• Πολιτισμός

    Μανόλης Κορρές: Ισχυρισμοί χωρίς απόδειξη οι δήθεν καταστροφές στην Ακρόπολη

    Ακρόπολη

    Τμήμα των νέων διαστρώσεων στην Ακρόπολη


    Το δικαίωμα της αισθητικής το έχουν όλοι. Όχι όμως και της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, όταν δεν υπάρχουν αποδείξεις και επιχειρήματα.

    Βράδυ της Πέμπτης, σε μία ομιλία που διήρκεσε περί τις δυόμισι ώρες, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Μανόλης Κορρές, πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως έδωσε όλες τις απαντήσεις για τις νέες διαστρώσεις στην Ακρόπολη, για τις οποίες μαίνεται ο πόλεμος από την αντιπολίτευση εναντίον του υπουργείου Πολιτισμού.

    «Εάν δεν μπορούν να τα αποδείξουν, πρέπει να περιοριστούν σ’ αυτά που είναι αρμόδιοι», ήταν η απάντηση του κ. Κορρέ στις διαδόσεις για καταστροφές στην Ακρόπολη, από άτομα που ουδέν γνωρίζουν ή που δυστυχώς γνωρίζουν, αλλά εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα…

    «Μπορεί σε κάποιον να μην αρέσουν κι εγώ αυτό το σέβομαι απολύτως. Ξέρω ότι είναι θέματα αισθητικής και στην αισθητική δεν υπάρχει αλήθεια ή ψέμα, αλλά είναι αυτό, που καθείς συμπαθεί περισσότερο. Αυτό όμως, το οποίο μας ενόχλησε είναι, ότι αντί να περιοριστούν στο ότι δεν τους αρέσει, γράφουν ότι δεν είναι αντιστρεπτό και ότι για να αφαιρεθεί πρέπει να γίνει ‘πόλεμος’ με το βράχο, πρέπει να έρθουν ειδικοί και να ασχοληθούν για πάρα πολύ καιρό και ότι προκλήθηκαν ζημιές στο βράχο», είπε o κ. Κορρές, απαντώντας στο τέλος της ομιλίας του σε σχετική ερώτηση.

    Μανόλης Κορρές
    Μανόλης Κορρές

    Αυτά όμως, όπως είπε, δεν είναι θέματα γούστου, «είναι ισχυρισμοί, που για να περάσουν και να διεκδικούν την προσοχή της κοινωνίας πρέπει να αποδειχθούν πρώτα από εκείνον που τα διατυπώνει. Εάν δεν μπορεί να τα αποδείξει, πρέπει να περιοριστεί σ’ αυτά, που είναι αρμόδιος. Τα υπόλοιπα, ότι βλάπτει μηχανικά, υλικά, λειτουργικά κλπ το μνημείο, αυτά δεν ισχύουν», πρόσθεσε.

    Εκφράζοντας και την πεποίθησή του, ότι πολύ σύντομα ο κόσμος θα έχει σαφέστερη εικόνα και γνώμη, όταν ο καθένας θα δει το έργο με τα μάτια του. Άλλωστε, όπως είπε, το έργο δεν έγινε για να εξυπηρετήσει ειδικά και μόνον τα ΑμεΑ, αλλά για να αποκατασταθεί η μορφή του μνημείου στην Ακρόπολη.

    Το τσιμέντο και η χρήση του

    Όσον αφορά στη χρήση τσιμέντου στις νέες διαστρώσεις με τεχνητό λίθο (η περιεκτικότητα σε τσιμέντο είναι 12%), όπως είπε ο ίδιος το αποτέλεσμα τον ικανοποιεί απολύτως. Χαρακτήρισε μάλιστα ως σνομπισμό τα σχόλια κάποιων περί τσιμέντου στην Ακρόπολη.

    «Ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι εχθρεύονται σήμερα το τσιμέντο είναι, διότι έχει γίνει ένα πολύ συνηθισμένο υλικό, γιατί κάτι, που έχει χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ, φθείρεται και στην εκτίμηση που έχουμε γι’ αυτό», όπως είπε ο κ, Κορρές.

