• Πολιτισμός

    Ένα αεροπλάνο που πετά ανάποδα, ένα γραμματόσημο και δύο εκατομμύρια δολάρια

    Η «Αντεστραμμένη Τζένη» το γραμματόσημο των δύο εκατομμυρίων δολαρίων

    Η «Αντεστραμμένη Τζένη» το γραμματόσημο των δύο εκατομμυρίων δολαρίων


    Ήταν μόνον, ένα γραμματόσημο των 24 σεντς. Αλλά μόλις αγοράστηκε για 2 εκατομμύρια δολάρια. Ή αλλιώς όπως υπολογίζεται, είχε μία αύξηση κατά 835,8 εκατομμύρια τοις εκατό από την αρχική τιμή του.

    Βέβαια, έχει περάσει ένας αιώνας από τότε, που η περίφημη «Ανεστραμμένη Τζένη», όπως λέγεται το σπάνιο αυτό γραμματόσημο – ένα κομματάκι χαρτί στην ουσία – τυπώθηκε με ένα ουσιαστικό λάθος, γεγονός που με τον χρόνο εκτόξευσε την τιμή του. ΄Ετσι, ώστε σήμερα να έχει σημειώσει στη δημοπρασία των Robert A. Siegel Auction Galleries της Νέας Υόρκης αυτό το ρεκόρ.

    Το γραμματόσημο είχε δημιουργηθεί το 1918 για να τιμήσει  μια ιστορική στιγμή της αμερικανικής ταχυδρομικής υπηρεσίας, που ήταν η πρώτη παράδοση αλληλογραφίας με αεροπλάνο καλύπτοντας την Νέα Υόρκη, την Φιλαδέλφεια και την Ουάσιγκτον  DC. «Στη βιασύνη τους να τελειώσουν έγκαιρα τα γραμματόσημα για την πρώτη πτήση αεροπορικής αποστολής προκάλεσαν μία αναστροφή», δήλωσε ο Σκοτ Τρέπελ, πρόεδρος του οίκου Siegel. «Όταν πήγαν να εκτυπώσουν το σχέδιο του αεροπλάνου στη σφραγίδα, το έβαλαν με λάθος τρόπο, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι το αεροπλάνο πετά ανάποδα».

    Στη συνέχεια βέβαια, κατέστρεψαν όλα τα φύλλα με το σφάλμα, εκτός από ένα φύλλο των 100. Αυτό το στιγμιαίο λάθος ωστόσο, με το αεροπλάνο Curtiss JN-4 ή «Jenny»  τυπωμένο ανάποδα ήταν αρκετό για να τα αναδείξει σε σπάνια συλλεκτικά γραμματόσημα. Τι απέγιναν όμως, τα 100 που διασώθηκαν;

    Η λάθος παρτίδα

    Ο Γουίλιαμ Τ. Ρόμπι, ένας ταμίας Τραπέζης αγόρασε και τα 100 γραμματόσημα την ημέρα της κυκλοφορίας τους, καθώς είχε πάει στο ταχυδρομείο με σκοπό να αποκτήσει το δεύτερο δίχρωμο γραμματόσημο, που είχε κυκλοφορήσει ποτέ η ταχυδρομική υπηρεσία των ΗΠΑ. Πλήρωσε μόλις 24 δολάρια για ολόκληρη την παρτίδα και μέσα σε μία εβδομάδα την είχε πουλήσει σε έναν άλλο συλλέκτη τον Γιουτζίν Κλάιν, ο οποίος την ίδια μέρα την ξαναπούλησε  για 20.000 δολάρια.

    Η «Ανεστραμμένη Τζένη, που είχε σχεδιαστεί από τον Κλερ Όντρεϊ Χιούστον για το Γραφείο Χαρακτικής και Τυπογραφίας των Η.Π.Α., έγινε έκτοτε περιζήτητη μεταξύ των φιλοτελιστών, κάτι σαν το ιερό δισκοπότηρο των γραμματοσήμων. Μάλιστα το 1993 εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο των Simpsons, όπου ο Όμηρος πετάει ένα φύλλο με γραμματόσημα, που πωλούνται για πέντε σεντς σε μια συνάντηση ανταλλαγής, επειδή «το αεροπλάνο είναι ανάποδα».

    Σετ τεσσάρων γραμματοσήμων, που πουλήθηκαν το 2021 για 4,9 εκατομμύρια δολάρια
    Σετ τεσσάρων γραμματοσήμων, που πουλήθηκαν το 2021 για 4,9 εκατομμύρια δολάρια

    Ο διαχωρισμός

    Ο τρίτος ιδιοκτήτης της «Ανεστραμμένης Τζένης» όμως, ονόματι Έντουαρντ Γκριν χώρισε το φύλλο των 100 σε ένα τμήμα των οκτώ, επτά μπλοκ των τεσσάρων και 64 μεμονωμένα γραμματόσημα, το καθένα με αρίθμηση στο πίσω μέρος.

    Το 2021 έτσι, ένα από αυτά τα σετ των τεσσάρων έφτασε τα 4,9 εκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό που επιτεύχθηκε ποτέ για φιλοτελικό αντικείμενο στις ΗΠΑ, σε μια δημοπρασία των Sotheby’s στη Νέα Υόρκη. Το σετ προερχόταν από την συλλογή του σχεδιαστή παπουτσιών Σούαρτ Γουάιτσμαν.

    Η κατάσταση των υπόλοιπων γραμματοσήμων ποικίλλει ευρέως, αλλά αυτό που προσφέρθηκε στο Siegel θεωρείται, ότι είναι το καλύτερο της παρτίδας, αφού είναι κυριολεκτικά σε άψογη κατάσταση.

    Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο 

    Κι αυτό, γιατί όταν ο Κλάιν το πούλησε το 1918, το γραμματόσημο παρέμεινε στην ίδια οικογένεια ακριβώς  για 100 χρόνια, αποθηκευμένο σε τραπεζικό θησαυροφυλάκιο υπό ιδανικές συνθήκες. Το πού ακριβώς βρισκόταν ήταν άγνωστο, έως ότου η οικογένεια το εμφάνισε το 2018.

    Στην δημοπρασία του Siegel, που έγινε τότε, η «Ανεστραμμένη Τζένη» έκανε ρεκόρ, καθώς πουλήθηκε για 1,59 εκατομμύρια δολάρια. Και σήμερα βρίσκεται με νέο ρεκόρ, τα 2 εκατομμύρια δολάρια αλλά και με άγνωστο αγοραστή.

    Το παγκόσμιο ρεκόρ πάντως, για όλα τα γραμματόσημα ανήκει σε ένα One-Cent Magenta, που τυπώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι γνωστό ως «η Μόνα Λίζα των γραμματοσήμων». Το 2014 το γραμματόσημο αυτό πωλήθηκε για 9,5 εκατομμύρια δολάρια ενώ το 2021 πωλήθηκε ξανά στον έμπορο γραμματοσήμων του Λονδίνου Στάνλει Γκίμπονς για 8,3 εκατ. δολάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυτό θα είναι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης – Στο πρώην εργοστάσιο ΧΥΜΟΦΙΞ

    Σκάνδαλο στην Εθνική Βιβλιοθήκη – Βιβλία της χαρίζονται σε τρίτους

    Χαιρώνεια 338 π.Χ.: Η μάχη που άλλαξε η ιστορία της Ελλάδας, έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης



    ΣΧΟΛΙΑ