Θετική είναι η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων επιτήρησης -ραντάρ- στον λόφο Παπούρα του Καστελλίου Κρήτης για τις ανάγκες λειτουργίας του νέου αερολιμένα που ήδη κατασκευάζεται.

Η συζήτηση του θέματος, που διήρκεσε ως τα ξημερώματα της Πέμπτης είχε να επιλύσει το δύσκολο πρόβλημα της εγκατάστασης των ραντάρ δίπλα στο μνημειακό αρχιτεκτονικό σύνολο της Μινωικής εποχής, το οποίο έχει αποκαλυφθεί στην κορυφή του λόγου και ανασκάπτεται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

1

Τελικώς με μειοψηφία ενός μόνον μέλους του Συμβουλίου η γνωμοδότηση έκρινε την μελέτη, που είχε παρουσιαστεί από τους κατασκευαστές ως επαρκή ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση των σχετικών εργασιών.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η εγκατάσταση ενός πύργου-ραντάρ ύψους 33 μέτρων και ακόμη δύο πύργων, ύψους 25 μέτρων ο καθένας ενώ επιπλέον περιλαμβάνεται και ένα υπόσκαφο κτήριο για την κατασκευή του οποίου επιβάλλονται εκσκαφές σε μεγάλο βάθος και έκταση. Όλα αυτά σε απόσταση εκατό περίπου μέτρων από τον πυρήνα του μοναδικού κυκλικού ευρήματος, αν και η απόσταση από τον εξωτερικό δακτύλιό του είναι κατά πολύ μικρότερη.

Λαβυρινθώδης κατασκευή

Η έκταση του λόφου Παπούρα είναι ήδη απαλλοτριωμένη για τις ανάγκες του αεροδρομίου, στην αρχική πρόβλεψη μάλιστα προβλεπόταν η ταπείνωσή του κατά 33 μέτρα. Τα σχέδια όμως άλλαξαν με την ανακάλυψη αυτής της μοναδικής στον αιγαιακό χώρο κατασκευής, της οποίας η κύρια περίοδος χρήσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού φαίνεται πως ήταν μεταξύ 2000-1700π.Χ. Με διάμετρο 48 έως 50 μέτρων περίπου το αρχιτεκτονικό σύνολο καλύπτει έκταση περί τα 1800 τ.μ. και βρίσκεται σε ε υψόμετρο 494 μέτρων.

Σε γενικές γραμμές αποτελείται από επάλληλους, λιθόκτιστους δακυλίους αναπτυγμένους σε διαφορετικά υψομετρικά επίπεδα. Οι δακτύλιοι διαμορφώνουν στο κέντρο ένα κυκλικό κτίσμα διαμέτρου 15μ. με εκφορική δόμηση ενώ το εσωτερικό του χωρίζεται σε 4 τεταρτημόρια. Πρόκειται για μία δαιδαλώδη κατασκευή, της οποίας η ακριβής χρήση δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν και θεωρείται ως πιθανότερος ο τελετουργικός χαρακτήρας για τις ανάγκες της μινωικής κοινότητας της περιοχής της Πεδιάδας Καστελλίου.

Αντίστοιχες κατασκευές πάντως δεν υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο ενώ παράλληλα μπορεί να αναζητηθούν σε χώρες της Εγγύς Ανατολής.

Διαβάστε επίσης:

Αρχαία ελληνική βιβλιοθήκη 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στην Στρατονίκεια της Μικράς Ασίας

Γαλιλαίος και σουπερνόβα: Πρώτη έκδοση 420 ετών για τον υπερκενοφανή αστέρα σε δημοπρασία

Ο Μακεδόνας πολεμιστής και ο εξοπλισμός του – Σπάνιο εύρημα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης