• Πολιτισμός

    UNESCO προς Βρετανούς: Αρχίστε τον διάλογο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

    Μουσείο Ακρόπολης Αίθουσα των Γλυπτών  του Παρθενώνα

    Μουσείο Ακρόπολης Αίθουσα των Γλυπτών  του Παρθενώνα


    Δυναμική ήταν η υποστήριξη της πλειοψηφίας των κρατών μελών της UNESCO στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπως εκφράστηκε στην 23η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής, της οποίας οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι.

    Να σημειωθεί μάλιστα, ότι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο αντέδρασαν με χειροκροτήματα για τον ιδιαίτερο συμβολισμό της, στην είδηση για την μόνιμη επιστροφή του «Θραύσματος Fagan» από το Παλέρμο της Σικελίας και την επανένωσή του με την ζωφόρο του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Την ανακοίνωση, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό  διάβασε ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης  ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας, που παρουσίασε αναλυτικά και τεκμηριωμένα τις θέσεις της χώρας μας για το ζήτημα των Γλυπτών.

    Ουδόλως επηρεάστηκαν εξάλλου τα κράτη μέλη από το παρασκήνιο που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, λόγω των προσπαθειών της Βρετανίας  να ακυρώσει την απόφαση, που είχε λάβει η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης κατά την προηγούμενη Σύνοδό της τον Σεπτέμβριο 2021. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, όπως είναι γνωστό, η Βρετανία κλήθηκε να συζητήσει επισήμως με την Ελλάδα, σε επίπεδο υπουργών για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών.

    Αν και η Βρετανία ήταν υποχρεωμένη λοιπόν, να αποδεχθεί την απόφαση της UNESCO, κάτι το οποίο ανακοίνωσε λίγες μόνον μέρες πριν την έναρξη της Συνόδου, κατά την διεξαγωγή της κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες προκειμένου αυτή η απόφαση να κριθεί άκυρη. Χωρίς καμιά επιτυχία όμως. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών υποστήριξε το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας και τόνισε εμφατικά τη σημασία της Απόφασης της Διακυβερνητικής Επιτροπής, η οποία αναγνωρίζει  τον διακυβερνητικό χαρακτήρα της διαφοράς ζητώντας την τήρησή της.

    Μουσείο Ακρόπολης Αίθουσα των Γλυπτών  του Παρθενώνα
    Μουσείο Ακρόπολης Αίθουσα των Γλυπτών  του Παρθενώνα

    Η Σύσταση της UNESCO

    Έτσι η  23η Σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης υιοθέτησε Σύσταση, στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

    Κατ΄αρχάς  παραπέμπει στις  προηγούμενες Συστάσεις και τις Αποφάσεις της ενώ εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για το γεγονός, ότι η επίλυση του θέματος παραμένει σε εκκρεμότητα  για μεγάλο διάστημα. Αναφέρεται στη συνέχεια, στην πρόσφατη διμερή συνάντηση  των Πρωθυπουργών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου,  κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον ομόλογό του το θέμα της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Αναγνωρίζει τη σημασία της έναρξης διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, σε επίπεδο υπουργών Πολιτισμού, στο αμέσως προσεχές διάστημα. Και τέλος καλεί τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για την επίλυση της διαφοράς λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του θέματος.

    Η στρατηγική

    «Η Ελλάδα χαιρετίζει τη Σύσταση της 23ης Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO και είναι έτοιμη να προσέλθει σε έναν έντιμο και καλόπιστο διάλογο με το Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος», δήλωσε κατόπιν αυτών η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

    «Η αποδοχή της ανακοίνωσης της Συμφωνίας από το σύνολο των κρατών-μελών αποδεικνύει ότι αποτελεί ήδη καλή πρακτική», πρόσθεσε η υπουργός Πολιτισμού επισημαίνοντας μάλιστα την συμφωνία της Ελλάδας και της Σικελίας για την μόνιμη επιστροφή του θραύσματος Fagan στην Αθήνα, η οποία συνέπεσε με την τελευταία ημέρα των εργασιών της Διακυβερνητικής Επιτροπής, κάτι που όπως είπε αποδεικνύει ότι υπάρχουν λύσεις ακόμη και σε πολύ δύσκολα θέματα.   «Εφαρμόζουμε την στρατηγική μας με συνέπεια, ηπιότητα και πολλή δουλειά», καταλήγει η κυρία Μενδώνη, που ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τα κράτη-μέλη για την στήριξή τους στο ελληνικό αίτημα αλλά και την ελληνική αντιπροσωπεία για την προσήλωση στον εθνικό στόχο.

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο διευθυντής του Μουσείο Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης στο Μουσείο Ακρόπολης
    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο διευθυντής του Μουσείο Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης στο Μουσείο Ακρόπολης

    Στην Ελληνική Αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο  Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Γιώργος  Διδασκάλου, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO πρέσβης Μαρία Διαμαντοπούλου,  η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ Βασιλική Παπαγεωργίου και η  Νομική Σύμβουλος Α του ΥΠΕΞ Άρτεμις Παπαθανασίου.

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μουσείο Ακρόπολης
    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μουσείο Ακρόπολης



    ΣΧΟΛΙΑ