• Πολιτισμός

    Έλλη Βασιλείου: «Θέλω να προσφέρω», τονίζει η 18χρονη συγγραφέας


    «Από μικρή διάβαζα», θυμάται η 18χρονη συγγραφέας Έλλη Βασιλείου. Μόλις κυκλοφόρησε το τρίτο της βιβλίο με τίτλο Η Έλλη και τα επαγγέλματα. Στην Ένωση Μαζί για το Παιδί διατίθενται τα έσοδα από τις πωλήσεις του.

    «Μου διάβαζε ο πατέρας μου βιβλία πριν πάω για ύπνο». Και ενώ δεν το αναφέρει, πρόκειται για τον νυν αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και επικεφαλής Group Corporate Investment Banking της Eurobank Κωνσταντίνο Βασιλείου. Ο επαγγελματίας υψηλών επιδόσεων (και μάλλον νεότατος τότε) δεν έχανε το ρόλο του πατέρα. «Τα αγαπημένα μου είχαν ρίμα», διευκρινίζει εκείνη.

    Η μητέρα της, με τη σειρά της, συμπλήρωνε με το δικό της λιθαράκι στη διαπαιδαγώγηση ενός ευσυνείδητου ανθρώπου. Ως εθελόντρια η ίδια στο Μαζί για το Παιδί, έπαιρνε την Έλλη μαζί της από τότε που βρισκόταν στην πέμπτη δημοτικού. «Είχα συγκινηθεί πολύ από τους πρόσφυγες. Από τότε μπήκα στον εθελοντισμό», παρατηρεί σήμερα.

    Έτσι, στην έκτη δημοτικού, το 2015, δοκίμασε το πρώτο της ποιηματάκι με ρίμα και πλοκή. Με ηρωίδα την Έλλη μπροστά σε μια βιβλιοθήκη από την οποία ξεπήδησαν όλοι οι ήρωες των παραμυθιών. Την πήραν μαζί τους σε ένα φανταστικό ταξίδι από το φεγγάρι ως την αρχαία εποχή. Το διάβασε στους γονείς της και επειδή ήταν αρκετά μεγάλο, αποφάσισαν να το εκδώσουν με τίτλο Έλλη. Και σε αυτή τη νεαρή ηλικία, «σκέφτηκα να δώσω πίσω» τα έσοδα από το βιβλίο της στο Μαζί για το Παιδί.

    Έγραψε το δεύτερο βιβλίο της Η Έλλη ταξιδεύει στη δευτέρα γυμνασίου και αυτό κυκλοφόρησε όταν η Έλλη πήγαινε τρίτη γυμνασίου. Ένα διαστημόπλοιο εμφανίστηκε στον κήπο της Έλλης και την οδήγησε σε μια φανταστική περιπέτεια μέσα από διάφορες χώρες.

    «Το εμπνεύστηκα από τα ταξίδια που πήγαινα με τους γονείς μου από μικρή. Αναμνήσεις από Παρίσι, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Ιταλία, Ισπανία. Και μέρη όπου θα ήθελα να πάω, όπως η Ιαπωνία».

    Ήθελε να συνεχίσει το γράψιμο. Οργάνωνε παρουσιάσεις του βιβλίου της στο σχολείο της στο Κολλέγιο Αθηνών για να παίρνει ανατροφοδότηση από τους μαθητές και να βελτιώνεται. Επιπλέον, εξάπλωνε στη μαθητική κοινότητα το μήνυμα ότι έχει νόημα να επενδύει κανείς το ταλέντο του σε αγαθούς σκοπούς.

    Τα καλοκαίρια διάβαζε περίπου δέκα ελληνικά και αγγλικά βιβλία. Τα αγαπημένα της παρέμειναν του Ευγένιου Τριβιζά. Όλη η σειρά βιβλίων Η Χαρά και το Γκουντούν. «Τα διαβάζαμε τόσες φορές που οι σελίδες άρχισαν να σκίζονται», θυμάται με κάποια νοσταλγία.

    Στο τρίτο της βιβλίο Η Έλλη και τα επαγγέλματα, ουσιαστικά μεταφέρει τις δικές της νεανικές πλην όμως καίριες ανησυχίες. «Τι θέλω να σπουδάσω, τί επάγγελμα να ακολουθήσω». Χρησιμοποιεί και πάλι το εύστοχο τέχνασμα του διαστημόπλοιου για να δοκιμάσει ως ταξιδευτής την εμπειρία των διαφορετικών επαγγελμάτων.

