• Πολιτισμός

    Ο «θησαυρός» του Έλτον Τζον σε δημοπρασία. Εντυπωσιακός και εκρηκτικός σαν τον ίδιο

    Το σπίτι του Έλτον Τζον με τη συλλογή του στην Ατλάντα


    Το 1991, όταν ο σερ Έλτον Τζον αγόραζε ένα διαμέρισμα στο Παρκ Πλέις της Ατλάντα δεν μπορούσε να φανταστεί το βαθμό στον οποίο η πόλη θα τον μεταμόρφωνε προσωπικά και επαγγελματικά.

    Βρισκόταν στο απόγειο της διεθνούς περιοδείας του εκείνη την εποχή και αυτή η έδρα του στην Ανατολική Ακτή είχε προκύψει τόσο, λόγω της πλούσιας μουσικής κουλτούρας της όσο και μιας ρομαντικής σχέσης του, αφού ο τότε σύντροφός του ζούσε εκεί.

    Το σπίτι του Έλτον Τζον με τη συλλογή του στην Ατλάντα

    Αμέσως μετά την εγκατάστασή του στην πόλη εξάλλου, και ενώ πουλούσε εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο ίδρυσε το 1992 το Elton John AIDS Foundation, έναν οργανισμό, που έχει συγκεντρώσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια για την καταπολέμηση του HIV και του AIDS.

    Ταυτόχρονα όμως, η παραμονή του στην Ατλάντα θα σήμαινε γι’ αυτόν και την έναρξη μιας δυναμικής, συλλεκτικής δραστηριότητας, που γρήγορα θα τον οδηγούσε στην απόκτηση πλήθους πολυτελών αντικειμένων και έργων τέχνης, μεταξύ των οποίων μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές φωτογραφίας στον κόσμο.

    Μία μεγάλη περίοδος 30 χρόνων έκτοτε, έκλεισε όμως τον κύκλο της και το Φεβρουάριο οι «θησαυροί» του Έλτον Τζον από την κατοικία του στην Ατλάντα, περί τα 900 αντικείμενα θα προσφερθούν στον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη σε μια σειρά οκτώ δημοπρασιών ξεκινώντας από τις 21 του μήνα.

    Από γλυπτά, πίνακες και σταυρούς του 19ου αιώνα έως έπιπλα, γυάλινα αντικείμενα σύγχρονης τέχνης, ακόμη και μεταξωτά πουκάμισα του Versace, επίσης το πιάνο του σαλονιού του αλλά και ένα συλλεκτικό αυτοκίνητο, όπως και η συλλογή φωτογραφιών, το σύνολο είναι εντυπωσιακό και εκρηκτικό σαν το συλλέκτη του και εκτιμάται, ότι θα αποφέρει περί τα 10 εκατομμύρια δολάρια.

    Μια σπηλιά γεμάτη τέχνη

    «Το διαμέρισμά μου στην Ατλάντα ήταν σαν την σπηλιά μου, γεμάτη πράγματα που αγαπούσα, αναμνηστικά από όλο τον κόσμο, αντικείμενα, που μου έδιναν έμπνευση κάθε μέρα», όπως λέει ο ίδιος. «Έχω ζήσει εδώ για 30 χρόνια και μου άρεσε το κάθε λεπτό. Έτσι θα το πάρω μαζί μου στην καρδιά μου, στην ψυχή μου και δεν θα το ξεχάσω ποτέ», είπε εξάλλου, ο έξι φορές νικητής των Grammy στο κοινό, τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της τελευταίας του εμφάνισης στη Τζόρτζια. Αμέσως μετά αποσύρθηκε, όπως είναι γνωστό από τις περιοδείες.

