• LIFE&STYLE

    Έλτον Τζον: Το διάσημο πιάνο του και άλλα «θρυλικά» αντικείμενα σε δημοπρασία του Christie’s

    • Bloomberg
    Έλτον Τζον

    Έλτον Τζον


    Αφού πούλησαν το σπίτι τους στην Ατλάντα το 2023 για 7,2 εκατομμύρια δολάρια ο διάσημος ποπ σταρ Έλτον Τζον και ο σύζυγός του, Ντέιβιντ Φέρνις, αποφάσισαν να δημοπρατήσουν τα αντικείμενα αξίας από το εσωτερικό του.

    Οκτώ ξεχωριστές πωλήσεις στον οίκο Christie’s New York θα περιλαμβάνουν περίπου 900 εκθέματα που υπολογίζονται σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια συνολικά.

    Θα υπάρξει μια βραδινή έκπτωση στις 21 Φεβρουαρίου και μια ημερήσια έκπτωση που εκτείνεται από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 23 Φεβρουαρίου, συν έξι διαδικτυακές δημοπρασίες.

    Οι δημοπρασίες περιλαμβάνουν τα πάντα, από ένα ζευγάρι ασημένιες μπότες πλατφόρμας του τραγουδιστή της δεκαετίας του 1970 (εκτίμηση: 5.000 $ έως 10.000 $) έως τη δίθυρη κάμπριο Bentley του 1990 (25.000 $ έως 35.000 $).

    «Επιθυμεί να κάνει μια παρουσίαση των πραγμάτων που αγάπησε στη ζωή του», σημειώνει ο Darius Himes, διεθνής υπεύθυνος φωτογραφίας του οίκου Christie’s, τα οποία είναι επίσης συνδεδεμένα με την πώληση του σπιτιού του.

    Προσωπικά αντικείμενα αξίας

    Μερικά από τα εκθέματα είναι τα εντυπωσιακά προσωπικά αντικείμενα από τη συλλογή του τραγουδιστή, συμπεριλαμβανομένου ενός χρυσού 18 καρατίων, διαμαντιών και πορτοκαλί ζαφειριών Rolex Daytona με λεοπάρ μπρασελέ, που υπολογίζεται από $40.000 έως $60.000.

    Μέρος της συλλογής φωτογραφιών του Έλτον Τζον, Φωτογράφος: Visko Hatfield/Bloomberg

    Επίσης, θα βρεθεί το πιάνο Yamaha του John, που καθόταν στο σαλόνι του, το οποίο εκτιμήθηκε από 30.000 έως 50.000 δολάρια. και διάφορα κομμάτια εμβληματικά του εκκεντρικού στυλ του τραγουδιστή, μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου από το 1975 περίπου, που εκτιμώνται από 2.000 έως 3.000 δολάρια, και ένα μπλε μάλλινο κοστούμι “Captain Fantastic” καλυμμένο με στρας, το οποίο εκτιμάται από 6.000 έως 10.000 δολάρια.

    Υπάρχει επίσης σημαντικός αριθμός ρούχων και εσωτερικής διακόσμησης Versace, τα 70 των οποίων θα αποτελέσουν αντικείμενα μίας ξεχριστής διαδικτυακής δημοπρασίας με θέμα τη Versace.

    Εκτός άλλων, υπάρχει ένα τεράστιο κόκκινο, μαύρο και χρυσό τραπέζι Versace “Medusa Red” που εκτιμάται μεταξύ 4.000 και 6.000 δολαρίων και αυτό που λέει ο Himes είναι “βασικά ένας ολόκληρος χρόνος με πουκάμισα Versace”. (Μία παρτίδα, που αποτελείται από έξι μεταξωτά πουκάμισα Versace από το 1993, εκτιμάται στα 4.000 έως 6.000 δολάρια).

    Μέσα στο πρώην σπίτι του Έλτον Τζον και του Ντέιβιντ Φέρνις στην Ατλάντα. Φωτογράφος: Visko Hatfield Πηγή: Bloomberg

    Οι τιμές, σημειώνει ο Himes, δεν περιλαμβάνουν τον παράγοντα Έλτον Τζον.

    «Υπάρχει μια αρκετά καθιερωμένη φιλοσοφία γύρω από τις πωλήσεις των επώνυμων διασημοτήτων», σημειώνει.

    «Το θέμα είναι να ορίσουμε μια σχετικά συντηρητική εκτίμηση και στη συνέχεια να αφήσουμε τους θαυμαστές και τους αγοραστές να μας πουν ποια θα πρέπει να είναι η τιμή αγοράς», σύμφωνα με το Bloomberg.

    Το τεράστιο αρχείο φωτογραφιών

    Ωστόσο, για πολλούς πραγματικούς συλλέκτες, το πιο σημαντικά αντικείμενα είναι οι περίπου 360 φωτογραφίες από το τεράστιο αρχείο των Έλτον και Ντέιβιντ.

    Σημειώνεται ότι αυτό τον Μάιο, το Μουσείο V&A στο Λονδίνο φιλοξενεί μια ειδική έκθεση με επιλογές από τη συλλογή τους.

    Ο John “έχει στην κατοχή του πάνω από 7.000 φωτογραφίες”, τονίζει ο Himes, ενώ πουλά “ένα μικρό μέρος αυτών”.

