• Πολιτισμός

    Ένα γραμματόσημο για 5 εκατομμύρια δολάρια – Έτοιμο να γράψει ιστορία

    Γραματόσημο το 1868 σε δημοπρασία

    Γραματόσημο το 1868 σε δημοπρασία


    Κι όμως. Αυτό το παλιό, μικρό χαρτί μπορεί να γράψει ιστορία. Της εποχής του αμερικανικού εμφυλίου, δηλαδή από τα μέσα του 19ου αιώνα, το γραμματόσημο του ενός λεπτού, που θα βγει σε δημοπρασία τον ερχόμενο Ιούνιο μπορεί να φθάσει από 4 έως 5 εκατομμύρια δολάρια, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ φιλοτελικής πώλησης.

    Κι αυτό, γιατί λογίζεται σήμερα ως το πολυτιμότερο γραμματόσημο των ΗΠΑ, καθώς μόνον δύο είναι γνωστό, ότι έχουν διασωθεί και το ένα από αυτά βρίσκεται  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, που το έλαβε ως δωρεά το 1925.

    Το γραμματόσημο «Z-grill» όπως λέγεται, χρονολογείται στα 1868 και φέρει στην επιφάνειά του πορτρέτο του Μπέντζαμιν Φράνκλιν. Αυτή τη στιγμή αποτελεί το αστέρι της διάσημης φιλοτελικής συλλογής του «βασιλιά» των ομολόγων Γουίλιαμ Γκρος, ο οποίος θα εκποιήσει μέρος της στην διήμερη πώληση -14 και 15 Ιουνίου- του οίκου Robert A. Siegel Auctions της Νέας Υόρκης. Συνολικά μάλιστα, τα έσοδα από τη δημοπρασία της συλλογής  αναμένεται να φθάσουν από  15 έως 20 εκατομμύρια δολάρια.

    Ειδικά το συγκεκριμένο γραμματόσημο όμως, αν πωληθεί εντός του εύρους που υπολογίζεται, θα σπάσει το τρέχον ρεκόρ για γραμματόσημο των ΗΠΑ, που είναι η πώληση της «Ανεστραμμένης Τζένης»  τον περασμένο Νοέμβριο για  2 εκατομμύρια δολάρια.

    Η «Ανεστραμμένη Τζένη», ρεκόρ δημοπρασίας, το 2023
    Η «Ανεστραμμένη Τζένη», ρεκόρ δημοπρασίας, το 2023

    Το ξέπλυμα

    «Για να καταλάβουμε γιατί το «Z-grill» είναι τόσο σπάνιο, πρέπει να μάθουμε για τα Ταχυδρομεία των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο», όπως λέει ο ίδιος ο Σπίγκελ. Εκείνη την εποχή, που τα γραμματόσημα ήταν ακόμη στα σπάργανα, οι άνθρωποι συχνά ξέπλεναν την επιφάνειά τους ώστε να ακυρώσουν τις σφραγίδες και έτσι τα χρησιμοποιούσαν εκ νέου. Η συνήθεια έγινε γνωστή φυσικά και προκειμένου να αντιμετωπισθεί η απώλεια εσόδων αναζητήθηκαν μέθοδοι για την πρόληψη της επαναχρησιμοποίησης.

    Μια τέτοια καινοτομία ήταν η λεγόμενη «σχάρα», ένα σχέδιο τύπου βάφλας, ανάγλυφο πάνω στο χαρτί με μια μεταλλική συσκευή, που άφηνε εγκοπές, οι οποίες καθιστούσαν πιο δύσκολη την αφαίρεση του σήματος ακύρωσης.

    Οι «σχάρες» εφαρμόστηκαν στα γραμματόσημα των ΗΠΑ για περίπου πέντε χρόνια, ξεκινώντας από το 1867, σύμφωνα με τον Σίγκελ και οι συλλέκτες έχουν εντοπίσει διαφορετικά μεγέθη και σχήματα, που κατηγοριοποιούνται με διάφορα γράμματα. Ανάμεσά τους η «Z-grill» είναι η ιδιαίτερα σπάνια. Έτσι εκτός από τα δύο γραμματόσημα του ενός λεπτού, υπάρχουν επίσης δύο των 15 λεπτών και έξι  των 10 λεπτών με τη «Z-grill», που έχουν πιστοποιηθεί ως γνήσια. Όλα έχουν χρησιμοποιηθεί και ακυρωθεί, συμπεριλαμβανομένου αυτού της συλλογής Γκρος.

    Γραματόσημο το 1868 σε δημοπρασία
    Γραματόσημο το 1868 σε δημοπρασία

    Πώληση και φιλανθρωπία

    «Οι άνθρωποι περίμεναν αυτή την πώληση για χρόνια. Είναι η πιο σημαντική και σπάνια δημοπρασία γραμματοσήμων εδώ και δεκαετίες», λέει χαρακτηριστικά ο Τσαρλς Σριβ, διευθυντής σήμερα του οίκου Σίγκελ, έχοντας όμως διατελέσει σύμβουλος του Γκρος για περισσότερο από 30 χρόνια.

    Το γραμματόσημο  «Z-grill» έχει μακρά ιστορία δημοπρασίας. Σύμφωνα με τους New York Times πωλήθηκε για μόνον 90.000 δολάρια το 1977 και στη συνέχεια όμως, για  418.000 δολάρια το 1986, όταν αγοράστηκε από τον Ρόμπερτ Ζόλνερ. Αλλά το 1998 πωλήθηκε ξανά για 935.000 δολάρια, όταν το απέκτησε ο Γκρος.

    Ιδρυτής της Pimco (Pasific Investement Management Co) επενδυτής και διαχειριστής κεφαλαίων ο Μπιλ Γκρος είναι εξέχων συλλέκτης γραμματοσήμων, κατέχοντας τα μοναδικότερα εξ αυτών. Τα τελευταία χρόνια όμως, αποφάσισε την πώληση μέρους της συλλογής του –ή και όλης- με έσοδα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία διατίθενται για  φιλανθρωπικούς σκοπούς. Έτσι τα 10 εκατομμύρια από την τελευταία του πώληση, το 2018 διατέθηκαν σε οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Ο ίδιος άλλωστε έχει τεράστια φιλανθρωπική δράση.

    Όσον αφορά το «Z-Grill», ο Γκρος λέει, ότι θα λυπηθεί σίγουρα, όταν πωληθεί, καθώς με αυτό είχε ολοκληρώσει ουσιαστικά η συλλογή του. Μετά την απόκτησή του όμως, όπως σημειώνει  ο πρώην σύμβουλός του Τσαρλς Σριβ άρχισε να χάνει το ενδιαφέρον του, επειδή δεν είχε μείνει τίποτα πια για να αγοράσει.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Φρανσουάζ Ζιλό «επιστρέφει» στο Παρίσι – Έκθεση αναγνώρισης στο Μουσείο Πικάσο

    Οι γυναίκες πίσω από το διασημότερο «παιδικό» τραγούδι

    Αλλόκοτα, παράδοξα, ανατρεπτικά: Τα σκηνικά του «Poor Things» που κέρδισαν Όσκαρ



    ΣΧΟΛΙΑ