• Real Estate

    Από το Βατοπέδι στους πλειστηριασμούς – Στο σφυρί ακίνητο του Αθ. Πάπιστα

    • NewsRoom


    Στο προσκήνιο επανέρχεται για τρίτη και φαρμακερή φορά το όνομα του βορειοελλαδίτη Αθανάσιου Πάπιστα. Ο ίδιος είχε απασχολήσει την επικαιρότητα αφενός με την εμπλοκή του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αφετέρου με τη δικαστική διαμάχη με τη Vodafone, η οποία έφτασε μέχρι τις σελίδες των Financial Times.

    Η εταιρεία συμμετοχών του επιχειρηματία από την Κοζάνη είχε καταθέσει αγωγή 1,4 δισ. ευρώ κατά της Vodafone, καταγγελοντας αθέτηση των συμβολαίων με την Mobile Trade Stores, εταιρεία του Πάπιστα, η οποία συνεργαζόταν με την πολυεθνική. Το 2008 η Vodafone υπαναχώρησε από τις συμφωνίες franchise που είχε υπογράψει στην εγχώρια αγορά, στο πλαίσιο της χάραξης της τότε νέας στρατηγικής στην Ελλάδα,με τον Πάπιστα να επικαλείται για την αγωγή την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την πλευρά του ομίλου.

    Όπως ισχυριζόταν ο επιχειρηματίας το 2013, όταν κατέθεσε την αγωγή, η Vodafone ήλεγχε το 40% της εταιρείας του. Η διακοπή της συνεργασίας είχε ουσιαστικά ως αποτέλεσμα να τερματιστεί η δραστηριότητα της Mobile Trade Stores, η οποία δραστηριοποιούταν και στην παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης.

    Το συγκεκριμένο ζήτημα, βέβαια, έχει λήξει από το 2019. Τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου, ο Αθανάσιος Πάπιστας και η σύζυγός του Λουκία Φλώρου απέσυρα όλες τις αγωγές που είχε υποβάλει κατά στελεχών της Vodafone και κατά της επιχείρησης,διατηρώντας, πάντως, το δικαίωμα να επανέλθουν με νέες αγωγές.

    Τα παραπάνω συνέβησαν πέντε χρόνια αφότου το όνομα του Αθανάσιου Πάπιστα είχε αναμειχθεί στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Δημοσιεύματα της εποχής τον ήθελαν να έχει συστήσει σε συνεργασία με τη Μονή Βατοπεδίου την ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε.

    Η εταιρεία ακινήτων φερόταν να είναι η ιδιοκτήτρια μεγάλου αριθμού οικοπέδων, τα οποία δόθηκαν από το δημόσιο στη μονή. Έκαναν, μάλιστα, λόγο για τριγωνική σχέση Βατοπεδίου-Πάπιστα-υπουργείου Οικονομικών, καθώς το τελευταίο είχε υπογράψει συμβάσεις μίσθωσης για στέγαση υπηρεσιών στη βόρεια Ελλάδα σε ακίνητα του ομίλου Πάπιστα.

    Ο ίδιος είχε τότε ανακοινώσει πως η ΑΝΘΕΜΙΑΣ είχε αγοράσει με νόμιμο τρόπο από τη Μονή Βατοπεδίου ομάδα αστικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη και δεν έχει αποτελέσει ποτέ αποδέκτη δημόσιου χρήματος.

    Αν και κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αφέθηκε ελεύθερος χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων. Η επιχειρηματική του δραστηριότητα, πάντως, τερματίστηκε «άδοξα», αφού δεν εμφανίζεται να διοικεί θυγατρικές της εταιρείας συμμετοχών που είχε ιδρύσει, ενώ φήμες ήθελαν να έχει πουλήσει την κατοικία του στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

    Το Νεκροτομείο Θεσσαλονίκης στο σφυρί

    Αποκορύφωμα ο πλειστηριασμός ακινήτου που ανήκε σε εταιρεία του ίδιου, την Αναπτυξιακή Ακινήτων Α.Ε., στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα, στο Κορδελιό, σε μία περιοχή που είναι παραδοσιακά περιοχή επαγγελματικών δραστηριοτήτων στο δυτικό τμήμα της συμπρωτεύουσας.

    Επισπεύδουσα της διαδικασίας, που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Σεπτεμβρίου είναι η Τράπεζα Πειραιώς, ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών της εταιρείας. Το ακίνητο εκποιείται έναντι 600 χιλιάδων ευρώ.

    Στην αυτοψία αναφέρεται πως πρόκειται για μία εγκατάσταση απόλυτα εξιδεικευμένης χρήσης – ειδικό κτίριο, το οποίο είναι κατάλληλα διαμορφωμένο έτσι ώστε να στεγάζει την Ιατροδικαστική Υπηρεσία (Νεκροτομείο) του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Το αγροτεμάχιο έχει έκταση 5.582 τ.μ., είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, στο οποίο έχει ανεγερθεί μία εμπορική αποθήκη με χώρους γραφείων και υπόγειο. Με αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας πραγματοποιήθηκε αλλαγή στις εσωτερικές διαρρυθμίσεις του ακινήτου, καθώς επίσης και αλλαγή στις όψεις του κτιρίου και το ακίνητο πλέον έχει διαμορφωθεί σε ένα διώροφο κτίριο με υπόγειο και δώμα αποτελούμενο από ισόγειο χώρο εργαστηρίων και ένα διώροφο τμήμα γραφείων με υπόγειο.

    Διαβάστε επίσης

    Δημήτρης Κοντομηνάς: «Λειψό» εκποιείται το ράντσο του στην Τροιζηνία

    Trade Estates: Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ακολουθεί η ΙΡΟ



    ΣΧΟΛΙΑ