    Ακρόπολη
    Η Ακρόπολη τον 19 ο αιώνα

    «Εδώ διαφωνώ», τόνισε όμως. Λέγοντας, ότι είναι πολύ λάθος να κρίνουμε την αξία ενός υλικού από το γεγονός, ότι έχει χρησιμοποιηθεί από τους πολλούς και επομένως έχει γίνει, ας πούμε παρακατιανό.

    «Αυτό που δίνει την αξία στο κάθε τι είναι η σκέψη με την οποία έχει χρησιμοποιηθεί. Η σκέψη κάνει τη διαφορά κι όχι το υλικό. Και με το πιο φτηνό πανί μπορεί να γίνει ένα καλό ένδυμα, εάν έχουν ληφθεί υπ΄όψιν όλα δεδομένα και οι απαιτήσεις», πρόσθεσε. Και θύμισε, ότι αυτό το υλικό, που είναι πολύ κοντά στη φύση, το χρησιμοποίησαν ευρύτατα οι Ρωμαίοι.

    Το ιδανικό και το εφικτό

    Οι νέες διαστρώσεις εξάλλου αντικαθιστούν τον βράχο και όχι κάποιο οδόστρωμα, όπως είπε επεξηγώντας, ότι αν για παράδειγμα ένας αρχαίος δρόμος είχε οδόστρωμα τότε καλό θα ήταν να ξαναγίνει με τον ίδιο τρόπο, αν ήταν λιθόστρωτο επίσης ή αν ο δρόμος ήταν χωμάτινος, τότε προφανώς θα έπρεπε και ο νέος δρόμος να είναι με χώμα.

    «Τι συμβαίνει όμως όταν ο δρόμος είναι ο ίδιος ο βράχος; Και εφ όσον ο βράχος έχει πλέον φθαρεί πάρα πολύ, έχει πολλές λακκούβες και είναι δύσβατος;», έθεσε το ερώτημα ο ίδιος. «Τότε υπάρχουν δύο τρόποι», είπε.

    Ακρόπολη
    Ο Μανόλης Κορρές (όρθιος στο κέντρο) πάνω στον Παρθενώνα πριν από κάποια χρόνια

    «Ο ιδανικός κατ΄εμέ, που τον ξέρουν οι συνεργάτες μου χρόνια τώρα είναι κάνεις ανάπλαση, δηλαδή με επιφάνειες από παρόμοιο βράχο. Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε όντως παρόμοιο βράχο, από την Κωπαΐδα για παράδειγμα και να κάνουμε μία αναπαραγωγή των κοιλοτήτων σε μορφή «αρνητικού- θετικού» και συγκόλληση με άργιλο και νερό. Ξέρετε όμως, πόσο κοστίζει αυτό; Επιπλέον είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αν ήμουν νέος, αν ήμουν σε άλλη εποχή θα μπορούσα να το δοκιμάσω ίσως, αλλά ξέρω πόσο δύσκολο είναι να κάνεις τη θεωρία πράξη, δεδομένου μάλιστα, ότι με τα ίδια χρήματα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρότερα προβλήματα».

    Να σημειωθεί, ότι από την διάλεξη που είχε τίτλο «Ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη» προέκυψαν πολύτιμες πληροφορίες για τον ιερό βράχο και τα μνημεία του. Δόθηκε στο πλαίσιο της διαδικτυακής σειράς «Σεμιναρίων Εμβάθυνσης στην Ιστορία και Θεωρία της Αρχιτεκτονικής», που διοργανώνει το Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και θα έχει και συνέχεια την επόμενη Πέμπτη.

    Διαβάστε ακόμη:

    «Ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη με τον Μανόλη Κορρέ»: Το πολύπλοκο σύστημα προσπέλασης στον ιερό βράχο

    Νέα είσοδος για την Ακρόπολη – Για την διευκόλυνση των επισκεπτών και την αποκατάσταση του μνημείου

    Αντιπολίτευση: Μια θλιβερή παρέα εναντίον της Ακρόπολης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