• Πολιτισμός

    Η διαχρονική ιστορία της Ρόδου σε ένα οθωμανικό αρχοντικό

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Βλαστός

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Βλαστός


    Ένα εμβληματικό κτίριο της μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, το οθωμανικό αρχοντικό Χασάν Μπέη πρόκειται να στεγάσει το Κέντρο Προβολής της Διαχρονικής Ιστορίας της. Το κτίριο, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο παραχωρήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και η αποκατάστασή του έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων το 2025.

    Κτισμένο στην είσοδο του μεσαιωνικού τμήματος της πόλης, μπροστά στο τουριστικό λιμάνι, επί της πλατείας Αργυροκάστρου, το κτίριο είναι λιθόκτιστο και η ανέγερσή του χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα. Αποτελεί εξάλλου τυπικό δείγμα των αρχοντικών της εποχής, ενώ κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα υπέστη πολλές τροποποιήσεις και προσθήκες. Σήμερα, το αρχοντικό αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, με καταρρεύσεις, φθορά των ξύλινων στοιχείων και απώλεια της αρχικής αρχιτεκτονικής φάσης, έπειτα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις.

    Το οθωμανικό αρχοντικό Χασάν Μπέη στη Ρόδο

    Στρατηγικές παρεμβάσεις

     «Η αποκατάσταση του ιστορικού αρχοντικού Χασάν Μπέη αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα, μία ακόμη από τις παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην πόλη της Ρόδου», όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης  με την διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ, Στέφανο Βλαστό. Η ίδια άλλωστε υπενθύμισε την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου και του Νεοκλασικού Σχολείου, καθώς και το συνολικό πρόγραμμα στρατηγικής του ΟΔΑΠ για τη διαχείριση ακινήτων στη Μεσαιωνική Πόλη.

    «Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η οποία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός, χρειάζεται μια νέα προσέγγιση, μια διαφορετική στρατηγική, την οποία δημιουργούμε με σταθερά βήματα και συνεργασίες με τους συναρμόδιους φορείς και οργανισμούς», είπε η κυρία Μενδώνη.  Γεγονός είναι άλλωστε, ότι η δημιουργία του Κέντρου Προβολής της Διαχρονικής Ιστορίας της Πόλης της Ρόδου συνιστά μία παρέμβαση στον αστικό ιστό, που αναβαθμίζει την περιοχή, αλλά καλύπτει παράλληλα την έλλειψη στην πληροφόρηση των επισκεπτών του νησιού για τις διαφορετικές ιστορικές φάσεις της Ρόδου.

    Την διαβεβαίωσή του εξάλλουν ότι η «ΕΤΑΔ θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού να αναβιώνει ιστορικά εμβληματικά κτίρια που είχαν ξεχαστεί και να δημιουργεί κύτταρα πολιτισμού σε όλη τη χώρα», έδωσε ο κ. Βλαστός.

    Διαβάστε επίσης

    Λίνα Μενδώνη στην Εθνική Πινακοθήκη – Συγκίνηση για την Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα



    ΣΧΟΛΙΑ