ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποιο είναι το σωστό ρούχο για κάθε περίσταση; Ποια η σημειολογία του και τι εκπέμπει; Και πόσο οφείλει να ακολουθεί τη μόδα;
Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να διασκεδάζαμε ενίοτε, με τις συντηρητικές για την σημερινή εποχή ενδυματολογικές επιλογές της βασίλισσας Ελισάβετ, ωστόσο στην περίπτωσή της τίποτε δεν ήταν τυχαίο.
Γιατί, όπως και η προκάτοχός της Ελισάβετ Α΄ -μισή χιλιετία πριν- έτσι και εκείνη χρησιμοποίησε την κωδικοποιημένη γλώσσα του ντυσίματος για να ασκήσει την ήπια δύναμη της μοναρχίας.
Με μια έκθεση αποτελούμενη από 200 κομμάτια, ρούχα και αξεσουάρ –περίφημα τα καπελάκια της κι οι πανομοιότυπες σχεδόν τσάντες, που κρατούσε πάντοτε- ετοιμάζεται έτσι, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ να γιορτάσει, την άνοιξη του 2026 την επέτειο των εκατό χρόνων από την γέννησή της.
Πρόκειται άλλωστε για αντικείμενα από όλη την ζωή της βασίλισσας – μετρώντας δηλαδή περί τα 90 χρόνια- συμπεριλαμβανομένων αδημοσίευτων σκίτσων, δειγμάτων από υφάσματα αλλά και της αλληλογραφίας με τους προμηθευτές της και αποδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο της στην δημιουργία της γκαρνταρόμπας της.
Όλα προέρχονται από το Royal Collection Trust και η έκθεση θα γίνει στην King’s Gallery του Παλατιού.
Η διπλωματία του ρούχου
Με τίτλο «Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄: Η ζωή της με στυλ» η έκθεση εξερευνά όμως, πέραν των άλλων την σημασία του ενδύματος όσον αφορά το σχέδιο αλλά και τους χρωματισμούς, στην άσκηση διπλωματίας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό.
Όπως για παράδειγμα η ευρηματική λευκή τουαλέτα, που είχε σχεδιάσει για ένα επίσημο δείπνο στο Καράτσι, το 1961 ο κορυφαίος της εποχής μόδιστρος Νόρμαν Χάρτνελ, γνωστός από τα ρούχα του για τις κυρίες της βασιλικής οικογένειας.

Για την περίσταση ο Χάρτνελ είχε ενσωματώσει στην πλάτη του βραδινού φορέματος μία εντυπωσιακή πτύχωση σε πράσινο σμαραγδί, δηλαδή το εθνικό χρώμα του Πακιστάν, κάνοντας έτσι το ρούχο να μιλάει την γλώσσα της διπλωματίας.
Ανάμεσα στα φορέματα όμως, βρίσκονται φυσικά και αυτά που φορούσε η Ελισάβετ στον γάμο της, το 1947 και στη στέψη της, το 1953 και τα δύο σχεδιασμένα από τον Χάρτνελ.

Ειδικά για την στέψη ο Χάρτνελ είχε δημιουργήσει μία τουαλέτα με κεντημένα το ρόδο του οίκου των Τυδώρ, το γαϊδουράγκαθο, το πράσο και το τριφύλλι προς τιμήν του Ηνωμένου Βασιλείου, που περιελάμβανε την Αγγλία, την Σκωτία, την Ουαλία και την Βόρεια Ιρλανδία.

Αλλά όπως είχε γράψει η ιστορικός και δημοσιογράφος Τζέιν Μούλβαγκ με αφορμή τον πλατινένιο ιωβηλαίο της Ελισάβετ, το 2022 «Βλέποντας τα προπαρασκευαστικά σχέδια για το φόρεμα η βασίλισσα έκανε μια πολιτικά κρίσιμη προσθήκη.
Ο Χάρτνελ είχε παραλείψει οποιαδήποτε αναφορά στην Κοινοπολιτεία και έτσι τα τέσσερα λουλούδια του Ηνωμένου Βασιλείου έγιναν γιρλάντα με εκείνα της Κοινοπολιτείας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτέας, που είναι το εθνικό λουλούδι της Νότιας Αφρικής και της αυστραλιανής μιμόζας, αναγνωρίζοντας έτσι την σημασία των χωρών».
Τα μηνύματα
Γεγονός είναι, ότι στην πορεία των επτά δεκαετιών της βασιλείας της η Ελισάβετ είχε αναλάβει πολλούς ρόλους: Της εθνικής μητέρας, της αρχηγού κράτους, της εμβληματικής μορφής σε νομίσματα και γραμματόσημα, προσδιορίζοντας την αξία τους, επίσης ως μοντέλο σε επίσημα πορτρέτα και βέβαια ως κοινωνική παρουσία σε μεγάλες εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.