    «Δεν μπορεί! Κάποιο επάγγελμα θα βρούμε που να κάνεις με επιτυχία! Έχω ακούσει ότι είσαι πολύ καλή στην ομοιοκαταληξία!», της αποτείνει το διαστημόπλοιο του βιβλίου της. Όπως και στο προηγούμενο, την εικονογράφηση πραγματοποίησε με εξαιρετικά ζωντανό τρόπο η Θεανώ Πετρίδου.

    Τον Σεπτέμβριο η Έλλη θα ταξιδέψει ως τη μακρινή Αμερική και το πανεπιστήμιο Brown. Εκεί θα σπουδάσει Νευροεπιστήμες. Ένα μάθημα που έχει σχέση με τη βιολογία που της αρέσει πολύ καθώς και την ψυχολογία. «Αποκτάς μια αίσθηση του τί είναι ο άνθρωπος. Τα πάντα ξεκινούν από το μυαλό μας και είναι σημαντικό να το μελετήσουμε».

    Και ύστερα προσφέρει μια βεντάλια εφαρμογών, από την έρευνα ως την ψυχολογία και το μπίζνες. Καθώς μπορεί να μελετήσει κανείς την ψυχολογία των ανθρώπων γύρω από μια εταιρεία.

    Η Έλλη Βασιλείου ανήκει στην γενιά Gen Z, που μεγάλωσε χέρι χέρι με την ψηφιακή εποχή πολύ περισσότερο από τους Millenials.

    «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παιδιών», παρατηρεί εκείνη. Χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα «σε διάφορα επίπεδα».

    Όσον αφορά την ίδια «χρησιμοποιώ και τα δύο», εννοώντας βιβλίο και social media. «Άλλο να κρατάς ένα βιβλίο και να το ξεφυλλίζεις και άλλο να διαβάζεις online. Ταυτόχρονα όμως έχω λογαρισμούς για να μπορώ να συνεννοούμαι και να μένω μαζί με τη γενιά μου», καταλήγει.

    Παραμένει απαρεγκλίτως ενεργή στον εθελοντισμό. Ξεκίνησε πιο συστηματική δράση στο Μαζί για το Παιδί από την πρώτη και κυρίως δευτέρα γυμνασίου, καθώς πιο μικρά παιδιά δεν μπορούν να εμπλακούν ανεξάρτητα.

    Δύο φορές κάθε εβδομάδα μετά το σχολείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας πήγαινε στον παιδικό σταθμό Οι φίλοι του παιδιού της Ένωσης και έπαιζε δύο ώρες με τα παιδιά. Πρόσφυγες ή μετανάστες, από οικογένειες με μηδαμινά οικονομικά μέσα.

    Μέσα από την τρίβη της με την Ένωση είχε καταλάβει ότι τα παιδιά αποζητούν δώρα στις βασικές ελληνικές γιορτές. Έτσι, από την πρώτη γυμνασίου επισκεπτόταν κάθε τάξη στο σχολείο της και προέτρεπε τους συμμαθητές της να αναλάβουν να τους πάρουν δώρο.

    Κανονική fundraiser. Το Κολλέγιο Αθηνών βέβαια ενθαρρύνει και γαλουχεί τους μαθητές στον εθελοντισμό εξ απαλών ονύχων. Έτσι, κάθε Χριστούγεννα στην καθιερωμένη δράση που ονομάστηκε επισήμως Secret Santa, μαζεύονταν περίπου 100 με 150 δώρα για τα παιδιά αυτά.

    Με τη δική της κινητοποίησε καθιερώθηκε και η αντίστοιχη δράση Easter Bunny.

    Παρομοίως και με το βιβλίο της: «Θέλω να ελπίζω ότι με τα έσοδα θα βοηθήσουμε τα παιδιά να έχουν μια πιο χαρούμενη καθημερινότητα».

    Συνεχίζει να πραγματοποιεί παρουσιάσεις του βιβλίου της σε σχολεία. Το διαβάζει στα παιδιά και παράλληλα διαχέει το μήνυμα ότι «δίνουμε σε άλλους που δεν έχουν». Διότι «δίνοντας πίσω στην κοινωνία βρίσκεις μεγάλη χαρά».

    Πληροφορίες

    Ελλη Βασιλείου

    Η Έλλη και τα επαγγέλματα

    Εικονογράφηση Θεανώ Πετρίδου

    Εκδόσεις Kultia 2021

    Με την ευγενική υποστήριξη των Public



    ΣΧΟΛΙΑ