• Πολιτισμός

    Μια νύχτα στο μουσείο – Επιπλέον μπόνους η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών

    Δωμάτιο στο Musée d'Orsay με ένα παράθυρο που βλέπει στο εσωτερικό ενός μεγάλου ρολογιού

    Δωμάτιο στο Musée d’Orsay με ένα παράθυρο που βλέπει στο εσωτερικό ενός μεγάλου ρολογιού


    Όταν το Musée d’Orsay εγκαταστάθηκε το 1986, σε έναν ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό στο Παρίσι – τον Gare d’Orsay στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα – οι υπεύθυνοι είχαν γεμίσει τη μεγάλη σάλα του σταθμού των τρένων με γλυπτά μεγάλης κλίμακας και το πρώην σιδηροδρομικό ξενοδοχείο με την πολύτιμη συλλογή ιμπρεσιονιστικών έργων του μουσείου.

    Αλλά και η αίθουσα ρολογιών στον πέμπτο όροφο του κτηρίου ήταν ανοιχτή για τους επισκέπτες, που μπορούσαν να παρατηρήσουν το εσωτερικό του μεγάλου ρολογιού του 19ου αιώνα και να θαυμάσουν τη απαράμιλλη  θέα στη βασιλική της  Sacre Coeur και στους κήπους Tuileries απέναντι από τον Σηκουάνα.

    Μία εκπληκτική συνθήκη χωρίς άλλο, που φυσικά δεν μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτη και σήμερα εν όψει μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.  Εξάλλου είναι η εποχή, που κάθε κτήριο μπορεί να νοικιαστεί αφού είναι η εποχή της Airbnb. Όπως διαβάζουμε λοιπόν στο Artnet News η Airbnb προσφέρει και αυτό το κατάλυμα. Για την ακρίβεια αυτό το καλοκαίρι, η διαδικτυακή πλατφόρμα για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις προτείνει για διαμονή το ρολόι του Musée d’Orsay.

    Εκθεσιακός χώρος του Musée d'Orsay
    Εκθεσιακός χώρος του Musée d’Orsay

    «Για πρώτη φορά και για μία μόνο νύχτα», όπως αναγράφεται «η εμβληματική αίθουσα ρολογιού του μουσείου θα μετατραπεί σε υπνοδωμάτιο. Έχουμε δημιουργήσει έναν μοναδικό χώρο, που είναι ταυτόχρονα ρομαντικός και σύγχρονος, οικείος αλλά και πολυτελής». Με την επισήμανση της θέασης και της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Χώρος ανάπαυσης στο δωμάτιο ρολογιού του Musée d'Orsay
    Χώρος ανάπαυσης στο δωμάτιο ρολογιού του Musée d’Orsay

    Η ολυμπιακή δάδα ως διακόσμηση

    Σχεδιαστής του «δωματίου» είναι ο Ματιέ Λεανέρ, διάσημος σήμερα γάλλος δημιουργός, που έχει υπογράψει και την δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Ο Λεανέρ σχεδίασε έναν χώρο, που είναι πλέον επενδεδυμένος εξ ολοκλήρου από ανοιχτόχρωμο ξύλο,  είναι επιπλωμένος με ελάχιστα αλλά ταιριαστά έπιπλα ενώ στο κέντρο είναι τοποθετημένο το λευκό κρεβάτι, που βρίσκεται λίγο πάνω από το έδαφος, χάρις σε μια ειδική κατασκευή –υπόμνηση εκκρεμούς.

    Λευκοί και οι δύο καναπέδες κάτω από ένα δεντράκι ελιάς και για όσους επιθυμούν να γυμναστούν ή καλύτερα να έχουν στο μυαλό τους, ότι όλο αυτό γίνεται με αφορμή του Ολυμπιακούς Αγώνες, ένας σάκος του μποξ έχει στηθεί σε μία εσοχή ενώ διάσπαρτα είναι και μερικά βαράκια. Και το επιστέγασμα της «διακόσμησης», η δάδα του Λεανέρ για τους επερχόμενους Αγώνες σε μιαν ακόμη εσοχή.

    Ο σχεδιαστής Ματιέ Λεανέρ στο δωμάτιο ρολογιού
    Ο σχεδιαστής Ματιέ Λεανέρ στο δωμάτιο ρολογιού

    Προνομιούχα θέα

    Η διαμονή στο δωμάτιο του ρολογιού περιλαμβάνει επίσης ιδιωτική πρόσβαση στην ιμπρεσιονιστική συλλογή του Musée d’Orsay, καθώς και μια επίσκεψη στα παρασκήνια, έναν χώρο που υπό κανονικές συνθήκες δεν είναι διαθέσιμος στο κοινό. Ενώ φυσικά, από την πλεονεκτική θέση της αίθουσας, θα απολαύσει κανείς και την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Δεδομένου, ότι το πιο όμορφο δωμάτιο πρέπει να έχει το πιο όμορφο μπαλκόνι, η μεγάλη βεράντα του μουσείου θα είναι επίσης δεσμευμένη για εσάς», όπως λέει ο Λεανέρ.  «Το Παρίσι είναι δικό σου. Η τελετή μπορεί να ξεκινήσει…».

    Το υπνοδωμάτιο στο Μουσείο Ferrari
    Το υπνοδωμάτιο στο Μουσείο Ferrari

    Η νύχτα στο Musée d’Orsay είναι πάντως, μία από τις έντεκα εμπειρίες, που προσφέρει η Airbnb καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε μια νέα κατηγορία που ονομάζεται  «Icons» και περιλαμβάνει διαμονές εμπνευσμένες από τα εικαστικά, τον κινηματογράφο και τον αθλητισμό.  «Πρόκειται για προτάσεις, που σας μεταφέρουν  σε κόσμους που υπήρχαν μόνο στη φαντασία σας ως τώρα», όπως λέει και ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μπράιαν Τσέσκι.

    Ανάμεσά τους, το σπίτι από το Pixar’s Up στο Νέο Μεξικό,  το X-mansion από τη σειρά κινουμένων σχεδίων X-Men ’97 που αναδημιουργήθηκε στο Γουέστσεστερ αλλά και το Μουσείο Ferrari στο Μαρανέλο της Ιταλίας, όπου οι επισκέπτες θα κοιμηθούν σε έναν χώρο γεμάτο με τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Χάρι Πότερ: Η πρώτη εικόνα με το αγόρι μάγο σε δημοπρασία

    Είναι αυτό το μοιραίο παγόβουνο, που βύθισε τον Τιτανικό;

    Μονή Οσίου Λουκά – Εικονικό ταξίδι ιστορίας και τέχνης



    ΣΧΟΛΙΑ