Πολιτισμός

Ένωση Μαζί για το Παιδί, Έλληνες Πρόσκοποι: Παρέα για τα δικαιώματα των Παιδιού


Σήμερα, Παγκόμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού: Αυτήν την τόσο σημαντική ημερομηνία, η Ένωση Μαζί για το Παιδί και οι Έλληνες Πρόσκοποι αποφάσισαν από κοινού να ενώσουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας καίρια το πανελλαδικό δίκτυο προστασίας των Δικαιωμάτων όλων των Παιδιών.

Λίγα ιστορικά: Στις 20 Νοεμβρίου πριν από 61 χρόνια η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αν και στη γενική, ιστορική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν με ρητή αναφορά ότι τα παιδιά δικαιούνται ειδική βοήθεια και υποστήριξη, οι χώρες μέλη προχώρησαν και στην υιοθέτηση ειδικότερης σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η συγκεκριμένη σύμβαση αναγνωρίζει ότι «το παιδί, λόγω της φυσικής και διανοητικής του ανωριμότητας, χρειάζεται ειδική προστασία και µέριµνα, συµπεριλαµβανόµενης και της νομικής προστασίας, τόσο πριν όσο και µετά τη γέννησή του». Η Ελλάδα επικύρωσε τη σύμβαση στις 2 ∆εκεµβρίου του 1992.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων και του πανελλήνιου δικτύου τους, εκτός από συχνές ενημερώσεις στα μέλη τους θα προβούν και σε γενικότερες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ευρύτερης κοινωνίας.

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» μέσω της συμβουλευτικής της Γραμμής 115 25 όπου απαντούν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, παραστέκεται καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή, 9.00-21.00) σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι ειδικοί δίνουν κατευθυντήριες γραμμές για τη σωστή διαχείριση οποιασδήποτε δύσκολης κατάστασης. Από τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι τα επόμενο στάδια, χέρι χέρι.

Τηλεφωνική γραμμή με επιστήμονες έτοιμους να ακούσουν κάθε περίπτωση και να δώσουν συμβουλές που θα οδηγήσουν στην εξομάλυνσή της.

Στο πλαίσιο της διαρκούς ενίσχυσης αυτού του τόσο σημαντικού τομέα, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σε συνεργασία με την Ένωση Μαζί για το Παιδί παρουσιάζει δύο ειδικές εκδόσεις: τον Οδηγό πρωτογενούς πρόληψης & αντιμετώπισης της βίας και του εκφοβισμού από το Σ.Ε.Π. «Υπεύθυνα Χωρίς Φόβο» και το Εγχειρίδιο «Η προστασία των παιδιών είναι ευθύνη όλων μας».

Παράλληλα, από το 2017 οι Πρόσκοποι έχουν κωδικοποιήσει τις κατευθύνσεις και διαδικασίες αναφορικά με τη διαμόρφωση και διατήρηση του ασφαλούς εν γένει περιβάλλοντος της προσκοπικής δραστηριότητας, ώστε να εξασφαλίζεται η ευεξία και η υγιής ανάπτυξη των παιδιών και των νέων μέσω του Προσκοπικού Προγράμματος (World Safe from Harm Policy).

Το Διοικητικό Συμβούλιο Σ.Ε.Π. με αφορμή την έξαρση των φαινομένων εκφοβισμού και περιστατικών βίας σε ανήλικους, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για την προστασία των ανήλικων μελών του Σ.Ε.Π., αποφάσισε τη σύσταση Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασφάλειας & Προστασίας Μελών Σ.Ε.Π., με αντικείμενο την άμεση πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών βίας στο περιβάλλον των παιδιών.

