• Πολιτισμός

    Χάρι Πότερ: Η πρώτη εικόνα με το αγόρι μάγο σε δημοπρασία

    Σχέδιο του Τόμας Τέιλορ για το βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» (1997)

    Σχέδιο του Τόμας Τέιλορ για το βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» (1997)


    Είναι το πιο ακριβό αντικείμενο του Χάρι Πότερ που βγαίνει σε δημοπρασία.

    Γιατί είναι το αυθεντικό σχέδιο της ακουαρέλας, που φιλοτέχνησε ο εικονογράφος και συγγραφέας Τόμας Τέιλορ για το πρώτο βιβλίο της Τζόαν Ρόουλινγκ «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» (1997), που έγινε τεράστια επιτυχία, ανοίγοντας το δρόμο για την σειρά –φαινόμενο με απήχηση σ’ όλο τον κόσμο.

    Η δημοπρασία θα γίνει στις 26 Ιουνίου στον οίκο Sotheby’s της Νέας Υόρκης με υψηλή εκτίμηση 600.000 δολάρια και οι προοπτικές είναι, ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.

    Είναι άλλωστε η εικόνα, που χρησίμευσε ως εξώφυλλο για ένα βιβλίο, το οποίο θα μεταφραζόταν σε περίπου 85 γλώσσες και θα πουλούσε πάνω από 120 εκατομμύρια αντίτυπα, έτσι ώστε να βρίσκεται ανάμεσα στις εκδόσεις με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Ενώ οι συνέχειες που ακολούθησαν, έφθασαν τα 500 εκατομμύρια αντίτυπα.

    Το ίδιο έργο εξάλλου, είχε πουληθεί στον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου το 2001, για περίπου 107.000 δολάρια ενώ η υψηλή του εκτίμηση ήταν μόλις 31.000.

    Κάνοντας έτσι τότε ρεκόρ για οποιοδήποτε υλικό, σχετικό με τον Χάρι Πότερ. Έκτοτε, μια εικοσαετία μετά, το ακριβότερο αντικείμενο που σχετίζεται με τη σειρά είναι μία ανυπόγραφη πρώτη έκδοση της «Φιλοσοφικής Λίθου», που πουλήθηκε το 2021 στις δημοπρασίες Heritage στο Ντάλας για 421.000 δολάρια

    Σχέδιο του Τόμας Τέιλορ για το βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» (1997)
    Σχέδιο του Τόμας Τέιλορ για το βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» (1997)

    Περιμένοντας το Χόγκουαρτς Εξπρές

    Το σχέδιο του Τέιλορ, που προέρχεται από τη συλλογή του στοματοχειρουργού Ρόντνι Π.Σουάντκο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, το 2022 τα έχει όλα. Από την ουλή σε σχήμα κεραυνού στο μέτωπο του Χάρι Πότερ ως το ριγέ μαντήλι του και ως το τρένο Χόγκουαρτς Εξπρές στην πλατφόρμα 9¾!

    «Είναι συναρπαστικό να βλέπω τον πίνακα, που σηματοδοτεί την αρχή της καριέρας μου, δεκαετίες αργότερα και να είναι τόσο λαμπερός όσο ποτέ!», όπως δηλώνει τώρα ο καλλιτέχνης. «Με μεταφέρει πίσω στην εμπειρία της ανάγνωσης του Χάρι Πότερ για πρώτη φορά – ήμουν ένας από τους πρώτους ανθρώπους στον κόσμο που το έκαναν – και στη διαδικασία δημιουργίας αυτού, που είναι τώρα μια εμβληματική εικόνα. Καθώς σήμερα γράφω και εικονογραφώ τις δικές μου πλέον ιστορίες είμαι περήφανος, που ανατρέχω σε τέτοιαν μαγικά ξεκινήματα.»

    Εκτός από το ρεκόρ για υλικό, που σχετίζεται με τον Χάρι Πότερ εξάλλου, το συγκεκριμένο έργο καταρρίπτει επίσης το ρεκόρ για έργο του καλλιτέχνη, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι περίπου 15.000 δολάρια, αφορώντας το σχέδιο ενός μάγου, που θα φιγουράριζε στο σχέδιο του εξωφύλλου της «Φιλοσοφικής Λίθου».

    Η Τζόαν Ρόουλινγκ και το βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος»
    Η Τζόαν Ρόουλινγκ και το βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος»

    Ένα μαγευτικό σύμπαν

    «Είναι δύσκολο να μεταφέρουμε τον αντίκτυπο αυτής της εικονογράφησης του Τόμας Τέιλορ για το τότε άγνωστο μυθιστόρημα του Χάρι Πότερ», δηλώνει και ο Ρίτσαρντ Όστιν, παγκόσμιος επικεφαλής βιβλίων και χειρογράφων του Sotheby. «Άμεσα αναγνωρίσιμο σήμερα, το έργο του Τέιλορ χρησιμεύει ως η πρώτη εικόνα για το αγόρι μάγο, που έκτοτε θα ενέπνεε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το γοητευτικό έργο του καλλιτέχνη έχει γίνει μια ζωτικής σημασίας προσθήκη σε αυτό, που είναι τώρα η πιο αγαπημένη σειρά παιδικών βιβλίων στην ιστορία, αποτυπώνοντας τέλεια το μαγευτικό και νοσταλγικό σύμπαν του Χάρι Πότερ.»

    Στην δημοπρασία όμως, θα υπάρχει περισσότερη Τζόαν Ρόουλινγκ, χάρις σε ένα από τα επτά πρωτότυπα χειρόγραφά της για το «The Tales of Beedle the Bard», ένα βιβλίο με πέντε παραμύθια, που είχε γράψει το 2007 και δεν προοριζόταν για δημοσίευση.

    Αντίθετα τα χειρόγραφα ήταν δώρα για φίλους της, που είχαν συμβάλει καθοριστικά στην έκδοση των βιβλίων του Χάρι Πότερ.

    Το συγκεκριμένο αντίγραφο λοιπόν, βρισκόταν προηγουμένως στη συλλογή του άγγλου εκδότη Μπάρι Κάνινγκαμ, περισσότερο γνωστού για την συνεργασία του με την Ρόουλινγκ και την έκδοση της «Φιλοσοφικής Λίθου».

    Και τα δύο αντικείμενα πάντως, θα παρουσιαστούν στο κοινό στον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη από τις 21 έως τις 25 Ιουνίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Είναι αυτό το μοιραίο παγόβουνο, που βύθισε τον Τιτανικό;

    Μονή Οσίου Λουκά – Εικονικό ταξίδι ιστορίας και τέχνης

    Πού βρίσκεται το Ιερό Δισκοπότηρο;  – Από τον βασιλιά Αρθούρο στον Ιντιάνα Τζόουνς



    ΣΧΟΛΙΑ