ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ΤΕΚΑΛ ενισχύει την παρουσία της στο Ελληνικό, καθώς υπέγραψε νέα σύμβαση με τη Lamda Development για την ολοκλήρωση του οικιστικού έργου «The Cove Residences» στο οικόπεδο 1.7, ένα έργο που, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ.
Με αυτή την ανάθεση η εταιρεία, που παραδοσιακά διακρίνεται σε λιμενικά και οδικά έργα, ενισχύει την παρουσία της στον τομέα των υψηλών προδιαγραφών οικιστικών αναπτύξεων που συνθέτουν την εικόνα της νέας παραλιακής γειτονιάς του Ελληνικού.
Το έργο είχε ξεκινήσει αρχικά από την ΑΚΤΩΡ, στη συνέχεια πέρασε στον κατασκευαστικό βραχίονα της Lamda (CBU) και πλέον φτάνει στα χέρια της ΤΕΚΑΛ, η οποία αναλαμβάνει να το οδηγήσει στην τελική του μορφή με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.
Παράλληλα, η ΤΕΚΑΛ έχει ήδη σε πλήρη εξέλιξη το έργο στο γειτονικό οικόπεδο 1.8, στην περιοχή του Αγίου Κοσμά, όπου έχει αναλάβει τη δεύτερη φάση των Cove Residences, ένα έργο προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
Και σε αυτή την περίπτωση, η πρώτη φάση είχε ξεκινήσει από την ΑΚΤΩΡ και στη συνέχεια συνέχισε από την CBU, με την ΤΕΚΑΛ να καλείται να φέρει εις πέρας την ολοκλήρωση και αποπεράτωση των κατοικιών μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2026.
Ακόμη, τα τμήματα 1.5 και 1.6 είχε αναλάβει η ΕΘΝΟΚΑΤ.
Στο The Cove Residences προβλέπονται 115 διαμερίσματα στην παραλία, τα οποία αποτελούν ένα σύνολο χαμηλών, πολυτελών πολυκατοικιών που αναπτύσσονται σε πολλαπλά οικοδομικά τετράγωνα στο παράκτιο τμήμα του Ελληνικού. Κάθε κτίριο έχει συνολική δόμηση περίπου 1000 τ.μ., με υπόγειο, τρεις στάθμες ανωδομής και φυτεμένο δώμα.
Στο υπόγειο χωροθετούνται χώροι στάθμευσης, αποθήκες, βοηθητικοί χώροι και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ενώ στην ανωδομή βρίσκονται τα διαμερίσματα, οργανωμένα γύρω από έναν διώροφο κεντρικό χώρο εισόδου, που λειτουργεί ως κόμβος κίνησης και διαχωρίζει το κτίριο σε δύο πτέρυγες.
Οι όψεις αποτελούνται από σύνθετα συστήματα θερμομόνωσης, μεγάλα υαλοστάσια αλουμινίου υψηλής ενεργειακής απόδοσης και επενδύσεις με φυσική πέτρα ή ξύλο. Στα φυτεμένα δώματα προβλέπεται η δημιουργία έως 35 τ.μ. κύριας χρήσης (roof suites, playrooms, studios) ανά κτίριο, ενώ στον ίδιο χώρο ενσωματώνονται μηχανολογικές απολήξεις, διαμορφωμένα καθιστικά και στοιχεία πρασίνου.
Η στατική δομή των κτιρίων αποτελείται από οπλισμένο σκυρόδεμα, με ενισχυμένες πλάκες στους ορόφους όπου προβλέπονται ιδιωτικές πισίνες ή υπερυψωμένες υδάτινες επιφάνειες. Τα κιγκλιδώματα κατασκευάζονται από γυάλινα πετάσματα ασφαλείας για απρόσκοπτη θέα προς το θαλάσσιο μέτωπο.
Ο σχεδιασμός των εξωστών βασίζεται σε προεξοχές / προβόλους, με επιστρώσεις ξύλου εξωτερικού τύπου (deck) και ενισχυμένες υδατοστεγανώσεις. Σε αρκετά τμήματα υπάρχουν υδάτινα στοιχεία – είτε πισίνες είτε ρηχές λίμνες – που ενσωματώνονται στον φορέα με ειδικές μεμβράνες προστασίας, φίλτρανση και αντλίες χαμηλής κατανάλωσης.
Τα διαμερίσματα διαθέτουν σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, κρυφούς κλιματιστικούς αεραγωγούς και ενεργειακές μονάδες υψηλής απόδοσης, ενώ οι όψεις έχουν αυξημένη ηχοαπορρόφηση λόγω ειδικών σύνθετων υλικών προκειμένου να μειώνεται ο εξωτερικός θόρυβος και να ενισχύεται το αίσθημα ιδιωτικότητας. Οι προεξέχουσες επιφάνειες της όψης λειτουργούν σαν «κέλυφος», προσφέροντας σκίαση, θερμική προστασία και ιδιωτικότητα, ενώ επιτρέπουν την εγκατάσταση κρυφών συστημάτων φωτισμού.
Η ανάπτυξη συνολικά ακολουθεί τα πρότυπα βιοκλιματικού σχεδιασμού του Ελληνικού: ανατολικοδυτικός προσανατολισμός για φυσικό φωτισμό, διαμπερείς κατοικίες, φυσικός αερισμός, χρήση φυτεύσεων και υδάτινων στοιχείων για μικροκλιματική βελτίωση και εφαρμογή συστημάτων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Σε επίπεδο περιβάλλοντος χώρου, δημιουργούνται διαμορφωμένες διαδρομές πεζών, καθιστικά, φύτευση μεσογειακού τύπου και άμεση σύνδεση με το παραλιακό μέτωπο και το νέο πάρκο του Αγίου Κοσμά.
Στη γειτονιά αυτή εντάσσονται, εκτός από τα Cove Residences, οι εντυπωσιακές Cove Villas, ο υπό ανέγερση Riviera Tower και η αναβαθμισμένη Μαρίνα Αγίου Κοσμά για την οποία η ΤΕΚΑΛ , συνθέτοντας ένα νέο, υψηλής αισθητικής και αξίας αστικό τοπίο.
Με τις τελευταίες αναθέσεις, η ΤΕΚΑΛ όχι μόνο διευρύνει το αποτύπωμά της σε ένα έργο-ορόσημο για την Ελλάδα, αλλά και καταγράφει μια νέα σελίδα στην πορεία της στον χώρο των μεγάλων τεχνικών έργων.
Διαβάστε επίσης:
Ολυμπία οδός: Τελικές εργασίες κατασκευής και σύνδεσης με τον νέο αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου
Εγνατία Οδός: Τον Δεκέμβριο η εκκίνηση της παραχώρησης από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ulrik Fugmann (BNP Paribas Asset Management) στο mononews: Γιατί η ενέργεια είναι «ο τρόπος» να παίξει κάποιος το play του AI
- Η διαχρονική γοητεία του Alhambra: Πώς η Van Cleef & Arpels μεταμορφώνει το πιο εμβληματικό της κόσμημα σε σύμβολο της νέας πολυτέλειας
- «Ελευθέρας» σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα στην πορεία προς την… «Ιθάκη» – Το μεγάλο ραντεβού στο Παλλάς
- Με τους αγρότες, και ναι και όχι