• Πολιτισμός

    Οι καμένοι ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας ξαναφυτεύονται-Μεγάλη δωρεά

    Από αριστερά, Σοφία Δήμτσα, Ζωζώ Λιδωρίκη, Νεκτάριος Φαρμάκης, Γεώργιος Στύλιος, Γιάννος Γραμματίδης, Γεώργιος Γεωργιόπουλος, Μιχάλης Βλασταράκης

    Από αριστερά, Σοφία Δήμτσα, Ζωζώ Λιδωρίκη, Νεκτάριος Φαρμάκης, Γεώργιος Στύλιος, Γιάννος Γραμματίδης, Γεώργιος Γεωργιόπουλος, Μιχάλης Βλασταράκης


    Πρασινίζει και πάλι η Αρχαία Ολυμπία μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Κι αυτό χάρις στη μεγάλη δωρεά 150.000 δενδρυλλίων ελιάς, που θα φυτευτούν στους ελαιώνες της.

    Μια μεγάλη δωρεά της πρωτοβουλίας «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας», που ενήργησε ταχύτατα δραστηριοποιώντας Έλληνες και ξένους δωρητές για την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου και ασφαλώς για την ενίσχυση των καλλιεργητών. Γιατί είναι γεγονός ότι οι μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, μεταξύ των οποίων και περί τα 450.000 ελαιόδεντρα στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

    Μια τεράστια οικονομική καταστροφή των αγροτικών επιχειρήσεων, όσο όμως και οικολογική σε μια ιστορική περιοχή όπου ο κότινος, το στεφάνι από το κλαδί της ελιάς  συμβολίζει διαχρονικά την Ολυμπιακή νίκη, την ευγενή αθλητική άμιλλα, αλλά και ευρύτερα την έννοια της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ ανθρώπων και λαών.

    Μετά από συνεννόηση έτσι, με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη ο επ. πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης κινητοποίησε άμεσα οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες στις Ηνωμένες Πολιτείες με σκοπό να ενεργοποιήσει τα φιλελληνικά τους αισθήματα, ώστε να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ζημιών, που προκάλεσαν οι πυρκαγιές. Και έτσι έγινε.

    Όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη τύπου που έγινε χθες το μεσημέρι στο Ζάππειο για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρωτοβουλίας, το αμερικανικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Arete Fund, δημιούργημα του ζεύγους Steve και Dianne de Laet, ανέλαβε να οργανώσει μια διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής χρημάτων από Αμερικανούς δωρητές για την αγορά 85.000 – 100.000 νέων δενδρυλλίων ελιάς και την φύτευσή τους  σε αγροτικές εκτάσεις που επλήγησαν στην Αρχαία Ολυμπία.

    Η εκστρατεία έρχεται να συνδράμει στα κυβερνητικά μέτρα που λαμβάνονται ή θα ληφθούν, καθώς θα ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό σημαντικό αριθμό αγροτών που είδαν σε λίγες ώρες την παραγωγή και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

    Ελλάδα και Αμερική                       

    Το Arete Fund οργάνωσε έτσι μία διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής των δωρεών στις Η.Π.Α., τον σχεδιασμό ειδικών σελίδων στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Instagram, Linkedin κ.α.), την δημιουργία φωτογραφικού υλικού και σύντομων βίντεο που απεικονίζουν το μέγεθος της καταστροφής και που έχουν αναρτηθεί τόσο στην πλατφόρμα, όσο και στα κοινωνικά δίκτυα.

    Επικεφαλής της ομάδας έργου στις Η.Π.Α. τέθηκε άμεσα ως πρόεδρός της η κυρία Deborah Wince Smith, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ, ενώ μέλη της είναι λογοτέχνες, παραγωγοί ταινιών και βίντεο, εικαστικοί, εκδότες και ειδικοί στις εκστρατείες fundraising.

    Ιδρυτής και συντονιστής του έργου στην Ελλάδα είναι ο κ. Γραμματίδης ενώ την οικονομική του διαχείριση έχουν οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού με την πρόεδρό του κυρία Ζωζώ Λιδωρίκη, που στηρίζει εξ αρχής την προσπάθεια.

     Σημαντικό όμως είναι, ότι κίνηση «Ξαναφυτεύουμε τους ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας» ξεπέρασε κατά πολύ το στόχο, έτσι επιτυγχάνεται τώρα η φύτευση 145.000-160.000 νέων δενδρυλλίων.

    Τα ελαιόδεντρα συγκεντρώνονται από διάφορα φυτώρια στην Ελλάδα και θα παραδοθούν ως το τέλος Μαρτίου στις πληγείσες κοινότητες, που με τη σειρά τους θα τα διανείμουν στους αγρότες ελιάς των αντίστοιχων περιοχών τους, έτσι ώστε η φύτευσή τους να γίνει μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2022.

