• Πολιτισμός

    Βασιλικά πορτρέτα ενός αιώνα – Μεγαλοπρέπεια και ιδιωτικότητα σε μία έκθεση

    Πορτρέτο της πριγκίπισσας Μαργαρίτας από τον Σέσιλ Μπίτον με αντανάκλαση στον καθρέφτη, 1949

    Πορτρέτο της πριγκίπισσας Μαργαρίτας από τον Σέσιλ Μπίτον με αντανάκλαση στον καθρέφτη, 1949


    Από τα ονειρικά, ρομαντικά πορτρέτα του Σέσιλ Μπίτον και την φρεσκάδα της Ντόροθι Γουάιλντινγκ στην διαπεραστική ματιά του Άντονι Αρµστρονγκ, µετέπειτα λόρδου Σνόουντον και από την ανατρεπτική Άνι Λίμποβιτς ως τον αυθάδη Άντι Γουόρχολ. Τι τους συνδέει; Μα, η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας.

    Ξεκινώντας από την βασίλισσα-μητέρα Ελίζαμπεθ του 1920 και φθάνοντας ως σήμερα, ένας αιώνας φωτογραφικών πορτρέτων, που καταγράφουν πρόσωπα και ιστορία παρουσιάζονται σε έκθεση στην Κινγκς Γκάλερι στο Μπάκιγχαμ τραβώντας την αυλαία της βασιλικής ζωής.

    Πρόκειται για περισσότερες από 150 αρχειακές φωτογραφίες, που αποδίδουν άλλοτε την αναμενόμενη μεγαλοπρέπεια των μελών της βασιλικής οικογένειας και άλλοτε όμως, προσφέρουν σύντομες αναλαμπές σε οικείες στιγμές μεταξύ τους, τα τελευταία 100 χρόνια. Πολλές από αυτές άλλωστε, είναι σπάνιες ενώ κάποιες δεν είχαν παρουσιαστεί ποτέ στο παρελθόν.

    «Η Βασιλική Συλλογή περιέχει μερικές από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες της βασιλικής οικογένειας που τραβήχτηκαν ποτέ», όπως λέει ο επιμελητής της έκθεσης Αλεσάντρο Νασίμι.

    Και γεγονός είναι, ότι δεν πρόκειται για απλές απεικονίσεις, καθώς πέραν των άλλων δείχνουν, πώς η κάμερα έχει διαμορφώσει την αντίληψη της χώρας για τη βασιλική οικογένεια, μέσω στέψεων, ιωβηλαίων και παγκοσμίων πολέμων, αλλά και την αντίληψη του ενός για τον άλλον.

    Πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ –Βασίλισσας Μητέρας από τον Σέσιλ Μπίτον, το 1939
    Πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ –Βασίλισσας Μητέρας από τον Σέσιλ Μπίτον, το 1939

    Φωτογραφία και ιστορία

    Οι επισκέπτες μπορούν να δουν για παράδειγμα, έναν νεαρό Κάρολο Γ΄ με την αδερφή του πριγκίπισσα Άννα, σε ένα μεγάλο δωμάτιο, στα όγδοα γενέθλια του νεαρού πρίγκιπα τη δεκαετία του 1950. Από την ίδια περίοδο περίπου και ένα άλλο πορτρέτο γενεθλίων με την 25χρονη πριγκίπισσα Μαργαρίτα, αδερφή της Ελισάβετ Β΄.

    Ο νεαρός πρίγκιπας Κάρολος και η αδελφή πριγκίπισσα Άννα από τον Άντονι Άρμοστρονγκ – Τζόουνς, το 1956
    Ο νεαρός πρίγκιπας Κάρολος και η αδελφή πριγκίπισσα Άννα από τον Άντονι Άρμστρονγκ – Τζόουνς, το 1956

    Σε μια φωτογραφία της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εξάλλου, η νεαρή Ελισάβετ και η αδερφή της είναι συγκεντρωμένες γύρω από το γραφείο του πατέρα τους στο οίκημα της βασιλικής οικογένειας.

    Η πριγκίπισσα Ελισάβετ, μετέπειτα βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, το 1942

    Και σε μιαν άλλη, οι γονείς τους, ο Γεώργιος ΣΤ΄ και η βασίλισσα Ελισάβετ επιθεωρούν τις ζημιές στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ από τους βομβαρδισμούς εν καιρώ πολέμου, το 1940. Από την ίδια εποχή, το 1942 συγκεκριμένα και το πορτρέτο της νεαρής «επιστρατευμένης» πριγκίπισσας Ελισάβετ.

    Παράλληλα με τις vintage εκτυπώσεις όμως, οι οποίες δεν μπορούν να εκτίθενται μόνιμα για λόγους διατήρησης, στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης αρχειακή αλληλογραφία και για πρώτη φορά στοιχεία, που δίνουν την εικόνα των παρασκηνίων κάθε φωτογράφισης.

    Μια εικόνα δηλαδή, της διαδικασίας για την δημιουργία των βασιλικών πορτρέτων αλλά και για την σχέση των μοντέλων με τους φωτογράφους τους.

    Ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄ και η βασίλισσα Ελισάβετ με τις πριγκίπισσες Ελισάβετ και Μαργαρίτα, το 1943

    Βασιλικά μωρά

    Χαρακτηριστική είναι μία φωτογραφία του 1964, που απεικονίζει τέσσερεις νέες μητέρες τη βασιλικής οικογένειας: την Ελισάβετ Β΄, την Μαργαρίτα, την πριγκίπισσα Αλεξάνδρα και την Κάθριν, δούκισσα του Κεντ.

    Ο λόρδος Σνόουντον (΄Αντονι Άρμστρονγκ), σύζυγος της Μαργαρίτας είχε τραβήξει αυτήν την φωτογραφία ως ευχαριστήριο στον μαιευτήρα, που είχε φέρει στον κόσμο τέσσερα βασιλικά μωρά σε ένα διάστημα δύο μηνών. Κάθε μία από τις γυναίκες κρατά το νεογέννητο παιδί της, με την Ελισάβετ να βρίσκεται στο κέντρο, έχοντας τον πρίγκιπα Εδουάρδο στην αγκαλιά της.

    Ενώ δίπλα στη φωτογραφία παρουσιάζεται ένα χειρόγραφο σημείωμα από τη Μαργαρίτα προς την αδερφή της. «Αγαπημένη Λίλιμπετ», γράφει η Μάργκαρετ. «Θα ήθελες να το υπογράψεις και μετά θα πω την Κέιτ να κάνει το ίδιο και θα το στείλω στον [γιατρό] ως αναμνηστικό ενός εξαιρετικού δίμηνου τοκετών».

    Η έκθεση παρουσιάζει φυσικά και πολλές εικόνες της Ελισάβετ Β΄ από όλη της τη ζωή, συμπεριλαμβανομένων όμως και στοιχείων από την φωτογράφιση της στέψης της, το 1953, παράλληλα με την εικόνα, που τελικά επιλέχθηκε από το σύνολο ως επίσημη. Είναι υπογεγραμμένη μάλιστα από τη βασίλισσα, τον σύζυγό της και τον φωτογράφο Σέσιλ Μπίτον.

    Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ στο κέντρο με την πριγκίπισσα Μάργκαρετ, την πριγκίπισσα Αλεξάνδρα και την δούκισσα του Κεντ Κάθριν με τα νεογέννητα παιδιά τους. Από τον λόρδο Σνόουντον (Άντονι Άρμστρονγκ – Τζόουνς), το 1964

    Οι φωτογράφοι

    Από την δεκαετία του 1930 ως την δεκαετία του 1970, επί μισό αιώνα δηλαδή, ο Σέσιλ Μπίτον υπήρξε ο κατ΄εξοχήν φωτογράφος της βασιλικής οικογένειας, ένας έξοχος και πολυτάλαντος δημιουργός, που τα ατμοσφαιρικά πορτρέτα του άφησαν εποχή.

    Μαζί όμως στην έκθεση παρουσιάζεται και το μοναδικό, μη φωτογραφικό πορτρέτο, αυτό της Ελισάβετ από τον Άντι Γουόρχολ, έργο του 1983, μια μεταξοτυπία επεξεργασμένη με σκόνη διαμαντιού ή σωματίδια από λεπτό γυαλί.

    «Αυτή η έκθεση θα μπορούσε να ήταν πομπώδης, αλλά δεν είναι», όπως γράφει ο Άλεστερ Σουκ, επικεφαλής κριτικός τέχνης της Telegraph. «Το μυστικό της επιτυχίας της; Αντιμετωπίζει τους φωτογράφους τόσο σοβαρά όσο και τα υψηλά πρόσωπα που φωτογραφίζουν».

    . Ελισάβετ και Φίλιππος το 1957 από τον Άντονι Άρμστρονγκ – Τζόουνς με ιδιόχειρο σημείωμα
    Ελισάβετ και Φίλιππος το 1957 από τον Άντονι Άρμστρονγκ – Τζόουνς με ιδιόχειρο σημείωμα

     

    Πορτρέτο της πριγκίπισσας Μαργαρίτας από τον τότε σύζυγό της λόρδο Σνόουντον (Άντονι Άρμστρονγκ – Τζόουνς), το 1967

     

    Πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ από την Ντόροθι Γουάινλτινγκ
    Πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ από την Ντόροθι Γουάινλτινγκ
    Φωτογραφία της πριγκίπισσας της Ουαλίας το 2021 στην 40ή επέπειο των γενεθλίων της
    Φωτογραφία της πριγκίπισσας της Ουαλίας το 2021 στην 40ή επέτειο των γενεθλίων της

    Διαβάστε επίσης:

    Το Ζαγόρι, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

    Θηριοτροφείο για βασιλιάδες – Μικροσκοπικά Φαμπερζέ των Ρομανόφ σε δημοπρασία

    Λόης Λαμπρινιανίδης: Καταστρώνει «τρίτο» δρόμο;



    ΣΧΟΛΙΑ