    Το περασμένο φθινόπωρο, ο Έλτον Τζον, μαζί με τον σύζυγό του και μάνατζέρ Ντέιβιντ Φέρνις είχαν πουλήσει αυτό το ρετιρέ των 1.200 τετραγωνικών στην Ατλάντα για περισσότερο από 7,2 εκατομμύρια δολάρια. Το σπίτι είχε αρχικά μόλις 250 τ.μ. αλλά στα χρόνια που ακολούθησαν, προστέθηκαν πέντε διαμερίσματα (δύο μεζονέτες με τρεις μονώροφες μονάδες) κι αυτό, γιατί η συλλογή εμπλουτιζόταν διαρκώς απαιτώντας νέο χώρο. «Ήταν σαν να ζούσα στην πιο όμορφη γκαλερί στον κόσμο», όπως περιγράφει το σπίτι και ο Φέρνις.

    Σημαντικό εξάλλου, ήταν το γεγονός, ότι αυτό το πάθος του Έλτον Τζον ως συλλέκτη, άρχισε μετά την πώληση όλου του περιεχομένου του κύριου σπιτιού του στο Γουίνδσορ και μετά την απόφασή του να απεξαρτηθεί από ουσίες. Όπως λέει ο σύντροφός του, «κοίταζε πλέον τον κόσμο πολύ διαφορετικά και τα νέα πράγματα, του μιλούσαν αλλιώς».

    Σύγχρονη τέχνη

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Τζόρτζια συγκέντρωσε μια ολοκληρωμένη συλλογή, που περιλαμβάνει έργα της Ντοροθία Λανγκ, του ούγγρου φωτογράφου Αντρέ Κέρτιζ, του Άντι Γουόρχολ, της Σίντι Σέρμαν και του Ρόμπερτ Μάπλθορπ. Το ενδιαφέρον του για τη φωτογραφία ενθαρρύνθηκε από την τοπική γκαλερίστα Τζέιν Τζάκσον, η οποία και έγινε τελικά, διευθύντρια της Συλλογής Φωτογραφίας Sir Elton John, το 2003.

    Πορτρέτο του Έλτον Τζον από τον Τέρι Ό Νιλ (1974)

    Μέρος αυτής της συλλογής μάλιστα, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «The Radical Eye» στην Tate Modern το 2016– 17 ενώ κομμάτια της επίσης, εκτέθηκαν το 2000 στο High Museum of Art στην Ατλάντα υπό τον τίτλο «Chorus of Light». Πολλά από αυτά θα πωληθούν στη δημοπρασία, συμπεριλαμβανομένων έργων του Ίρβινγκ Πεν, του Ρίτσαρντ Άβεντον και του Άντρες Σεράνο.

    Φωτογραφία του Ρίτσαρντ Άβεντον, 1955

    Φέτος εξάλλου, από τις 18 Μαΐου περισσότερες από 300 φωτογραφίες της συλλογής θα εκτίθενται σε ένα άλλο σπουδαίο ίδρυμα του Λονδίνου, το Μουσείο Victoria and Albert. Η έκθεση «Fragile Beauty: Φωτογραφίες από τη συλλογή Sir Elton John and David Furnish» θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη έκθεση φωτογραφίας του ιδρύματος μέχρι σήμερα.

    Στην Ατλάντα ο διάσημος μουσικός γνώρισε γενικότερα την τέχνη, στη δημοπρασία μάλιστα θα πωλείται και ένα έργο που δημιούργησε ο Ντέμιαν Χερστ ειδικά γι΄αυτόν. Επίσης ένα μνημειώδες γλυπτό της Ντέμπορα Μπάτερφιλντ που παριστάνει ένα άλογο, το οποίο κοσμούσε το σπίτι του καλλιτέχνη. «Δεν είχα ξαναδεί τέτοιο γλυπτό», λέει ο ίδιος, ο ο οποίος ανακάλυψε το έργο της αμερικανίδας γλύπτριας, όταν επισκέφτηκε ένα άλλο διαμέρισμα στο κτήριό του, οπότε σύντομα απέκτησε το δικό του.

