ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ιστορία του αρχιπελάγους μέσα από τη ματιά μιας νησιώτισσας, μιας Κυκλαδίτισσας δηλαδή ή και το αντίστροφο: Οι γυναίκες των Κυκλάδων και οι ιστορίες τους από την Προϊστορική εποχή όταν άνθισε ο μοναδικός Κυκλαδικός πολιτισμός ως και τον 17ο αιώνα.
Ένα άκρως ενδιαφέρον πλαίσιο για την ανάπτυξη της νέας έκθεσης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Σταθάτου από τις 12 Δεκεμβρίου με την προοπτική της παρουσίασής της το καλοκαίρι και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας. Η έκθεση, που έχει τίτλο «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων» συνδιοργανώνεται με το υπουργείο Πολιτισμού δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και αποτελεί την πρώτη δράση του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφτηκε στις 17 Μαΐου 2024 από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Κασσάνδρα Μαρινοπούλου με στόχο τη μελέτη, ανάδειξη και προβολή του κυκλαδικού πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Περί τα 150 έργα, όλα δημιουργίες της τέχνης των Κυκλάδων, που χρονολογούνται από την πρώιμη Προϊστορία και εντεύθεν περιλαμβάνονται στην έκθεση, προερχόμενα από τις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Πρόκειται για έργα μοναδικά ασφαλώς, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Κυκλάδων και εκτός Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ ορισμένα από αυτά είναι άγνωστα στο κοινό, καθώς δεν έχουν παρουσιασθεί ως τώρα.
Παράλληλα ωστόσο, θα εκτεθούν επιλεγμένες κυκλαδικές αρχαιότητες από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Κανελλοπούλου, το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών αλλά και από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.
Η γυναικεία ταυτότητα
Τα εκθέματα παρουσιάζουν άγνωστους ρόλους των γυναικών μέσα στον χρόνο, μιλούν για τις μεταβάσεις της γυναίκας από τον ρόλο της θεότητας σε εκείνον της μητέρας και αντίστροφα, τη συμμετοχή της στα θρησκευτικά δρώμενα και τη δράση της στο δημόσιο βίο και την ιδιωτική σφαίρα. Ταυτόχρονα ανιχνεύουν τους περιορισμούς, που διέπουν τις ιδιότητες των γυναικών στην κοινότητα ενώ παρουσιάζουν στιγμές από τη χειραφέτησή τους.
Σε κάθε περίπτωση η ιστορική διάσταση στην συγκρότηση της γυναικείας ταυτότητας από την Προϊστορία ως και τη Μεταβυζαντινή περίοδο είναι το ζητούμενο μέσα από άγνωστες αφηγήσεις, σε μια εποχή όπως η δική μας, που η γυναίκα εξακολουθεί να διεκδικεί τον σεβασμό στη σύγχρονη κοινωνία, την ελεύθερη επιλογή των ρόλων της και την αποδέσμευσή της από στερεότυπα που κυριαρχούν παρά τους αγώνες των προηγούμενων αιώνων.
Επιμελητές της έκθεσης είναι ο δρ Δημήτρης Αθανασούλης, διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και οι επιστημονικοί διευθυντές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης δρ Παναγιώτης Ιωσήφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας και δρ Ιωάννης Φάππας, επίκουρος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα διαρκέσει ως τις 4 Μαΐου 2025 ενώ στη συνέχεια από τον Ιούνιο θα μεταφερθεί αυτούσια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας.
Διαβάστε επίσης
Πώς άνθισαν οι πρώτες πόλεις στην Κρήτη – Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρυσοχοϊδης για τον αστυνομικό της Βουλής: Θα αποδοθούν ευθύνες όπου αναλογούν, σε όλα τα επίπεδα
- Μελόνι: Συναντήθηκε στη Ρώμη με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς
- ΚΥΣΕΑ: Εγκρίθηκε η αγορά αμερικανικών περιφερόμενων πυρομαχικών Switchblade
- Βραζιλία: Η Κεντρική Τράπεζα παρενέβη για να σταματήσει το sell off του ρεάλ