ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια έκθεση για την θάλασσα, διαχρονική πηγή έμπνευσης και ανοιχτό ορίζοντα όπου το φως, το νερό και ο χρόνος συνδιαλέγονται, ενώνοντας τους ανθρώπους φιλοξενείται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη με την ευκαιρία της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έντεκα έλληνες ζωγράφοι με έργα τους για την θάλασσα από το πλούσιο απόθεμα της Εθνικής Πινακοθήκης παρουσιάζονται σ΄αυτήν την έκθεση με τίτλο «Θάλαττα», που διοργανώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη.
Η θάλασσα άλλωστε κατέχει σημαντική σχέση στην εξωτερική πολιτική και στην πολιτιστική διπλωματία, καθώς αποτελεί όχι μόνο γεωγραφικό και οικονομικό πόρο αλλά και πολιτιστικό και στρατηγικό εργαλείο στις διεθνείς σχέσεις. Ενώνει ανθρώπους, λαούς και πολιτισμούς, ευνοεί την επικοινωνία, την διακίνηση ιδεών και την ανταλλαγή προϊόντων ενώ επίσης διαμορφώνει στρατηγικές, οικονομικές και πολιτιστικές πτυχές, που επηρεάζουν τις διεθνείς σχέσεις, τις διακρατικές συνεργασίες, την προστασία και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η δημιουργική φαντασία των καλλιτεχνών
H ανεξίτηλη σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα είναι ορατή εξάλλου, σε κάθε τομέα του πολιτισμού. Τόσο στους αρχαίους όσο και στους νεότερους χρόνους, η σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα αποτέλεσε σημαντικό πεδίο ενασχόλησης για τις τέχνες και τα γράμματα. Όπως στην ομηρική «Οδύσσεια», που η θάλασσα γίνεται ο καμβάς πάνω στον οποίο ο ποιητής υφαίνει την περιπέτεια του ανθρώπινου βίου, το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα, τα οφέλη του ταξιδιού, τις γνώσεις και τις εμπειρίες.

Τροφοδοτώντας διαχρονικά τη δημιουργική φαντασία των καλλιτεχνών η θάλασσα αναπαρίσταται στα έργα τους ως φυσικό τοπίο, εννοιολογική προοπτική, ανοιχτός ορίζοντας και άξονας διακίνησης ανθρώπων, προϊόντων και ιδεών. Απόδειξη, τα έργα που συμμετέχουν στην έκθεση, δημιουργίες των Αγήνορα Αστεριάδη, Γιάννη Γαΐτη, Κώστα Γραμματόπουλου, Θεόδωρου Στάμου, Θανάση Στεφόπουλου, Μαίρης Σχοινά, Παναγιώτη Τέτση, Κώστα Τσόκλη, Αλέκου Φασιανού, Μαρίας Φιλοπούλου και Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Ένας υδάτινος καθρέφτης
Πρόκειται για έργα που αποτυπώνουν καθένα με τον δικό του τρόπο την πολυδιάστατη σχέση του ανθρώπου με την θάλασσα. Από τις γεωμετρικές απεικονίσεις του λιμανιού μέχρι τις αφαιρετικές συνθέσεις του φωτός πάνω στο νερό, από την αρχέγονη αίσθηση της θάλασσας ως μύθου έως τη σύγχρονη ερμηνεία της ως βιωματικής εμπειρίας, κάθε έργο γίνεται ένας υδάτινος καθρέφτης, που αντανακλά την προσωπική θέαση του καλλιτέχνη, με την χρωματική παλέτα να κυμαίνεται από την ρεαλιστική απεικόνιση ως την πλήρη αφαίρεση, αποδίδοντας τη θάλασσα άλλοτε ως τόπο και άλλοτε ως αίσθηση.
Η καλλιτεχνική αποτύπωση του θαλάσσιου τοπίου αντικατοπτρίζει τέλος και τη νευραλγική θέση που κατέχει η ναυσιπλοΐα στο διεθνές εμπόριο και την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας για τη διασφάλιση της ελεύθερης λειτουργίας της.

Η έκθεση στα Ηνωμένα Έθνη θα διαρκέσει ως τις 30 Μαΐου.
Διαβάστε επίσης:
Το ιδανικό κούρδισμα – Η αρχαία ελληνική μουσική σε νέα μελέτη
Kapopoulos Fine Arts: Ο Fenx για πρώτη φορά στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιάν Καρας (ΟΠΑΠ): Σιγουριά για την επίτευξη των στόχων του 2025 – Απογειώθηκε το OPAP Store App
- Απεργία Ταξί: Πομπή έξω από τη Βουλή – Με ντουντούκα στη Βασιλίσσης Σοφίας ο Λυμπερόπουλος
- Δασμοί Τραμπ: Ο Λευκός Οίκος υποβαθμίζει το δικαστικό μπλόκο – «Στην ουσία τίποτα δεν άλλαξε»
- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η πρόεδρος της Κομισιόν τιμήθηκε με το Βραβείο Καρλομάγνου