    Να σημειωθεί όμως ότι από ελληνικής πλευράς εξάλλου μεγάλοι χορηγοί είναι η ΔΕΗ και η Eurobank.

    Το πρώτο έργο

    Παρών στην συνέντευξη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος, αναφέρθηκε στην βούληση του κράτους  για την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου της περιοχής και την αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας, με σύμμαχο της το brand name Αρχαία Ολυμπία».

    «Ένα brand name», όπως είπε «συνυφασμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και τον Ολυμπισμό, που χρησιμοποιεί ως σύμβολό του την ίδια την ελιά και προάγει τον εθελοντισμό και την αδελφοσύνη.

    Όλα τα παραπάνω, έρχονται να γίνουν ένα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Αρχαία Ολυμπία. Τα εκατοντάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα που καταστράφηκαν στην γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, γίνονται σήμερα αφορμή για έναν νέο εθελοντισμό μέσα από τη πρωτοβουλία του Γιάννου Γραμματίδη και του Arete Fund».

    Το έργο αυτό μάλιστα είναι το «πρώτο, που θα υλοποιηθεί σε χρόνο ρεκόρ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 στην Ελλάδα για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021», όπως επισήμανε ο κ. Γραμματίδης.

    Ένα έργο απολύτως αναγκαίο, αφού όπως μετέφερε δραματικά ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος, η τεράστια πυρκαγιά αφάνισε 130.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής γης στον δήμο με αποτέλεσμα πάνω από 2.000 κάτοικοι της περιοχής να έχουν μηδενικό ή ελάχιστο εισόδημα για τα επόμενα χρόνια με συνέπεια την καταστροφή της τοπικής οικονομίας.

    Η δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

    «Οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού, που φέτος συμπληρώνουν 30 χρόνια συνεχούς δράσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γνωρίζουν πολύ καλά τη δύναμη του πολιτισμού, τι είδους πολιτισμού θέλουμε και τι είδους ζωή θέλουμε, με σεβασμό στη διαχείριση περιβάλλοντος», όπως είπε εξάλλου η κυρία Ζωζώ Λιδωρίκη.

    «Η τωρινή πρόταση του κ. Γραμματίδη να συνεργαστούν δύο πολιτιστικοί – μη κερδοσκοπικοί – οργανισμοί: το  Arete  Fund  και οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού με εθελοντισμό και με την σημαντική στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας έκαναν την έμπνευσή του πραγματικότητα!  Και από την οικολογική καταστροφή φτάσαμε, σε χρόνο στο έργο “Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας”».

    Στο ύψος των 450.000 ευρώ για τη φύτευση 80.000 νέων δενδρυλλίων ελιάς έφθασε εξάλλου η δωρεά της ΔΕΗ, όπως ανέφερε η κυρία Σοφία Δήμτσα, διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ.

    Προσθέτοντας, ότι ως Ανάδοχος Αποκατάστασης στην Εύβοια η ΔΕΗ συμμετείχε στην ανασυγκρότηση και αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ενώ έχει αναλάβει στο παρελθόν κι άλλες  περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την  αποκατάσταση εδαφών, αναπλάσεων και δενδροφυτεύσεων.

    «Μετά τη σκληρή δοκιμασία των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού, ο  Όμιλος μας έχει ανακοινώσει πως θα διαθέσει, συνολικά, πόρους ύψους 1 εκατ. ευρώ για δέσμη δράσεων σε πυρόπληκτες περιοχές», όπως είπε εξάλλου ο κ. Μιχάλης Βλασταράκης, γενικός διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου Eurobank.

    Επισημαίνοντας παράλληλα  ότι η συμμετοχή της Τράπεζας στην πρωτοβουλία «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας» με την προσφορά δενδρυλλίων είναι μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού δράσεων που ενεργοποιούνται.

      Την πρωτοβουλία στήριξαν επίσης από την πρώτη στιγμή αφιλοκερδώς, η δικηγορική εταιρεία Μπαχάς, Γραμματίδης & Συνεταίροι, η ελεγκτική εταιρεία RSM Ελλάς.

    Ενώ να σημειωθεί, ότι το Arete Fund έχει ήδη πολιτιστική δράση στην περιοχή της Νεμέας, του Άργους και των Μυκηνών σε συνεργασία με το Μυκηναϊκό Ίδρυμα, επίσης στην οργάνωση εκπαιδευτικών ανταλλαγών για μελέτη της Ελεγείας, στην διοργάνωση του  Ηραίου Φεστιβάλ Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού και του Ηραίου Πολιτιστικού και Αθλητικού Φεστιβάλ.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Τροία, το τουρκικό κιτς και η παραχάραξη της Ιστορίας

    Τετάρτη στη Νέα Υόρκη παραλαμβάνονται τα κλεμμένα αρχαία της συλλογής Στάινχαρντ

    Οι Πρόεδροι αγαπούν τις γάτες – Κι εκείνες επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