• Πολιτισμός

    Λένια Ζαφειροπούλου: Φημισμένη μεσόφωνος και φαινόμενο, την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, πριν την ΕΛΣ

    Λένια Ζαφειροπούλου: Φημισμένη μεσόφωνος και φαινόμενο, την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, πριν την ΕΛΣ

    Λένια Ζαφειροπούλου


    Με το σαρωτικό της πάθος… Η διεθνούς φήμης μεσόφωνος Λένια Ζαφειροπούλου αξίζει ειδική μνεία σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Λίγο καιρό πριν από την εμφάνισή της στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο ΚΠΙΣΝ, στη συναυλία με τίτλο Ωδές στο Βύρωνα. Παρά την εκφυλιστική ασθένεια στην όρασή της, δεν ορρωδεί προ ουδενός. Τουναντίον, η σκηνική της παρουσία και το εύρος της φωνητικής της ευκαμψίας έχουν οξυνθεί θαρρείς εξαιτίας των περιορισμών όρασης. Τηρουμένων των αναλογιών, από την εποχή της Μαρίας Κάλλας έχει κανείς να συναντήσει επί σκηνής αυτόν τον μοναδικό συγκερασμό θεατρικότητας και πάλλουσας φωνής.

    Ωστόσο, η ίδια δεν αναφέρεται στην αδυναμία των ματιών της. Τουναντίον, όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή της με την παροιμιώδη ψυχραιμία της, «δεν μου αρέσει να προβάλλομαι σε άλλους ανθρώπους με αναπηρία, ως αυτή που τα ’χει καταφέρει παρόλο που δεν βλέπει…. Η πτώση της όρασής μου συνέβη σταδιακά και είχα όλο τον χρόνο να προσαρμοστώ. Είχα κι ένα πολύ υποστηρικτικό περιβάλλον και ιδιωτικά και στις σπουδές μου. Αν κάποιον άλλον τον βρει αυτό απότομα και δεν έχει και ψυχραιμία γύρω του, είναι άδικο να συγκρινόμαστε».

    Σπούδασε τραγούδι, πιάνο και ερμηνεία του Lied στη Musikhochschule (η φημισμένη σχολή μουσικής) της Στουτγάρδης και όπερα στο Guildhall School of Music and Drama (Γκιλντχολ) και στο National Opera Studio -αμφότερα στο Λονδίνο. Εν συνεχεία συνέχισε την εκπαίδευσή της με υποτροφίες από τα Ιδρύματα Μαρία Κάλλας και Αλέξανδρος Ωνάσης καθώς και από τη βασιλική όπερα της Μεγάλης Βρετανίας Royal Opera House στο Κόβεντ Γκάρντεν. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο της Ενωσης Ελλήνων Κριτικών για νέους καλλιτέχνες. Γράφει ποίηση και μεταφράζει. Γνωρίζει άπταιστα τέσσερις γλώσσες.

    Ήμουν σφοδρή

    Όπως φάνηκε και από το πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη (αφιερωμένο στο πρόσωπό της), η Λένια Ζαφειροπούλου χειρίζεται το λόγο με εντυπωσιακή πλαστικότητα και μοναδική ακρίβεια. Το αφιέρωμα με τίτλο Η μαγεία των μεταμορφώσεων προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκπομπής Υστερόγραφο της ΕΡΤ.

    «Έχω ακόμη τη δυνατότητα παρότι δεν είμαι πια παιδί, να αισθάνομαι πολλά πράγματα σφοδρά», δήλωσε. «Νομίζω ότι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν σφοδρή».

    Το Υστερόγραφο (κάθε Δευτέρα στις 21:οο στην ΕΤ2) παρουσιάζει τα πρόσωπα μιας άλλης Ελλάδας, μέσα από τη ματιά σημαντικών κινηματογραφιστών. Αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της θρυλικής και πολύχρονης εκπομπής Παρασκήνιο των Λάκη Παπαστάθη και Τάκη Χατζόπουλου (ίσως η παλιότερη σειρά της ΕΡΤ). Ο Ηλίας Γιαννακάκης βραβευμένος σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης (τακτικός συνεργάτης του Παρασκηνίου και του Υστερόγραφου), δημιούργησε μία ταινία ποίημα. Παρασύρει το θεατή στις ατραπούς του πάθους της.

    Η αναπηρία θέλει μαχητική διάθεση

    Με συνοδεία στο πιάνο τον σολίστα Θοδωρή Τζοβανάκη, εμφανίστηκε πριν τρία χρόνια στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ, με αφορμή και πάλι την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Με την παρουσία της σε μια τόσο ιδιαίτερη συναυλία υπογράμμιζε ότι «η αναπηρία θέλει μαχητική διάθεση. Θέλει να κάνεις μ’ αυτήν όσα μπορείς και λίγο περισσότερα. Και πάντα να θυμάσαι πως είσαι ταγμένος να κρατάς μέσα σου και γύρω σου μια λεπτή ισορροπία».

    Η συναυλία με τίτλο But the greatest is love περιελάμβανε ερωτική μουσική από πέντε χώρες της Ευρώπης. Δεκαοκτώ τραγούδια για τον έρωτα από τους Μπραμς, Ντεμπισί, Φορέ, Γκ. Γκρίεγκ, Προκόφιεφ, Κόρσακοφ, Σιμπέλιους, Τσαικόφσκι.

    Στο πλαίσιο του αφιερώματος Ωδές στον Βύρωνα στο ΚΠΙΣΝ, αναμένεται πάλι να εντυπωσιάσει. «Ένα παράφορο αγόρι, μια παραληρούσα μεγαλοφυΐα», είχε χαρακτηρίσει η ίδια τον ρομαντικό Άγγλο ποιητή σε μία από τις εξαίσιες κριτικές της στο περιοδικό Books Journal του Ηλία Κανέλλη.

    Η Λένια Ζαφειροπούλου δεν αφήνει σκηνή χωρίς να τη μαγέψει. Σπεύσατε.

    Πληροφορίες

    ΕΒΡΑΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ
    Άιζακ Νέιθαν / Λόρδος Μπάιρον

    Λένια Ζαφειροπούλου (μεσόφωνος)

    Βασίλης Καβάγιας (τενόρος)

    Απόστολος Παληός (πιάνο)

    28 Φεβρουαρίου 2021
    Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Κύκλος «Ωδές στον Βύρωνα»

    Επιμέλεια Αλέξανδρος Μούζας

    Ώρα έναρξης: 19.00

    Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

    Διαβάστε επίσης But the greatest love is στο ΚΠΙΣΝ: Μουσική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία



    ΣΧΟΛΙΑ