Η Προσκοπική Κίνηση ως φορέας διαπαιδαγώγησης με 110 χρόνια ιστορίας και αδιάλειπτης προσφοράς στο παιδί και την κοινωνία, στέκεται αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που αφορά στην προστασία των ανηλίκων και φροντίζει για την αρµονική ανάπτυξη της προσωπικότητας παιδιών και νέων έτσι ώστε μέσα σ’ ένα κλίµα ευτυχίας, αγάπης και κατανόησης να ολοκληρώνονται ως άτομα και να διαδραματίζουν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία

Ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων Προσκόπων Χριστόφορος Μητρομάρας δήλωσε: «Τα παιδιά, οι έφηβοι, οι νέες και οι νέοι αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον, τη βάση στην οποία θα πρέπει να στηριχθούμε για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Η προστασία των παιδιών είναι χρέος και ευθύνη όλων μας. Ο Ελληνικός Προσκοπισμός, έχει ήδη αναπτύξει σύγχρονα και καινοτόμα προγράμματα εκπαίδευσης των χιλιάδων ενηλίκων εθελοντών του, μέσω των οποίων διασφαλίζεται η προστασία των ανηλίκων και παράλληλα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού.. Είμαστε περήφανοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Ένωση Μαζί για το Παιδί και πιστεύουμε ότι το κοινό όραμά μας θα βρει πολλούς υποστηρικτές και συμπαραστάτες».

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», παιδίατρος – εντατικολόγος Ιωάννης Παπαδάτος επισημαίνει από την πλευρά του: «Για εμάς το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, η βία και ο εκφοβισμός είναι έννοιες που μέσω των υπηρεσιών μας επιδιώκουμε τον περιορισμό τους και όραμά μας είναι η εξάλειψή τους. Όσο αυτό είναι δυνατόν. Μέσω της Συμβουλευτικής Γραμμής 115 25 του «Μαζί για το Παιδί» δηλώνουμε παρόντες σε κάθε περίπτωση διαχείρισης βίαιων περιστατικών. Οι ειδικοί που αποτελούν την επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 μιλούν διαφυλάσσοντας το απόρρητο του καλούντος και αναλόγως την περίπτωση δίνουν τις κατάλληλες συμβουλές. Χάρις τους Έλληνες Προσκόπους κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό. Ενημερώνουμε μεγάλες κοινότητες παιδιών και γονιών. Η πρόληψη μέσω της ενημέρωσης είναι το πρώτο βήμα για να νικήσεις ένα πρόβλημα πριν από την γέννησή του ακόμη, ενώ ταυτόχρονα από κοινού εκπαιδεύουμε τους πολίτες του αύριο. Είναι μια συνεργασία που γνώμονα έχει την ασφάλεια των παιδιών και στο βάθος την εξάλειψη της βίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σε ένα τέτοιο όραμα, που φαντάζει ακατόρθωτο, έχουμε συνοδοιπόρους τους Έλληνες Προσκόπους».

Η Ένωση Μαζί για το Παιδί

Το Μαζί για το Παιδί ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996. Πρόκειται για ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο. Κύριος στόχος της Ένωσης, με πρόεδρο σήμερα την Αλεξάνδρα Μαρτίνουν, έγκειται στην προσφορά βοήθειας σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια.

To 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική της προσφορά, ενώ το 2019 έλαβε βραβείο BRAVO για την ενεργοποίηση χιλιάδων πολιτών στο πλαίσιο της δράσης της «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας».

Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.)

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και συμμετέχει στον Παγκόσμιο Οργανισμό της Προσκοπικής Κίνησης με εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο, χωρίς καμία διάκριση φυλής, γλώσσας, θρησκείας, εθνικότητας.

Σκοπός διαχρονικά παραμένει η διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων με την προσκοπική μεθοδολογία, στην οποία περιλαμβάνονται η υπαίθρια ζωή, το ομαδικό παιχνίδι, η αυτενέργεια και η αυτό-εκπαίδευση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινωνική οργάνωση στην Ελλάδα, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 25.000 μέλη σε όλη τη χώρα.

Το Σ.Ε.Π. ιδρύθηκε το 1910, συμπληρώνει δηλαδή το 2020 εκατόν δέκα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και συστηματικής προσφοράς στην ελληνική κοινωνία. Αποτελεί κίνηση που για τους σημερινούς νέους, τους αυριανούς πολίτες, ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις προκρίνοντας την ενεργό συμμετοχή τους και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.


ΣΧΟΛΙΑ