• Πολιτισμός

    Ελλάδα και Κίνα έχουν κοινό εχθρό την οικογένεια Έλγιν: Ο πατέρας λεηλάτησε την Ακρόπολη κι ο γιος έκαψε τα κινεζικά ανάκτορα

    Ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping ενώ ξεναγείται στο Μουσείο Ακρόπολης από τον καθηγητή, Δημήτρη Παντερμαλή


    Ο πατέρας λεηλάτησε την Ακρόπολη και ειδικά τον Παρθενώνα, αποσπώντας βίαια από το μνημείο μετόπες, αετώματα και τη ζωφόρο, αριστουργήματα της τέχνης του Φειδία. Αλλά και ο γιος δεν υστέρησε σε «ικανότητες», καθώς κατέστρεψε ολοσχερώς τα Παλαιά Θερινά Ανάκτορα (Γιουάν-μιν Γιουάν) του Πεκίνου.

    Για την οικογένεια Έλγιν ο λόγος, προς την οποία Ελλάδα και Κίνα δεν τρέφουν και τα καλύτερα αισθήματα…

    Το δραματικό γεγονός της πυρπόλησης των κινεζικών Ανακτόρων αναφέρθηκε κατά την συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη, με τον Κινέζο ομόλογό της, κ. Luo Shugang στο Πεκίνο, στο πλαίσιο του Forum Αρχαίων Πολιτισμών που πραγματοποιήθηκε εκεί. «Πυρπόλησε τα Θερινά Ανάκτορα και πήρε όσα πράγματα μπορούσε», είπε συγκεκριμένα για τον Τζέιμς Μπρους, 8ο κόμη του Έλγιν, ο κ. Luo Shugang.

    Και όντως έτσι έγινε. Ήδη, άλλωστε, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Νοέμβριο, ο Πρόεδρος της Κίνας, κ. Xi Jinping είχε εκφράσει, από το Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο είχε ξεναγηθεί από τον καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή, την υποστήριξή του για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και την επανένωσή τους.

    Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη με τον Κινέζο ομόλογό της, Luo Shugang στο Πεκίνο

    «Με την επίσκεψή του στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Πρόεδρός μας υπογράμμισε την έμφαση που αποδίδει στον πολιτισμό και στον διαπολιτισμικό διάλογο»,
    σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κινέζος υπουργός Πολιτισμού. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα αυτό, πρόκειται να συγκροτηθεί μικτή επιτροπή, η οποία θα συντονίζει όλες τις ελληνοκινεζικές πολιτιστικές ανταλλαγές. Μεταξύ αυτών υπάρχει και η συνεργασία στον τομέα της ενάλιας αρχαιολογίας, με την πρόταση, από ελληνικής πλευράς, της έκθεσης και κινεζικών αρχαιοτήτων στο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, που πρόκειται να δημιουργηθεί στον Πειραιά, πλησίον των εγκαταστάσεων της COSCO.

    Για την ιστορία, εξάλλου, και όσον αφορά στον καταστροφέα των ανακτόρων της κινεζικής δυναστείας, Τζέιμς Μπρους του Έλγιν, επρόκειτο για τον ύπατο αρμοστή και αντιπρόσωπο του Βρετανικού Στέμματος στην Κίνα και την Άπω Ανατολή, που το 1857 ανέλαβε ως αποστολή το άνοιγμα της Κίνας και της Ιαπωνίας στο δυτικό εμπόριο, με κάθε μέσον!

    Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

    Η Κίνα, στην οποία βασίλευε η δυναστεία των Τσινγκ, αρνήθηκε και προσπάθησε να αντισταθεί, πληρώνοντας βαρύ τίμημα. Έτσι, στη διάρκεια του πολέμου -γνωστού και ως Β΄ Πολέμου του Οπίου- , τον Οκτώβριο του 1860 και σε αντίποινα εκτέλεσης είκοσι Ευρωπαίων και Ινδών αιχμαλώτων από τους Κινέζους, ο Έλγιν διέταξε την καταστροφή των Θερινών Ανακτόρων, ενός μνημείου αρχιτεκτονικής με ανεκτίμητα έργα τέχνης.

    Η είσοδος των στρατευμάτων του Τζέιμς Έλγιν στο Πεκίνο το 1860

    «Δεν μπορείς να φανταστείς την ομορφιά και τη μεγαλοπρέπεια των χώρων που κάψαμε. Πονάει η καρδιά σου να τους κάψεις», έγραφε αργότερα σε μία επιστολή του ένας αξιωματικός του βρετανικού στρατού, ο Τσαρλς Τζωρτζ Γκόρντον, λοχαγός του Μηχανικού. «Τα δωμάτια ήταν τόσο μεγάλα και ήμασταν τόσο χρονικά πιεσμένοι, που δεν μπορούσαμε να τα διαγουμίσουμε προσεκτικά. Ποσότητες ολόκληρες από χρυσά κοσμήματα κάηκαν, επειδή θεωρήθηκαν μπρούτζος. Ήταν μια πανάθλια, εξαχρειωτική εργασία για έναν στρατό», πρόσθετε πάντως ο ίδιος…

    Ο Τζέιμς Μπρους, 8ος κόμης του Έλγιν

    Το συγκρότημα καιγόταν επί τρία ημερόνυχτα και στο τέλος δεν έμεινε τίποτε. Πολλά από τα θαυμάσια αντικείμενα, εξάλλου, που λεηλατήθηκαν, φυγαδεύτηκαν φυσικά στη Βρετανία.

    Για την ιστορία και πάλι, λίγες μέρες μετά, ο Έλγιν πέτυχε την Συνθήκη του Πεκίνου, με την οποία μέρος της Χερσονήσου Κοουλούν και το Χονγκ Κονγκ παραχωρούνταν στη Βρετανία.

    Ο Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν



    ΣΧΟΛΙΑ