Δεν είναι η πρώτη φορά αλλά κάθε φορά με άλλη δικαιολογία… Κι αν το 2017 ο Τραμπ είχε βγάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την UNESCO κατηγορώντας την για «αντι-ισραηλινή» προκατάληψη, τώρα σειρά έχει η υποτιθέμενη ‘woke’ αντίληψη του διεθνούς οργανισμού, που δεν συνάδει κατά τον ίδιο με το όραμά του «Η Αμερική πρώτα».

Την ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ, ενημερώνοντας συγκεκριμένα, ότι η χώρα θα αποσυρθεί από τον οργανισμό, διότι η συνεχιζόμενη παρουσία της αντίκειται «προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών». Και είναι για την ακρίβεια, η τρίτη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών από την οποία ο Τραμπ αποσύρει φέτος την συμμετοχή της χώρας, αφού προηγήθηκε η ακύρωση της ιδιότητας μέλους των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

1

«Ο Πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την UNESCO, η οποία υποστηρίζει αφυπνισμένα, διχαστικά πολιτιστικά και κοινωνικά ζητήματα που είναι εντελώς αντίθετα με τις πολιτικές κοινής λογικής για τις οποίες ψήφισαν οι Αμερικανοί τον Νοέμβριο», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στον Τύπο. Κάτι που έρχεται ως συνέχεια του εκτελεστικού διατάγματος που είχε υπογράψει ο Τραμπ τον περασμένο Φεβρουάριο ζητώντας από τον Μάρκο Ρούμπιο, τον υπουργό Εξωτερικών να εξετάσει διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Unesco, για ενδείξεις «ριζοσπαστικού ή αντιαμερικανικού αισθήματος».

Η αναμενόμενη απόφαση

Αναμενόμενη πάντως θεωρεί αυτή την εξέλιξη η Οντρέ Αζουλέ, παρ’ ότι όπως δήλωσε «λυπάται βαθιά» για την απόφαση αυτή του προέδρου των ΗΠΑ. «Οι λόγοι που προέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να αποχωρήσουν από τον οργανισμό είναι οι ίδιοι, όπως και πριν από επτά χρόνια, παρ’ όλο που η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά, οι πολιτικές εντάσεις έχουν υποχωρήσει και η UNESCO σήμερα αποτελεί ένα σπάνιο φόρουμ για συναίνεση σε μια συγκεκριμένη και προσανατολισμένη στη δράση πολυμερή προσέγγιση», όπως ανέφερε με ανακοίνωσή της.

Η σχέση των ΗΠΑ με την UNESCO χαρακτηρίζεται εδώ και χρόνια πάντως, από κύκλους ένταξης και αποχώρησης. Ενώ οι ΗΠΑ ήταν ιδρυτικό μέλος του οργανισμού το 1945, ο Ρόναλντ Ρίγκαν ξεκίνησε την αποχώρηση της χώρας το 1984 για να την επανεντάξει όμως ο Τζορτζ Μπους, το 2003. Ακολούθως, το 2011, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, οι ΗΠΑ σταμάτησαν τη χρηματοδότηση του διεθνούς οργανισμού μετά την ένταξη της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους, ύστερα από ψηφοφορία. Εκείνη την εποχή μάλιστα, η αποχώρηση των ΗΠΑ είχε μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις για τον οργανισμό. Κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα, σύμφωνα με την Αζουλέ, καθώς πλέον η χώρα συμμετέχει μόνο κατά 8% περίπου στον προϋπολογισμό της UNESCO.

Η άνοδος της Κίνας

Εν τω μεταξύ, με την αποχώρηση των ΗΠΑ αλλαγή ισορροπιών σημειώνεται στην UNESCO, καθώς αναδεικνύεται ως ισχυρός ηγέτης πλέον η Κίνα, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ροή χρηματοδότησης του οργανισμού. Ήδη μάλιστα κινέζος αξιωματούχος υπηρετεί ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO.

Σύμφωνα με τους New York Times εξάλλου, η UNESCO έχει υποστηρίξει τον ηγέτη της Κίνας, Ξι Τζινμπίνγκ υποστηρίζοντας το παγκόσμιο πρόγραμμα υποδομών της χώρας του, γνωστό ως Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και βοηθώντας στις μεγάλες προσπάθειες του Πεκίνου να ξεπεράσει την Ιταλία ως χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

«Η Unesco είναι ένα πεδίο μάχης για πολιτιστική και πνευματική δύναμη και επιρροή», όπως δήλωσε στους Times ο Ντέιβιντ Κίλιον, πρεσβευτής στην UNESCO κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα. «Παραχωρούμε το πεδίο της ήπιας ισχύος σε μια επεκτατική, αυταρχική, μεγάλη δύναμη», όπως πρόσθεσε .

Η απόφαση για την UNESCO αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 2026.

Διαβάστε επίσης:

Οι περίφημες τοιχογραφίες του θεάτρου της Αρχαίας Κορίνθου σε νέο χώρο

Κι όμως, το κουτάλι του Διοκλή ήταν χειρουργικό εργαλείο

Μουσείο Ακρόπολης: Ωδή στη αυγουστιάτικη πανσέληνο