ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποια σχέση μπορεί να έχει ο Δαίδαλος και ο μύθος του από την μινωική Κρήτη με τον κινεζικό Πήλινο Στρατό, που έχει αποκαλυφθεί στο Μαυσωλείο του αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ; Και πώς μπορεί να συνδέεται ο περίφημος Λαβύρινθος που του παρήγγειλε ο Μίνωας με την στρατιά των χιλιάδων αγαλμάτων-στρατιωτών που συνόδευσαν εν πομπή τον αυτοκράτορά τους μετά θάνατο τιμώντας τον, που συγκρότησε για πρώτη φορά ένα κινεζικό κράτος;
Φαινομενικά καμία, στην βάση όμως της ανάδειξης των επιτευγμάτων δύο διαμετρικά διαφορετικών πολιτισμών, ο «συνδυασμός» τους μπορεί να προσφέρεται για διάλογο και μελέτη της ανθρώπινης έμπνευσης και δημιουργίας σε βάθος χρόνου και εύρος τόπων.
Στο περίφημο μουσείο λοιπόν, που στεγάζει το ταφικό συγκρότημα, το οποίο δημιουργήθηκε για τον πρώτο αυτοκράτορα της δυναστείας των Τσιν, που έδωσε και το σύγχρονο όνομα της Κίνας, ένας σπουδαίος αρχιτεχνίτης από την Κρήτη ο Δαίδαλος θα δώσει τα φώτα του και θα κάνει γνωστά τα έργα του χάρις στην έκθεση, που έχει οργανωθεί από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η οικουμενικότητα του μύθου
Με τον τίτλο ακριβώς «Δαίδαλος» αυτή η έκθεση, που θα εγκαινιασθεί τον Οκρώβριο και θα διαρκέσει ως τον Ιανουάριο του 2026 εστιάζει μέσα από 172 αρχαιότητες στην καινοτομία και την επινοητικότητα του ελληνικού πολιτισμού κατά την Μινωική περίοδο και τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους. Πρόκειται για αγγεία, έργα γλυπτικής και μεταλλοτεχνίας, κοσμήματα, νομίσματα, σφραγιδόλιθους και τοιχογραφίες που στο σύνολό τους αναδεικνύουν την οικουμενικότητα των χαρακτηριστικών του Δαιδάλου: Την δημιουργία, την επινοητικότητα και την εφευρετικότητα, ως δυναμικών μοχλών ανάπτυξης που μπορούν να πυροδοτήσουν εξελίξεις και αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα, της τεχνολογίας, της οικονομίας, της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής.

Την παρουσίαση εξάλλου, συμπληρώνουν μία σύγχρονη ανακατασκευή μινωικού κεραμικού τροχού και το τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο 3D ενός αρχαϊκού γλυπτού, όπως επίσης πολυμεσικό υλικό και επεξηγηματικά κείμενα.
Να σημειωθεί, ότι η έκθεση παρουσιάσθηκε ήδη με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου (ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες) και απόρροια αυτής της εξαιρετικά θετικής ανταπόκρισης που έτυχε από το κινεζικό κοινό ήταν το αίτημα της παρουσίασής της και στο Μουσείο του Μαυσωλείου του Αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ) στην Χι΄Αν.

Η υπέρβαση των ορίων
Ένα μεγάλης κλίμακας συγκρότημα και πολιτιστικό ίδρυμα διεθνούς φήμης είναι αυτό το μουσείο ενώ το Μαυσωλείο συμπεριλαμβανομένων των χώρων με τον Πήλινο Στρατό είναι εγγεγραμμένα από το 1987 στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Μυθικός τεχνίτης, εφευρέτης, αρχιτέκτονας, πρωτοπόρος της πτήσης, μεταξύ άλλων, ο Δαίδαλος φθάνει σ΄αυτό το μουσείο για να μεταδώσει τις γνώσεις του και να αποδείξει, γιατί θεωρείται σημαίνουσα φυσιογνωμία όχι μόνον στην ελληνική μυθολογία αλλά και στον σύγχρονο κόσμο.

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε έξι ενότητες, θεματικές και χρονολογικά οργανωμένες αρχίζοντας από τους μύθους γύρω από τον Δαίδαλο και την αναφορά του σε πινακίδες της Γραμμικής Β από την Κνωσό, που αναφέρονται σε προσφορές στο «δαιδάλειον» – πιθανότατα ένα ιερό του- και στην καθιέρωσή του στην συνέχεια, στους ιστορικούς χρόνους. Ο «Δαίδαλος ως αρχιτεχνίτης» είναι μία γοητευτική ενότητα καθώς σ΄αυτήν αναπτύσσονται όλες οι δεξιότητες που του αποδίδονταν. Όπως η επινόηση του γρήγορου κεραμικού τροχού, το πριόνι και το κυλινδρικό τρυπάνι, το ιστίο που έδωσε σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας αλλά και γενικότερα η κεραμική, η μεταλλοτεχνία και ο χρυσός, η λιθοτεχνία, η μικρογραφία και η σφραγιδογλυφίας.

Εξέχουσα θέση κατέχουν ο Λαβύρινθος και η Αρχιτεκτονική με αναφορές στην μινωική ανακτορική αρχιτεκτονική, η μνημειώδης γλυπτική και τέλος η κληρονομιά του Δαίδαλου στον σημερινό κόσμο ως πηγή έμπνευσης και ως υπενθύμιση των διαχρονικών προσπαθειών του ανθρώπου για καινοτομία και υπέρβαση των ίδιων του των ορίων. Γιατί ο Δαίδαλος ήταν εκείνος, που έδωσε φτερά στον γιο του Ίκαρο και κατ’ επέκταση στον άνθρωπο για να πετάξει…
Διαβάστε επίσης:
Το δις εξαμαρτείν: Έξω οι ΗΠΑ από την UNESCO αποφάσισε ο Τραμπ
Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη: Επιστροφή στο μινωικό ανάκτορο των Αρχανών
Οι περίφημες τοιχογραφίες του θεάτρου της Αρχαίας Κορίνθου σε νέο χώρο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
