίθηκε η εισαγωγή 43,2 εκατ. μετοχών της Μπλε Κέδρος – Έως 14/6 η έναρξη διαπραγμάτευσης

    Μπλε Κέδρος: Επενδύσεις σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα χρηματοδοτήσει η ΑΜΚ των 16,7 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