    Έργο του Ντέμιαν Χερστ «Το τραγούδι σου», 2008

    Τα μεταξωτά πουκάμισα

    Αλλά, όπως είναι γνωστό, τα ρούχα επίσης και τα κοσμήματά του είναι τόσο εντυπωσιακά όσο και η τέχνη του. Αντικατοπτρίζοντας μάλιστα την ατρόμητη αγάπη του για το χρώμα διαθέτει περισσότερα από 100 μεταξωτά πουκάμισα Versace από τη δεκαετία του 1990. «Τα λάτρεψα για τα εκπληκτικά τους σχέδια», λέει και γι΄αυτό άλλωστε έχει ένα πλήρες σετ στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα στην Αμερική. «Τα μισά από αυτά δεν τα έχω φορέσει ποτέ, απλώς ήθελα να τα κρεμάσω. Ήταν σαν μια καλλιτεχνική εγκατάσταση με πουκάμισα», όπως λέει.

    Μεταξωτά πουκάμισα Versace

    Τα πουκάμισα είναι μεταξύ πολλών αντικειμένων, όπως τα πολυτελή σερβίτσια και τα έπιπλα με ταπετσαρία των υφασμάτων του ιταλικού οίκου Gianni Versace, τα οποία πιστοποιούν τη στενή φιλία του μουσικού με τον μεγάλο ιταλό σχεδιαστή.

    Σερβίτσιο Versace

    Μάλιστα οι δύο δημιουργοί ενέπνεαν ο ένας τον άλλο. Και ήταν ο μουσικός, που μύησε τον σχεδιαστή στον κόσμο του σύγχρονου γυαλιού και τον πήγε ακόμη και στο Μουράνο για να δει υαλοφυσητές εν ώρα δουλειάς.

    Το πιάνο, τα κοστούμια, το αυτοκίνητο

    Στη δημοπρασία όμως πωλείται και το πιάνο με ουρά Yamaha στο οποίο έγραψε τα επιτυχημένα σόου του Μπρόντγουεϊ «Billy Elliot» και «Aida» για 50.000 δολάτρια. Επίσης, το πορτρέτο του Τζούλιαν Σνάμπελ για 300.000 δολάρια και ένα τρίπτυχο του Μπάνκσι του 2017 με έναν μασκοφόρο άνδρα να περά λουλούδια για 1,5 εκατ. δολάρια.

    «Τρίπτυχο με λουλούδια» του Μπάνκσι (περ.1975)

    Τα εμβληματικά γυαλιά ηλίου του τραγουδιστή και οι μονογραφημένες ασημένιες μπότες του περιλαμβάνονται επίσης στη δημοπρασία. Όπως και ένα κοστούμι με ελεφαντόδοντο και χρυσό της δεκαετίας του 1970, που είχε δημιουργήσει η σχεδιάστρια Άνι Ρίβι αλλά και το ένδυμα του 18ου αιώνα που σχεδίασε η βραβευμένη ενδυματολόγος Σάντι Πάουελ για τα 47α γενέθλια του καλλιτέχνη.

    Δύο κοστούμια της Σάντι Πάουελ για τον Έλτον Τζον

    Και από τις καλές τέχνες στα αυτοκίνητα, ειδικά τις Bentley, που αγαπά ιδιαίτερα ο Έλτον Τζον. Ο μουσικός αποκαλεί μάλιστα, το μαύρο του κάμπριο Bentley Continental του 1990 «ένα από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα όλων των εποχών». Αγορασμένο στο Λος Άντζελες, το όχημα συνόδευε τον Τζον και τον Φέρνις στην Ατλάντα και αργότερα στο σπίτι τους στη Νότια Γαλλία. Ο Τζον σημειώνει, ότι η αγαπημένη του βόλτα ήταν πάντα με αυτό το αυτοκίνητο, που προσφέρεται ειδικά για οδήγηση με καλό καιρό, αφού έχει ανοιχτή οροφή. Η εκτίμησή του, ως 35.000 δολάρια.

    Μπέντλεϊ του 1990 με ανοιχτή οροφή

    Διαβάστε επίσης

    Έλτον Τζον: Το διάσημο πιάνο του και άλλα «θρυλικά» αντικείμενα σε δημοπρασία του Christie’s

    Γρηγοριάδης, Διβάνη, Φάις: Τι θα διαβάσουμε το 2024;



    ΣΧΟΛΙΑ