• Πολιτισμός

    Η ελληνική ιστορία με χιούμορ – Στο «Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά»

    -Από την παράσταση  «Ιστορίες καθ’ οδόν Νο 2»


    «Κυρίες και κύριοι, καλωσορίσατε! Σήμερα ο θίασός μας θα σας παρουσιάσει τις ‘Ιστορίες καθ’ οδόν Νο 2’. Ιστορίες αξιοπερίεργες, απίθανες, ακαταλαβίστικες. Βλέπετε, τα πιο περίεργα και πρωτοφανή έγιναν και θα γίνονται, συνέχεια φαίνεται στον τόπο μας. Κλείστε τα κινητά σας, ανοίξτε τα μάτια και τα αυτιά σας. Καλή διασκέδαση!».

    Η αυλαία ανοίγει και ο ηθοποιός κάνει τον πρόλογο. Γιατί αυτή η παράσταση μπορεί να εμπνέεται από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, είναι όμως αλλιώτικη.

    Μιλάει με εύθυμη διάθεση για γνωστές και άγνωστες στιγμές της ελληνικής Ιστορίας, για  αγωνιστές, μύθους και για γεγονότα, που δεν ήταν είναι  πάντα ευχάριστα, όπως για παράδειγμα η  βοήθεια των Τριών Μεγάλων Δυνάμεων, που δόθηκε με το αζημίωτο βέβαια, η δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, η άφιξη στην Ελλάδα του Βαυαρού Όθωνα ως πρώτου βασιλιά της χώρας…

    Δημιουργός της το «Θέατρο Express», που συνεχίζει και φέτος από σήμερα 25 Αυγούστου το ταξίδι στην ιστορία του νέου ελληνικού κράτους στην ανοιχτή σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το «Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά».

    Από την παράσταση  «Ιστορίες καθ’ οδόν Νο 2»

    Οι ανακτορικές δεξιώσεις με τους ευρωπαϊκούς χορούς και τις φουστανέλες, οι ήρωες και οι αγωνιστές που ανησυχούν για τους …πολυελαίους, οι  συνήθειες και οι παραδόσεις των απλών ανθρώπων και ταυτόχρονα οι διηγήσεις για την Επανάσταση και οι πρώτες προσπάθειες οργάνωσης του ελληνικού κράτους, δοσμένα με αυτοσαρκασμό, κέφι και ευφορία και με μια ανάλαφρη κριτική ματιά για τη σχέση του χθες με το σήμερα προσκαλούν σε ένα απολαυστικό ταξίδι στο παρελθόν.

    «Το παρελθόν μας χτυπά την πόρτα με μια λοξή ματιά στην ιστορία. Τι φταίει και τι μας φταίει;», λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης Τάσος Πυργιέρης. Συντελεστές, οι ηθοποιοί Σταύρος Καραγιάννης, Ρένα Κυπριώτη και Γιάννης Παναγόπουλος, που όπως λέει ο ίδιος «δουλέψαμε με κέφι, εντάξαμε στο κείμενο αυτοσχεδιασμούς  επιλέξαμε το αίσθημα της ανάτασης και της αισιοδοξίας θέλοντας το μήνυμα μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο να είναι ότι,  παρά τις δυσκολίες προχωράμε μπροστά!».

    Οι «Ιστορίες καθ’ οδόν» ξεκίνησαν το ταξίδι τους το 2017 μέσα σε ένα λεωφορείο των Αστικών Συγκοινωνιών ως «Θέατρο Express» και έτσι περιόδευσαν στους δήμους της Αττικής. Όλα υπήρχαν μέσα σ’ αυτό το λεωφορείο: η σκηνή με την κουίντα πίσω της, τα 22 καθίσματα των θεατών, ακόμη και καμαρίνια υπήρχαν στη θέση του οδηγού! Συνθήκες πρωτόγνωρες και αν μη τι άλλο πρωτότυπες, που εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα στους 16 δήμους που είχε επισκεφθεί ο θίασος, δίνοντας 125 παραστάσεις συνολικά.

    Διαβάστε ακόμη:

    Φεντερίκο Φελίνι, ένα μουσείο για τη γλυκιά ζωή 

    Πέθανε ο ντράμερ των Rolling Stones, Τσάρλι Γουάτς

     



    ΣΧΟΛΙΑ