• Πολιτισμός

    Δωρεά στο Νομισματικό Μουσείο η συλλογή νομισμάτων Παπαληγούρα

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον Αναστάση Παπαληγούρα

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον Αναστάση Παπαληγούρα


    Συλλογή από 3.745 νομίσματα, που χρονολογούνται από την αρχαιότητα ως το Μεσαίωνα δώρισε ο πρώην υπουργός Αναστάσης Παπαληγούρας στο Νομισματικό Μουσείο και η παρουσίαση της δωρεάς του σήμερα χαιρετίσθηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που εξήρε την προσφορά του συλλέκτη.

    «Το να αποφασίσει ο συλλέκτης να δωρίσει τη συλλογή του θέλει γενναιότητα. Γιατί το βασικό χαρακτηριστικό των συλλεκτών είναι, ότι πρωτίστως οι ίδιοι αγάλλονται με το να επικοινωνούν με τη συλλογή τους», είπε η κυρία Μενδώνη στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα των Μεγάλων Δωρητών του Ιλίου Μελάθρου. «Όσοι, όμως, αποφασίζουν να κάνουν αυτή την κίνηση, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, ότι έτσι η συλλογή τους θα διατηρείται ενιαία -αυτό είναι η βασική αρχή για κάθε συλλογή – και θα είναι εσαεί κτήμα όλου του κόσμου, των μελετητών πρωτίστως, του κοινού, το οποίο θα έρθει να δει αυτό το περίεργο έργο, το ιστορικό τεκμήριο ή το έργο τέχνης, που είναι το νόμισμα».

    Η συλλογή καλύπτει ένα ευρύ γεωγραφικό και χρονολογικό φάσμα, καθώς συγκροτείται από αρχαία ελληνικά νομίσματα, ελληνορωμαϊκά, ρωμαϊκά, υστερορρωμαικά, βυζαντινά και μεσαιωνικά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι εκδόσεις αρχαίων ελληνικών πόλεων από τη Μαύρη Θάλασσα και τις εκβολές του Δούναβη έως τη Μικρά Ασία και την ηπειρωτική Ελλάδα, οι αργυρές κοπές των Μακεδόνων βασιλέων, τα δηνάρια και οι antoniniani με εικονιστικές κεφαλές Ρωμαίων αυτοκρατόρων, τα βυζαντινά υπέρπυρα της τελευταίας δυναστείας των Παλαιολόγων και τα αργυρά denier tournois της περιόδου της Φραγκοκρατίας.

    Η έκθεση

    Μια ενότητα από 99 νομίσματα της συλλογής, αντιπροσωπευτικά των ιστορικών περιόδων, χρυσά, αργυρά, καθώς και ένα αρχαίο δελφινόσχημο εκτίθενται πλέον στο Νομισματικό Μουσείο. Η συλλογή είχε μεταφερθεί στο μουσείο από το 2019, όπου και πραγματοποιήθηκε η ταύτιση, η καταγραφή και η φωτογραφική τεκμηρίωσή τους.

    «Η προσφορά του κ. Παπαληγούρα, η οποία έρχεται να προστεθεί σε όλες τις δωρεές, τις χορηγίες, τις προσφορές των μεγάλων δωρητών, από τη μια τιμά το Μουσείο, από την άλλη δείχνει το ανοιχτό πνεύμα του συλλέκτη, ο οποίος συναισθηματικά και λογικά σκεπτόμενος αποφασίζει να γίνει η συλλογή του, αυτό το υλικό που ο ίδιος με τόσο πάθος μάζεψε κοινό κτήμα όλων», όπως είπε η κυρία Μενδώνη.

    «Γιατί ένα νόμισμα», πρόσθεσε «είναι πολύ περισσότερο από την οικονομική και ανταλλακτική του αξία. Ίσως, είναι από τα σημαντικότερα τέχνεργα, καθώς στον εμπροστότυπο και στον οπισθότυπό του έχουν απεικονιστεί έργα εξέχουσας τέχνης. Υπάρχουν πορτρέτα ηγεμόνων, που σώζονται αποκλειστικά στα νομίσματα, υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες συγκεκριμένης στιγμής που κόβονται τα νομίσματα, ενώ δεν έχουμε μαρτυρία από άλλη πηγή. Υπάρχουν μορφές θεών και ηρώων, που, επίσης, δεν σώζονται από αλλού. Και φυσικά υπάρχει όλη η τέχνη του αρχαίου χαράκτη επάνω σε οτιδήποτε φέρει το νόμισμα. Άρα, αυτό το πολύ μικρό αντικείμενο έχει μια εξέχουσα θέση στην ιστορία, την αρχαιολογία και την ιστορία της τέχνης.

    Μέρος της συλλογής Αναστάση Παπαληγούρα σε ειδική προθήκη στο Νομισματικό Μουσείο
    Μέρος της συλλογής Αναστάση Παπαληγούρα σε ειδική προθήκη στο Νομισματικό Μουσείο

    Η ιστορία του μουσείου

    Η υπουργός Πολιτισμού έκανε επίσης μία αναφορά στο ιστορικό του Νομισματικού Μουσείου πηγαίνοντας πίσω στην πρώτη νομισματική συλλογή, που καταρτίσθηκε πριν και από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους, το 1829, από τον Ανδρέα Μουστοξύδη. Αυτά τα νομίσματα μεταφέρθηκαν στη συνέχεια από την Αίγινα στην Αθήνα και με εντολή του Όθωνα και τότε, το 1833 κλήθηκε από το Μόναχο ειδικός νομισματολόγος, ο οποίος ασχολήθηκε με αυτά και έτσι ξεκίνησε η δημιουργία ενός νομισματικού μουσείου στην Αθήνα.

    Καθοριστική υπήρξε, το 1962 η συμβολή της Μάντως Οικονομίδου διευθύντριας τότε του Νομισματικού Μουσείου, που έπεισε τους πολιτικούς της προϊσταμένους για την αυτονόμησή του. «Έκτοτε το μουσείο ακολουθεί τον δικό του εξαιρετικά θετικό και θαυμαστό δρόμο», είπε η κυρία Μενδώνη. «Τον Δεκέμβριο του 1998, εγκαινιάζεται η μόνιμη έκθεσή του, σε αυτό το καταπληκτικό κτίριο, το οποίο η πολιτεία αποφάσισε, ότι μπορεί και πρέπει να φιλοξενήσει τα χιλιάδες νομίσματα, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί. Έτσι ώστε σήμερα το Νομισματικό Μουσείο να αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως συλλογή αρχαίων ελληνικών νομισμάτων, και όχι μόνο, στον κόσμο».

    Η υπουργός Πολιτισμού επισήμανε επίσης την αξιοπιστία του οργανισμού διεθνώς αλλά και το υψηλό επίπεδο του προσωπικού της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που εργάζεται σε αυτό. Νέα διευθύντριά του εξάλλου, είναι πλέον η κυρία Αναστασία Ράμμου μετά την μετακίνηση του κ. Κώστα Κακαβά στη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού.

    Διαβάστε επίσης:

    Βαγγέλης Ζαμπούνης: Γιατί η θωρακισμένη BMW δεν άντεξε τα Καλάσνικοφ των δολοφόνων

    Παναθηναϊκός: Αυτό είναι το «χρυσό» ποσό που αναμένεται να λάβει ο Τάσος Μπακασέτας

    Εξεταστική για τα Τέμπη: Άναψαν τα αίματα μετά το εξώδικο της οικογένειας του μηχανοδηγού – Τι κατέθεσε η πρόεδρος της ΡΑΣ



    ΣΧΟΛΙΑ