• Πολιτισμός

    Έμιλι Τσίγκου: Στο Λονδίνο, η αγορά της τέχνης μετά τον κορονοϊό

    Έμιλι Τσίγκου: Στο Λονδίνο, η αγορά της τέχνης μετά τον κορονοϊό

    Έμιλι Τσίγκου


    «Η οργανωτική πλευρά αποτελεί μικρό μέρος των προβλημάτων μας», διαπίστωσε για την αγορά τέχνης στο Λονδίνο η Έμιλι Τσίγκου. Διατηρούσε εκεί την ομώνυμη γκαλερί της (Emili Tsingou Gallery 1997-2007). Πλέον θεωρείται στη βρετανική πρωτεύουσα μία από τις εγγυρότερες συμβούλους τέχνης. Συμμετέχει ως βασική πάτρονας στην Tate, μεταξύ άλλων.

    Οι επαγγελματίες του χώρου έχουν ρίξει ιδιαίτερη περίσκεψη όσον αφορά το πώς θα διαμορφωθεί η αγορά μετά τον κορονοϊό.

    Βεβαίως, πολλές περίφημες διεθνείς οργανώσεις, πρόκειται φέτος να πραγματοποιηθούν. Η Frieze του Λονδίνου και η Frieze Masters θα ανοίξουν την αυλαία της τον ερχόμενο μήνα (Οκτώβριο 13-17),. Ακολουθεί η Fiac του Παρισιού. Η μεγάλη Art Basel εγκαινιάζεται στις 24-26 Σεπτεμβρίου.

    Ωστόσο, δεν απουσιάζουν οι έντονες περιπλοκές. Η Ελβετία αναγνωρίζει το εμβόλιο της AstraZeneca αλλά η Art Basel δεν το δέχεται. Οι περισσότεροι Λονδρέζοι έχουν εμβολιαστεί από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Σε όλους όσοι ταξιδέψουν στη Βασιλεία για τη συγκεκριμένη φουάρ θα προσφέρονται τεστ κορονοϊού πριν την είσοδό τους σε κάθε αίθουσα.

    Εν τω μεταξύ η  PAD design του Λονδίνου ακυρώθηκε.

    Μόνο για τους connaisseurs

    Σύμφωνα με την Έμιλι Τσίγκου άλλοι παράγοντες θα περιπλέξουν περισσότερο τα άγνωστα ύδατα μετά τον κορονοϊό: Τι είδους τέχνη θα παρουσιάσουν φέτος οι γκαλερίστες; Ποιοι συλλέκτες θα προλάβουν τα καλύτερα έργα; Αυτοί που θα εξασφαλίσουν πρώτοι θέση στις φουάρ; Ή μήπως θα ανταγωνίζονται ανώνυμους ψηφιακούς συλλέκτες στο διαδίκτυο; Οι έμποροι θα παρουσιάζουν διαδικτυακά τα ντεπό τους; Δεν περιμένει, όπως δήλωσε σε αγγλική εφημερίδα, σεισμικές αλλαγές.

    Τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί ωστόσο μια σχεδόν «κρυφή» φουάρ. Έως σήμερα παρέμενε στη σκιά, προνόμιο της ελίτ. Τιτλοφορείται Eye of the Collector και αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο.

    Λαμβάνει χώρα σε ένα παλιό αρχοντικό του Λονδίνου ονόματι Two Temple Palace -καθεαυτό αριστούργημα. Χτίστηκε το 1895. Στις αίθουσές του, οι έμποροι δεν θα παρουσιάζουν τα έργα τους σε ξεχωριστά booth, περίπτερα. Με τους συλλέκτες να περιμένουν τη σειρά τους.

    Νάζι Βάσεγκ

    Αντιθέτως, όπως εξήγησε η καλλιτεχνική διευθύντρια Νάζι Βάσεγκ (Nazy Vassegh), τα διακόσια τόσα έργα θα διαχυθούν ανάμεικτα στο χώρο. Θα στηθούν έτσι ώστε να δίνουν την εντύπωση στον επισκέπτη ότι πρόκειται για επίσκεψη στο σαλόνι μεγάλου συλλέκτη.

    Οι χρονολογίες των εκθεμάτων ποικίλουν: Από τον 6ο π.Χ. έως έργα που δημιουργήθηκαν ειδικά για τη φουάρ. Οι τιμές τους ξεκινούν από 1000 στερλίνες και θα φτάσουν καλά στους επταψήφιους αριθμούς. Συμπεριλαμβάνονται τα εξής: πορτρέτο ερωτικό του Λουσιέν Φρόιντ από το 1946 (Thomas Gibson Fine Art), αιγυπτιακό βάζο μεταξύ 4000-3200 π.Χ. (Charles Ede), έργο των διδύμων Βερχόβεν (Verhoeven) από το 2019 (Carpenters Workshop Gallery).

    Πληροφορίες

    Eye of the Collector

    8-11 Σεπτεμβρίου

    Two Temple Palace

    Λονδίνο

    Διαβάστε επίσης: Ηλιοδώρα Μαργέλλου: Με τα Δύο Χωριά στη φουάρ της Κοπενχάγης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