• Πολιτισμός

    Βίβιεν Γουέστγουντ δημοπρασία – Η βασίλισσα της πανκ και η βασίλισσα Καμίλα

    Η σχεδιάστρια και ακτιβίστρια Βίβιεν Γουέστγουντ (1941-2022)

    Η σχεδιάστρια και ακτιβίστρια Βίβιεν Γουέστγουντ (1941-2022)


    Περί τα 200 ρούχα, κοσμήματα και αξεσουάρ, ένα εντυπωσιακό σύνολο  από την τεράστια προσωπική γκαρνταρόμπα της Βίβιεν Γουέστγουντ βγαίνει τον Ιούνιο σε δημοπρασία φέρνοντας και πάλι στη δημοσιότητα την μεγάλη και αντισυμβατική  βρετανίδα σχεδιάστρια, που άφησε ισχυρό το αποτύπωμά της στη μόδα.

    Ανάμεσα στα κομμάτια που προσφέρονται βρίσκονται μερικές από τις πιο σημαντικές και εμβληματικές εμφανίσεις της, που δημιούργησε και φόρεσε τις τελευταίες τέσσερεις δεκαετίες της ζωής της. με την πρώτη εμφάνιση να χρονολογείται από το Φθινόπωρο/Χειμώνα 1983–84. Μόλις δύο χρόνια μετά την πρώτη επίδειξη που πραγματοποίησε.

    Η δημοπρασία θα γίνει από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο ζωντανά και διαδικτυακά σε δύο μέρη από τις 14 ως τις 28 Ιουνίου ενώ σ΄αυτήν  περιλαμβάνονται και τα τραπουλόχαρτα -έργα τέχνης υπογεγραμμένα από την Γουέστγουντ, τα οποία θα πουληθούν προς όφελος της Greenpeace.

    Τρία από τα ενδύματα της προσωπικής γκαρνταρόμπας της Βίβιεν Γουέστγουντ, που βγαίνουν προς πώληση
    Τρία από τα ενδύματα της προσωπικής γκαρνταρόμπας της Βίβιεν Γουέστγουντ, που βγαίνουν προς πώληση

    Όλα τα κομμάτια εξάλλου, επιλέχθηκαν από τον τρίτο σύζυγό της και διευθυντή της επιχείρησης,  Αντρέας Κρόνταλερ, με τον οποίο ήταν παντρεμένη για 29 χρόνια. Ενώ το σύνολό τους προέρχεται από τη συλλογή «Witches» της Γουέστγουντ, που ήταν εμπνευσμένη από τη μαγεία και τα γραφικά σχέδια του Κιθ Χέρινγκ , ο οποίος συνεργάστηκε μαζί της για εκείνη την σημαντική παρουσίαση.

    Η ανατρεπτική σχεδιάστρια

    Η Βίβιεν Γουέστγουντ είχε γεννηθεί στο Τσέσαϊρ το 1941 και η ξεχωριστή παρουσία της στην τέχνη  καταγράφηκε αμέσως λόγω της σύνδεσής της με το κίνημα της πανκ, της οποίας υπήρξε το βασικό πρόσωπο στο σχεδιασμό.

    Με τον ομότεχνό της αλλά και ιμπρεσάριο Μάλκολμ ΜακΛάρεν,  τον οποίο παντρεύτηκε το 1967, διηύθυνε μια μπουτίκ μόδας στην Kings Road του Λονδίνου, η οποία λειτούργησε  με διάφορα ονόματα από «Let it Rock», που ταυτίσθηκε με το κίνημα της πανκ έως «Seditionaries» ενώ συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα ως «Worlds End».

    Στην δεκαετία του ΄70 τα ρούχα της έκαναν αίσθηση, λόγω των έντονων και ανατρεπτικών σχεδίων τους όπου κι αν παρουσιάζονταν, φορεμένα από διάσημους καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων τα μέλη των  Sex Pistols, της πανκ μπάντας, που είχε δημιουργήσει και διηύθυνε ο ΜακΛάρεν από το 1975.

    Η αιώνια επαναστάτρια όταν έγινε ντέιμ της Βρετανικής Αυτοκατορίας το 2006
    Η αιώνια επαναστάτρια όταν έγινε ντέιμ της Βρετανικής Αυτοκατορίας το 2006

    Αλλά και στην δεκαετία του 1980, η Γουέστγουντ  συνέχισε να εμβαθύνει σε ιδιαίτερες κουλτούρες – από αρχαίους πολιτισμούς έως πειρατές και μάγισσες – με συλλογές που συνδύαζαν παραδοσιακές φόρμες με νέες τεχνικές αιχμής. Από πολύ γρήγορα έτσι, της απονεμήθηκαν μεγάλα βραβεία, με σημαντικότερη διάκριση φυσικά, αυτήν του Τάγματος Ιπποσύνης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

    Ως τον θάνατό της άλλωστε, το 2022 ήταν μια από τις πιο γνωστές σχεδιάστριες της Βρετανίας ενώ φημιζόταν για την προκλητική και εικονοκλαστική εμφάνισή της. Έχει ενδιαφέρον επίσης, ότι ανάμεσα στις προσωπικότητες, που είχαν επιλέξει ρούχα της ή αξεσουάρ ήταν και η νυν βασίλισσα Καμίλα.

    Φιλανθρωπικός σκοπός

    Τα κέρδη που θα προκύψουν από την πώληση θα διατεθούν σε διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Amnesty International και του Vivienne Foundation, που ιδρύθηκε από τον Westwood το 2019 για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να διαμαρτυρηθεί για τον καπιταλισμό.

    Ένα από τα τραπουλόχαρτα –έργα τέχνης που βγαίνουν σε δημοπρασία
    Ένα από τα τραπουλόχαρτα –έργα τέχνης που βγαίνουν σε δημοπρασία

    «Για τη Βίβιεν, ο ακτιβισμός ήταν η ζωή της. Και δεν τον διαχώριζε από την μόδα. Στην πραγματικότητα, πάντα έλεγε ότι όλα συνδέονται. Μόδα, τέχνη, εκπαίδευση, ακτιβισμός. Και κατάφερε να τα συνδυάσει όλα μαζί με εκπληκτικούς τρόπους», όπως δήλωσε εξάλλου, ο Τζον Σάουβεν, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace U.K .

    Να σημειωθεί ότι η ζωντανή πώληση θα γίνει στις 25 Ιουνίου ενώ η  διαδικτυακή από τις 14 έως τις 28 Ιουνίου. Κομμάτια από την γκαρνταρόμπα της Γουέστγουντ θα εκτεθούν όμως στα κεντρικά γραφεία του οίκου  από τις 14 έως τις 24 Ιουνίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Μια νύχτα στο μουσείο – Επιπλέον μπόνους η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών

    Χάρι Πότερ: Η πρώτη εικόνα με το αγόρι μάγο σε δημοπρασία

    Είναι αυτό το μοιραίο παγόβουνο, που βύθισε τον Τιτανικό;



    ΣΧΟΛΙΑ