• Πολιτισμός

    Η κατοχική Αθήνα μέσα από τα έργα του Γιάννη Παππά στο εργαστήρι του στου Ζωγράφου

    Άποψη της Ακρόπολης, ζωγραφικό έργο


    Κλεισμένος στο εργαστήρι του στου Ζωγράφου είχε να αναμετρηθεί με την πείνα, την εξαθλίωση, το θάνατο γύρω του, την βάναυση επιβολή της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

    Αλλά ο μεγάλος καλλιτέχνης Γιάννης Παππάς (1913 -2005) είχε την τέχνη του να τον συντροφεύει και να του δίνει δύναμη. Μετά την επιστροφή του από το Μέτωπο αφοσιώθηκε στη δουλειά, αναζητώντας, μέσα από αυτήν, το κουράγιο για την επιβίωση και την ελπίδα για το μέλλον. Μερικά από αυτά τα έργα που έγιναν τότε, σε γύψο, λάδι και κάρβουνο, παρουσιάζονται τώρα ως σύνολο σε μία έκθεση σ΄ αυτό το εργαστήρι, που λειτουργεί άλλωστε μετά το θάνατό του, από το Μουσείο Μπενάκη.

    Με τίτλο «Γιάννης Παππάς. Κατοχή», τα έργα μαρτυρούν το βίωμα του δημιουργού τους αυτή την εποχή, αφηγούμενα ιστορίες με εύρος αλλά και αντιθέσεις: Από τη σιωπή των νεκρικών εικόνων του Παλαμά, του Λαπαθιώτη και του Μαλακάση, στα ηχηρά παιδικά πορτρέτα, από την λαϊκή τάξη στην αστική κι από τον δημόσιο χώρο στον ιδιωτικό.

    Άποψη της Ακρόπολης, ζωγραφικό έργο

    Γιατί όλοι μέσα στο ίδιο άγριο περιβάλλον έπρεπε να ζήσουν. Ο επισκέπτης, έτσι, θα δει μακρινές, λιτές ζωγραφικά, όψεις της Ακρόπολης, να υψώνεται πέρα και πάνω από την τραγωδία της πόλης, ένας φάρος ελπίδας και μια αιώνια σταθερά για τους κατοίκους της. Με σβέλτα σκίτσα καταγράφεται και η ζωή στους δρόμους της Αθήνας με τον καθημερινό αγώνα των ανθρώπων να παραμείνουν ζωντανοί και την γειτονία να γίνεται ένα πολύτιμο στήριγμα στους μαύρους καιρούς.

    Για τον ίδιο, πέραν όλων των άλλων, η επιστροφή σε μεγάλες πνευματικές μορφές, τον Κάλβο, το Σολωμό, τους ήρωες της αρχαίας και νεώτερης ιστορίας θα λειτουργήσει ως το ισχυρό κίνητρο για την αντιμετώπιση πραγματικότητας.

    Η έκθεση αναπτύσσεται ανάμεσα στο σύνολο των έργων του γλύπτη Γιάννη Παππά και σε διάλογο με αυτά, έτσι οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δουν πλήθος ακόμη έργων του σπουδαίου γλύπτη, που οι δημιουργίες του, άλλωστε, κοσμούν την Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις. Με πρωτεύουσα θέση ανάμεσά τους να καταλαμβάνουν οι ανδριάντες σημαντικών ελληνικών προσωπικοτήτων, όπως του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Πάρκο Ελευθερίας, του Μακρυγιάννη στην Διον. Αρεοπαγίτου, του Χαρίλαου Τρικούπη στο προαύλιο της Βουλής των Ελλήνων, του Οδυσσέα Ελύτη στην πλατεία Δεξαμενής, του Δημητρίου Υψηλάντη στο Πεδίο του Άρεως.

    Σχέδιο σε χαρτί με εικόνα του δρόμου στην κατοχική Αθήνα

    Αλλά και το άγαλμα του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρ΄ότι είχε ολοκληρωθεί από το 1971, τοποθετήθηκε τελικά μόλις πριν λίγους μήνες στην συμβολή των Λεωφόρων Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας στο Ζάππειο.

    Στην έκθεση που πραγματοποιείται με επιμέλεια της Ζέττας Αντωνοπούλου θα γίνονται ξεναγήσεις: 10 και 24 Νοεμβρίου, 15 Δεκεμβρίου, 12 και 26 Ιανουαρίου, 9 και 23 Φεβρουαρίου, 15 και 29 Μαρτίου, 26 Απριλίου. 10 και 24 Μαΐου.

    Info

    Μουσείο Μπενάκη – Εργαστήρι Γιάννη Παππά: Ανακρέοντος 38, Ζωγράφου
    Διάρκεια: Ως 31 Μαΐου 2020

    Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