• Πολιτισμός

    Μια αγκαλιά για έναν αιώνιο έρωτα – Σπάνιο εύρημα στην Κίνα

    Η ταφή του ζευγαριού, όπως ήρθε στο φως και δίπλα η απεικόνιση των δύο εραστών


    Ενωμένοι σε μια αιώνια αγκαλιά βρέθηκαν από αρχαιολόγους στην Κίνα ένας άνδρας και μία γυναίκα, θαμμένοι πριν από 1.500 χρόνια.

    Μια μοναδική ταφή για την απέραντη χώρα, στην οποία ανακαλύπτεται για πρώτη φορά ένα τέτοιο σύμπλεγμα.

    Γιατί, πρόκειται για μια «τολμηρή επίδειξη αγάπης, που μπορεί να αντικατοπτρίζει την μεταβαλλόμενη στάση της κινεζικής κοινωνίας εκείνη την εποχή», όπως δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης  του ευρήματος ο Qian Wang, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών στο Κολέγιο Οδοντιατρικής του Τέξας. 

    Ο άντρας θα είχε ύψος περίπου 1,65  μ. ενώ στο σώμα του παρατηρήθηκαν ορισμένοι τραυματισμοί, όπως ένα σπασμένο χέρι, βλάβες σε δάκτυλα και πόδια ενώ όταν πέθανε ήταν μεταξύ 29 και 35 ετών.

    Η γυναίκα, αντίθετα ήταν αρκετά υγιής, όταν έφυγε από τη ζωή -μόνον κάποια οδοντικά προβλήματα αντιμετώπιζε- και ο θάνατός της είχε επέλθει σε ηλικία από 35 ως 40 ετών.

    Τρυφερότητα

    Σημαντικό είναι εξάλλου, ότι φορούσε ένα δακτυλίδι στο αριστερό της χέρι. Και δεν αποκλείεται καθόλου να είχε θυσιαστεί, προκειμένου να ταφεί μαζί με τον σύζυγό της, όπως συνηθιζόταν τότε.

     Αλλά πέρα απ’ αυτά όποιος έθαψε το ζευγάρι το έκανε με ιδιαίτερη τρυφερότητα. Το σώμα του άντρα ήταν στραμμένο προς τη γυναίκα και το αριστερό του χέρι ήταν κάτω από τον κορμό της. Το δεξί του χέρι την αγκάλιαζε, ακουμπώντας στη μέση της.

    Από την άλλη το σώμα της γυναίκας είχε τοποθετηθεί «σε θέση για να αγκαλιαστεί», όπως σημειώνουν οι ερευνητές. Το κεφάλι της μάλιστα ήταν στραμμένο προς τα κάτω, πράγμα που σημαίνει, ότι το πρόσωπό της θα είχε ακουμπήσει στον ώμο του.

    Μια σκηνή, που μπορεί να φανερώνει την αφοσίωση του ζευγαριού μεταξύ τους, όταν ήταν στη ζωή, όπως σημειώνουν και πάλι οι ερευνητές: «Το μήνυμα της ταφής ήταν σαφές: «Οι δύο ξάπλωσαν μαζί αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον για να διατηρήσουν  αιώνια την αγάπη τους κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής». 

    Το δαχτυλίδι

    Όσο για το δαχτυλίδι -κάτι που δεν συνηθίζεται στην εποχή αυτή- η μόνη υπόθεση που διατυπώνεται, είναι ότι μπορεί να πρόκειται για επιρροή από έθιμα δυτικών περιοχών της αυτοκρατορίας πέρα από τους δρόμους του μεταξιού, αντανακλώντας έτσι την ενσωμάτωση στοιχείων της δυτικής κουλτούρας στην κινεζική.

    Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την ταφή πριν από ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2020 κατά την ανασκαφή ενός αρχαίου νεκροταφείου που εντοπίσθηκε στη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών στην επαρχία Shanxi.

    Το νεκροταφείο περιείχε περίπου 600 ταφές από το Xianbei, μια αρχαία νομαδική φυλή της βόρειας Κίνα που αφομοιώθηκε στον κινεζικό πολιτισμό και χρονολογείται στη δυναστεία North Wei (386-534 μ.Χ.).

    Οι κοινές ταφές ανδρών και γυναικών δεν είναι ασυνήθιστες στην Κίνα, άλλωστε από την ίδια ανασκαφή προέκυψαν άλλα δύο ζευγάρια θαμμένα μαζί, όμως ούτε ήταν αγκαλιασμένα κατ΄αυτόν τον τρόπο, ούτε η γυναίκα φορούσε δακτυλίδι. Ακριβώς μάλιστα, επειδή η ταφή του ζευγαριού είναι σημαντική, οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να μην ανασκάψουν πλήρως τα σκελετικά υπολείμματα αλλά να αφήσουν τους δύο εραστές έτσι αγκαλιασμένους, ώστε το ζευγάρι να εκτεθεί μελλοντικά σε ένα μουσείο.

    Πώς κατέληξε όμως το ζευγάρι στον ίδιο τάφο; Θεωρείται απίθανο οι δύο εραστές να πέθαναν ταυτόχρονα από βία, ασθένεια ή δηλητηρίαση, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν κάτι από αυτά.

    Το πιο πιθανό λοιπόν είναι, ο σύζυγος πέθανε πρώτος και η γυναίκα θυσιάστηκε για να ταφούν μαζί. Θα μπορούσε όμως να έχει συμβεί και το αντίθετο, ένα λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο, καθώς η γυναίκα ήταν σε καλύτερη υγεία από τον σύντροφό της.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η ελληνική ιστορία με χιούμορ – Στο «Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά»

    Φεντερίκο Φελίνι, ένα μουσείο για τη γλυκιά ζωή 



    ΣΧΟΛΙΑ