    Ωστόσο, αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά που ο τραγουδιστής αποχωρίζεται κάποια κομμάτια της συλλογής του, σύμφωνα με τον Himes, καθιστώντας αυτή τη κίνηση μια σπάνια ευκαιρία για τους συλλέκτες φωτογραφιών και τους θαυμαστές.

    Ο ‘Ελτον Τζόν στη σκηνή στο φεστιβάλ Glastonbury 2023 (Πηγή: Bloomberg)

    Ο Himes επισημαίνει ακόμη  ότι η συλλογή του John μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις βασικούς τομείς:

    1. “Εικονική μόδα, η οποία είναι εμβληματική, είδος λαμπερής φωτογραφίας” από τους Irving Penn, Richard Avedon και William Klein.
    2. “τα πολύ τολμηρά, πιο σέξι γυμνά”, ξεχωρίζοντας κομμάτια των Helmut Newton και Bruce Weber. “Αυτά τα έργα δεν είναι τόσο μόδας, αλλά αφορούν τον εορτασμό του γυμνού ανθρώπινου σώματος”, σημειώνει.
    3. Η τρίτη ενότητα είναι “αρκετά ουμανιστική και αφορά θέματα κοινωνικά του 20ού αιώνα”. Τα έργα σε αυτή την ενότητα περιλαμβάνουν εικόνες των Lewis Hine, Robert Frank και Dorothea Lange.
    4. Η τελευταία ενότητα περιλαμβάνει μεταπολεμική φωτογραφία σύγχρονης τέχνης που βρίσκεται σε κορυφαίες διεθνείς γκαλερί: Andreas Gursky, Cindy Sherman, Hiroshi Sugimoto και Wolfgang Tillmans.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλές από τις πιο ακριβές φωτογραφίες ανήκουν στην τέταρτη κατηγορία.

    Μια φωτογραφία Gursky από το 2004, Dior Homme, υπολογίζεται από 300.000 έως 500.000 δολάρια.

    Δύο φωτογραφίες του 1999 από τον Sugimoto, την Elizabeth I και τον Richard I, υπολογίζονται από 50.000 έως 70.000 δολάρια η καθεμία.

    Μέσα στο σπίτι της Ατλάντα, Φωτογράφος: Visko Hatfield Πηγή: Bloomberg

    Μία από τις εμβληματικές ταινίες του Σέρμαν από το 1979, το Untitled (Film Still #39), εκτιμάται από 300.000 έως 500.000 δολάρια.

    “Υπάρχει ένας καταπληκτικός Richard Avedon από το 1955 που γυρίστηκε για μια σειρά του Harper’s Bazaar στο Παρίσι”, δηλώνει ο Himes.

    “Αυτό το κομμάτι είναι μοναδικό, γιατί ήταν η εκτύπωση που στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε χαρτόνι και έχει όλες τις σημάνσεις και το κομμάτι χαρτί με τη λεζάντα που κυκλοφόρησε στο Harper’s “, επισημαίνει.

    Το Dovima With Elephants του Richard Avedon από το 1955. Πηγή: Christie’s

    Αυτή η εικόνα, Dovima With Elephants, εκτιμάται από 100.000 έως 150.000 δολάρια.

    Οι αγαπημένες στιγμές του Τζον

    Δεδομένου ότι η δημοπρασία του Τζον έρχεται μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά πωλήσεων της περιουσίας του Φρέντι Μέρκιουρι στον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο, οι συγκρίσεις μεταξύ των δύο είναι αναπόφευκτες.

    Cindy Sherman’s Untitled (Film Still #39) από το 1979. Πηγή: Christie’s

    Ωστόσο, ο Himes προειδοποιεί ότι παρά τις επιφανειακές ομοιότητες, τα αντικείμενα των δύο διάσημων καλλιτεχνών, παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές.

    «Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι για τα αντικείμενα του Μέρκιουρι, η πώληση αφορούσε έναν καταπληκτικό καλλιτέχνη που έχει πεθάνει», εξηγεί ο Himes.

    «Κατά κάποιον τρόπο ήταν ο τελευταίος τρόπος για να γιορτάσουμε έναν σπουδαίο άνθρωπο. Οι δημοπρασίες του John, αντίθετα, έχουν ως στόχο «να τον βοηθήσουν να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό του σπιτιού του μετά την πώληση», συμπληρώνει.

    The Point III του Wolfgang Tillmans από το 1996. Πηγή: Christie’s

    Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατον τα εκατομμύρια των θαυμαστών του Elton John σε όλο τον κόσμο να μην βρουν πολλά αντικείμενα που θα τους αρέσουν.

    «Πρέπει να το δούμε ως ένα στιγμιότυπο του τι έχει ζήσει και αγαπήσει ο Έλτον τα τελευταία 30 χρόνια», σημειώνει ο Χάιμς, προσθέτοντας ότι «Είναι σαν να ανοίγεις την πόρτα και να ρίχνεις μία ματιά μέσα στον κόσμο του».

    Διαβάστε επίσης: 

    Εθισμός στη φωτογραφία: Η σπουδαία συλλογή του Έλτον Τζον σε έκθεση



    ΣΧΟΛΙΑ