• Πολιτισμός

    Η Ένωση Μαζί για το Παιδί στηρίζει περαιτέρω τον ακριτικό Έβρο


    Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» στηρίζει μονάδες υγείας στον Έβρο παρέχοντας απαραίτητο σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό καθώς και υγειονομικό υλικό που καιρό τώρα η έλλειψή τους απασχολούσε το ιατρικό προσωπικό που αδυνατούσε να καλύψει τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού. Πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά που ενισχύει την ακριτική αυτή περιοχή. 

    Αυτή τη φορά ενισχύθηκε η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό  Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, με συσκευή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών (monitor). Η δωρεά πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της περσινής προσφοράς της Ένωσης συμβάλλοντας εξ’ ολοκλήρου στον εκσυγχρονισμό της Μονάδας με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Έτσι  εξυπηρετούνται οι ανάγκες 600.000 κατοίκων από τους πέντε συνολικά νομούς της περιοχής.

    H διευθύντρια του νεογνολογικού τμήματος & ΜΕΝΝ ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης Μαριάνθη Σκορδαλλά τόνισε ότι «Το Μαζί για το Παιδί, αλλά και το σωματείο μέλος του ΠΝΟΗ-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού μας έχουν υποστηρίξει έμπρακτα. Οι χορηγίες είναι ανάσα μεγάλη  στο έργο μας. Φέτος το Μαζί για το Παιδί μας πρόσφερε μια συσκευή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών, ένα monitor».

    Επιπλέον, όπως η ίδια συμπληρώνει, η μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών του ΠΓΝΑ παραμένει «το μοναδικό τριτοβάθμιο Κέντρο αναφοράς για νεογνά στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Καλύπτει αποτελεσματικά και πλήρως όλα τα προβλήματα υγείας των νεογνών και ιδιαίτερα των προώρων με διάρκεια κύησης 23-37 εβδομάδων. Είναι ένα απομακρυσμένο νοσοκομείο σε ιδιαίτερα νευραλγική θέση καθώς καλούμαστε να καλύψουμε τις ανάγκες πληθυσμού της τάξης των 600.000 ανθρώπων», διευκρίνησε. 

     

    Και συμπλήρωσε: «Η τεχνολογία συνεχώς αναπτύσσεται, τα σύγχρονα μηχανήματα παρέχουν αίσθηση ασφάλειας. Καταγράφουμε ετησίως 5.000 γεννήσεις και θέλουμε να μπορούμε ανταπεξέλθουμε όπου χρειαστεί, για να δώσουμε στα παιδιά που χρήζουν βοήθειας από την πρώτη στιγμή της ζωής τους άμεσα τις απαραίτητες φροντίδες. Η στήριξη μας σε αυτό το σκοπό κάνει τέτοιες πράξεις σημαντικές. Το Μαζί για το Παιδί και η ΠΝΟΗ-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού είναι δίπλα μας».

    Παράλληλα, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» δώρισε μηχάνημα τροχήλατης αναρρόφησης στο Κέντρο Υγείας Δικαίων που εξυπηρετεί πληθυσμό οκτώ χιλιάδων κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή. Συμπληρωματικά προσφέρθηκε υγειονομικό υλικό αντιμετώπισης covid-19 (μάσκες, προστατευτικά γυαλιά και προστατευτικές φόρμες) για τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου.

    «Προσφορά ζωής» χαρακτήρισε ο νοσηλευτής Τ.Ε., υπεύθυνος στο κέντρο υγείας Δικαίων Κωνσταντίνος Σιαφκαλόζης, για τη συγκεκριμένη δωρεά που εξυπηρετεί δεκάδες ανθρώπους.

    «Πολλά παιδιά θα χρειαστεί να μπουν σε διαδικασία αναρρόφησης ειδικά το χειμώνα. Μετά από την προσφορά της Ένωσης Μαζί για το Παιδί στο Κέντρο Υγείας Δικαίων νιώθουμε περισσότερη ασφάλεια, τόσο εμείς όσο και οι δεκάδες οικογένειες της περιοχής.  Για τους ανθρώπους που μένουν εδώ η δωρεά του συγκεκριμένου μηχανήματος αποτελεί ασπίδα υγείας. Στην περιοχή υπάρχουν 20 χωριά περίπου και ο μέσος όρος των παιδιών ανά χωριό είναι 20 με 30 (από νήπια έως τους εφήβους)»,  υποστηρίζει ο υπεύθυνος του Κέντρου.

    «Το ανάλογο μηχάνημα που υπήρχε στο κέντρο υγείας μας ήταν χωρίς υπερβολή πεπαλαιωμένο. Τώρα πια μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά των παιδιών μας με μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας. Η περιοχή είναι γερασμένη, οι νέοι φεύγουν καθώς δεν καλύπτονται βασικές ανάγκες στον τομέα της Υγείας, δεν υπάρχει ασθενοφόρο και το πιο κοντινό Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου απέχει δυο ώρες από εμάς. Οπότε αν καλέσουμε το ΕΚΑΒ και δεν έχει κάποιο άλλο δρομολόγιο χρειάζεται δυο ώρες να έρθει σε εμάς και άλλες δυο ώρες να φύγει. Συμπληρωματικά αποκτήσαμε υγειονομικό υλικό αντιμετώπισης covid-19 (μάσκες, προστατευτικά γυαλιά και προστατευτικές φόρμες) για τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου. Και εμείς ερχόμαστε σε επαφή με θετικά κρούσματα. Και δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα είχε συμβεί, ειδικά με την μεταδοτικότητα του ιού, αν δεν είχαμε και αυτή την δωρεά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Σιαφκαλόζης. 

    Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» με πρόεδρο την Αλεξάνδρα Μαρτίνου, στήριξε τις ακριτικές μονάδες υγείας στο πλαίσιο του προγράμματος  «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας». Το Μαζί για το Παιδί ιδρύθηκε το 1996 ως ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων. Συνολικά εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Η δράση της Ένωσης καλύπτει παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν φτώχεια, αναπηρία, κακοποίηση και αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.



    ΣΧΟΛΙΑ