• Πολιτισμός

    Με δίκταμο, θυμάρι κι άγρια ρίγανη – ‘Ολη η ελληνική φύση στον Κήπο του Μουσείου


    Η ελληνική φύση αλλά και οι αρχαίοι ελληνικοί κήποι με την αυτοφυή χλωρίδα τους, όπως το δίκταμο, το θυμάρι, η άγρια ρίγανη, τα κυπαρίσσια, οι μυρτιές αλλά και παραδοσιακά καρποφόρα είδη, οι ροδιές, οι λωτοί και φυσικά οι αμυγδαλιές και το αμπέλι συνθέτουν τον νέο φυσικό περιβάλλον, τον κήπο δηλαδή, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

    Περί τις 6.000 νέα φυτά έχουν φυτευθεί στο προαύλιο του κτηρίου, που λειτουργεί εδώ και περισσότερο από ενάμιση αιώνα αναπόσπαστα με αυτό ενώ εγκαταστάθηκε νέο αυτόματο σύστημα άρδευσης, καθώς και νέος σύγχρονος αντιβανδαλιστικός φωτισμός. Πρόκειται για μία διακριτική αλλά εύστοχη επέμβαση, όπως αρμόζει στο πρώτο μουσείο της χώρας αλλά και στον νεοκλασικό χαρακτήρα του.

     Πρόκειται για μία χορηγία της ιαπωνικής εταιρείας JTI  και όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη κατά την τελετή παράδοσης του έργου « Αν ανατρέξει κανείς και αποθησαυρίσει τα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, πέρα από τους φιλοσόφους, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον μαθητή του, τον Θεόφραστο, που αναφέρονται πολύ συχνά στους κήπους του άστεως, υπάρχει πάντοτε ένας παραλληλισμός που έκαναν οι αρχαίοι με τα ιερά άλση, τα οποία μέσα στην πόλη λειτουργούν, όπως τα στικτά σημεία στο δέρμα των πανθήρων. Τα στικτά σημεία στην Αθήνα, μόνοι μας τα σβήσαμε. Ξεχάσαμε τους κήπους, ξεχάσαμε το πράσινο. Προτιμήσαμε να δομήσουμε κάθε τι που ήταν ελεύθερο. Ευτυχώς, κάποιες περιοχές σώθηκαν, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος. Σε άλλες περιοχές αναπτύχθηκαν μικρότεροι κήποι, όπως εδώ στον προαύλιο χώρο, στο προκήπιο, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου».

    Για την δόμηση αυτού του κήπου μάλιστα, όπως είπε η ίδια έχει υιοθετηθεί το μεγάλο δίδαγμα της αρχαιότητας: «Πώς η φύση μπορεί να συνδυαστεί με τα ανθρώπινα δημιουργήματα. Είναι ευτύχημα, είναι αγαθή τύχη, που τα ανθρώπινα δημιουργήματα πολλές φορές έχουν τη μορφή που έχει το κτήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Και έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να συνδυαστούν από τους ειδικούς, με τα διδάγματα της φύσης και της κλασικής αρχαιότητας, με έναν νέο τρόπο ζωής».

    Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε εξάλλου και στο μεγάλο όραμα της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο βρισκόταν άλλωστε πριν από ένα χρόνο στις προγραμματικές δηλώσεις που εκφωνήθηκαν από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ως ένα από τα εμβληματικά έργα, το οποίο θα συμβάλλει και στην αναγέννηση της συγκεκριμένης περιοχής. «Η οδηγία του ήταν σαφής και συγκεκριμένη: “Είναι το έργο, το οποίο με ενδιαφέρει. Είναι το έργο, στο οποίο δίνω ιδιαίτερη σημασία”. Επομένως, το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε παρά να πάρει αυτή την εντολή και να ενεργοποιήσει αμέσως τους μηχανισμούς του», είπε η κυρία Μενδώνη.

     Για το συγκεκριμένο έργο μάλιστα, υπάρχει, όπως είναι γνωστό συνεργασία  με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο χρηματοδότησε την πρώτη φάση της μελέτης σκοπιμότητας για το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο θα συλλειτουργεί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα με την Αρχιτεκτονική Σχολή, η οποία παραμένει στο ιστορικό της κτήριο.

    «Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει το δικό του προγραμματισμό, που ήδη έχει ανακοινωθεί από τις πρυτανικές αρχές. Επομένως, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η συλλειτουργία του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η σύνδεσή του -με έναν τρόπο που θα μας τον πουν οι μελετητές αρχιτέκτονες, αν θα είναι υπόγειο ή υπέργειο-, με το ΑΚΡΟΠΟΛ απέναντι, θα σηματοδοτηθεί με ένα τοπόσημο, το οποίο θα είναι και η ταυτότητα αυτού του συνολικά εμβληματικού έργου», είπε η κυρία Μενδώνη.

    Μόλις πριν από δύο ημέρες  εξάλλου η Βουλή ενέκρινε τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού και Δημιουργίας στο ΑΚΡΟΠΟΛ, σηματοδοτώντας πέραν των άλλων και την σύνδεση του κλασικού ελληνικού πολιτισμού με τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Μία σύνδεση και μία συνεύρεση που μόνο θετικά μπορεί να προσδώσει στην πολιτιστική αξία της σύγχρονης δημιουργίας, αλλά και του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας με νέες αναγνώσεις, με νέες ερμηνείες.

     Να σημειωθεί ότι η JTI  είχε πραγματοποιήσει πριν τέσσερα χρόνια και την χορηγία για την αναβάθμιση του εσωτερικού κήπου του Μουσείου. Πάντως, όταν θα αρχίσει το έργο της επέκταση του ΕΑΜ όλο το προαύλιο θα υποστεί αλλαγές. Στην εκδήλωση απόδοσης του κήπου ήταν παρόντες και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, η διευθύντρια του Ε.Α.Μ. Δρ Μαρία Λαγογιάννη, ο κ. Βίκτορ Κρέσπο, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας JTI, ο κ. Αντώνης Σκορδίλης από την εταιρεία Ecoscapes, που σχεδίασε την αναβάθμιση του κήπου. Παρών ήταν επίσης, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας κ. Γιασουχίρο Σιμίζου.



    ΣΧΟΛΙΑ