Ήταν μέρος του καθήκοντος της βασίλισσας άλλωστε, να είναι παρούσα και να είναι ορατή. Έπρεπε, όπως είχε πει κάποτε αστειευόμενη, να την δουν για να την πιστέψουν.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 για παράδειγμα, με την εμφάνιση της έγχρωμης τηλεόρασης, η ίδια και το επιτελείο της προσάρμοσαν κατάλληλα την απλότητα του σύγχρονου φορέματος και των φωτεινών χρωμάτων, δημιουργώντας βέλτιστες συνθήκες για την εμφάνισή της στην μικρή οθόνη.
Και η έκθεση έτσι, περιλαμβάνει μερικά από τα ζωηρά, πολύχρωμα φορέματα που της σχεδιάσει ο Ίαν Τόμας στην δεκαετία του 1970, τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν.

Σε μια εποχή εθνικής κρίσης επιπλέον, στις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας Covid-19, ένα τέτοιο χρώμα χρησιμοποιήθηκε ως πηγή συμβολικής ηρεμίας , όταν η Ελισάβετ μίλησε στον λαό, τον Απρίλιο του 2020, φορώντας στον ώμο της μια τυρκουάζ καρφίτσα, που αντιπροσώπευε την προστασία και την ελπίδα.
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα δουν όμως ακόμη, ένα φόρεμα παρανύμφου σχεδιασμένο από τον Έντουαρντ Μόλιν, που φορούσε η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ της Υόρκης στο γάμο του θείου της Δούκα του Κεντ και της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας.
Όπως επίσης όμως και πολλά σύνολα από τις καθημερινές εμφανίσεις της βασίλισσας, που αγαπούσε τα άλογα, μεταξύ των οποίων τα τουίνσετς και τα παντελόνια ιππασίας
Το βασιλικό πρωτόκολλο
Οι εκλεκτοί της σχεδιαστές, όλοι τους Βρετανοί φυσικά, ήταν διαδοχικά οι Χάρτνελ, Χάρντι Έιμις, Τόμας και Στούαρτ Πάρβιν. Κι όπως επίσης έχει γράφει η Μούλβαγκ η αυστηρότητα του βασιλικού πρωτοκόλλου ήταν παροιμιώδης, περιλαμβάνοντας το ακριβές μέγεθος του γείσου του καπέλου της, περιορισμένο ώστε η βασίλισσα να μπορεί να είναι ορατή από τον λαό της και την προσθήκη βάρους στα στριφώματα για να διασφαλίζεται η ευπρέπεια κατά τις θυελλώδεις ημέρες (το τμήμα ένδυση περιλάμβανε ακόμη και έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα, που χρησιμοποιούνταν για τη δοκιμή των διαφανών υφασμάτων).
Επίσης φορέματα αντί για φούστες, ώστε να μην απαιτείται αναδιάταξη των ενδυμάτων καθώς έβγαινε από το όχημα, καθώς και φερμουάρ αντί για κουμπιά για να διευκολύνονται έως και πέντε αλλαγές ρούχων την ημέρα.
Όπως λέει η επιμελήτρια της έκθεσης Καρολίν ντε Γκιτό: «Κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά μακράς βασιλείας της Ελισάβετ Β ́, το ξεχωριστό της στυλ έγινε άμεσα αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο, ενισχύοντας τη βρετανική βιομηχανία της μόδας και επηρεάζοντας γενιές σχεδιαστών και μόδιστρων.
Αλλά μόλις τώρα, καθώς το αρχείο μόδας της αείμνηστης βασίλισσας πέρασε στην φροντίδα του Royal Collection Trust, μπορούμε να πούμε την ιστορία μιας ζωής προσεκτικών επιλογών στυλ, από τον πρακτικό ρόλο της και την κατανόηση της ήπιας δύναμης πίσω από τα ρούχα της, μέχρι την εξαιρετική δεξιοτεχνία κάθε ενδύματος».
Διαβάστε επίσης:
Τα φουστάνια για καγκέλια, το ψύχος στις φερ-φορζέ και τα δάση του δήμαρχου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Handala: Το Πλοίο που διαχειρίζονταν φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές κατέπλευσε στο Ισραήλ μετά από αναχαίτηση
- Κρυονέρι: Αποκαταστάθηκε μερικώς η κυκλοφορία
- Ξεκίνησε η κατασκευή της Προβλήτας 6 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης – 4000 νέες θέσεις εργασίας
- Καταγγελία χρηματισμού εν ώρα επέμβασης – Παρέμβαση του υπουργού Γεωργιάδη
