• Πολιτισμός

    Μπερνάρ Αρνό – Κριστιάν Ντιόρ: Ποιοι προσκλήθηκαν στο ελίτ δείπνο;


    Το ότι ο τιτάνας Μπερνάρ Αρνό καταφτάνει στην Αθήνα για την «ενδιάμεση» επίδειξη του Κριστιάν Ντιόρ στο Καλλιμάρμαρο, αποτελεί είδηση. (Σύμφωνα με το Forbes του Μαΐου πρόκειται για τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο αφού το καθαρό του εισόδημα σκαρφάλωσε στα 186,3 δισεκατομμύρια δολάρια ξεπερνώντας με ελάχιστη διαφορά τον Τζεφ Μπέζο).

    Ειδικά αφού πριν το μίνι ντεφιλέ οργανώνεται ελίτ κάλεσμα στο κέντρο της Αθήνας. Ποιοι έχουν προσκληθεί στο μυστικό δείπνο; Και πού ακριβώς λαμβάνει χώρα;

    Ουδείς μπορεί να γνωρίζει μετά βεβαιότητας. Άκρα του τάφου σιωπή επικρατεί γύρω από το γεγονός. Ακόμη και στους κύκλους των μεγάλων οικογενειών της Αθήνας, τίποτα δεν έχει ακουστεί.

    Ποιος οργανώνει τη βραδιά από την ελληνική πλευρά; Ούτε αυτό έχει κυκλοφορήσει. Μέρος της πληροφόρησης του Τύπου για την επίδειξη έχει αναλάβει πάντως η εταιρεία V&O Communication.

    Ο οίκος υψηλής ραπτικής Κριστιάν Ντιόρ (Christian Dior) που ανήκει στον όμιλο LVMH του Μπερνάρ Αρνό θα παρουσιάσει την κολλεξιόν κρουαζιέρας Croisière 2022 (στα αγγλικά Cruise Ready to Wear, βλέπε για το καλοκαίρι των πλοιοκτητών) στο Παναθηναϊκό στάδιο. Αρχικά υπήρχε ενημέρωση ότι θα πραγματοποιηθεί στην Ακρόπολη. Εκεί, τελικά, θα υλοποιηθεί μόνο η φωτογράφηση των ρούχων.

    Πρόκειται δηλαδή για την ενδιάμεση συλλογή του επόμενου χρόνου και όχι για το βασικό ντεφιλέ Άνοιξη/Καλοκαίρι 2022 (ενώ του 2021 παρουσιάστηκε πέρυσι βιντεοσκοπημένο, λόγω πανδημίας).

    «Δεν πρόκειται για επίδειξη μόδας», διευκρίνησαν οι  επίσημοι παράγοντες του οίκου απογοητεύοντας κάπως το ελληνικό κοινό.

    Αλλά και τον τοπικό Τύπο που διατυμπανίζει ότι πρόκειται για την κύρια κολλεξιόν του γαλλικού οίκου. Πρόκειται για μικρές, ειδικές κολλεξιόν ανάμεσα στις βασικές του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

    Η ενδιάμεση συλλογή Cruise 2021

    Θα παραμείνει θέαμα, απαράμιλλο, φαντασμαγορικό, που θα αφήσει εποχή στο παγκόσμιο στερέωμα της υψηλής ραπτικής και του διεθνούς τζετ σετ. Το απαύγασμα του κάλλους, η τελειότητα της σύγχρονης και της αρχαίας εποχής. Πόσα μάτια θα θαμπώσει;

    Η επιλογή του Παναθηναϊκού σταδίου σχετίζεται και με την επιθυμία από πλευράς του Κριστιάν Ντιόρ να συνεργαστεί και να ενισχύσει με τοπικούς δημιουργούς και νέους τεχνίτες όπως λειτούργησε και σε άλλες περιοχές (Μορόκκο).

    Εκτός από την Ακρόπολη, θα πραγματοποιηθούν φωτογραφήσεις στην Αρχαία Αγορά, στο Ηρώδειο, στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και στου Διός στη Νεμέα.

    Ακόμη μια φορά το 1951, ο γαλλικός οίκος είχε κερδίσει το μοναδικό προνόμιο να εκμεταλλευτεί τα αρχαιοελληνικά μνημεία. Για την (ιστορική, πλέον) φωτογράφηση της κολλεξιόν του.

    Όπως απνευστί δήλωσε η ιταλίδα καλλιτεχνική διευθύντρια για τη γυναικεία σειρά του οίκου Μαρία Γκρατσία Κιουρί (Maria Grazia Chiuri):

    «Πρόκειται για μεγάλη τιμή να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το όνειρο στις 17 Ιουνίου, στην καρδιά μιας πρωτεύουσας με τέτοια δεσπόζουσα ομορφιά και με όχημα ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών αλληλεπιδράσεων, από το χορό ως το σχέδιο και τις τόσες άλλες αρχαίες δεξιότητες που με συναρπάζουν, τις οποίες θα έχω τη χαρά και το προνόμιο να παρουσιάσω στην κολλεξιόν μου».

    Η φημισμένη σχεδιάστρια το πιθανότερο να παρευρεθεί στο σικ δείπνο στο περιστύλιο.

    Η συλλογή Ready to Wear για το φετινό καλοκαίρι

    Θα παραστεί όμως η μούσα Ευγενία Νιάρχου με τις φίλες της στην επίδειξη μόδας; Το ότι θα έρθει στην Αθήνα, έχει σχεδόν επιβεβαιωθεί.

    Θα παραστεί η καταπληκτική Μαίρη Κατράντζου που κλήθηκε από τον οίκο Bulgari (αποκτήθηκε από τον LVMH) να σχεδιάσει μια μικρή συλλογή από τσάντες;

    Στο σόου πάντως θα παρευρεθούν κυρίες όπως η Αγγελική Τσίγγα. Κορυφαία εκπρόσωπος της Chanel στην Αθήνα, με τη διαχρονική μπουτίκ της Linea Piu, ένα κρυφό διαμάντι στη Σέκερη του Κολωνακίου.

    Φίλη (όσο γίνεται…) του θρυλικού Καρλ Λάγκερφελντ. Σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης τουλάχιστον τους έδενε.

    Άλλοτε συνεργαζόταν και με τον Christian Dior, με επιλεγμένα κομμάτια του στην αθηναϊκή μπουτίκ της.

    Όταν η Chanel αποχώρησε από την μπουτίκ της Αγγελικής στη Μύκονο (αφού η αρχοντική νήσος μετατράπηκε σε οχυρό Αράβων και Ρώσων και επικράτησε η χυδαιότητα του πλούτου), το ακίνητο πήρε ο Κριστιάν Ντιόρ, δηλαδή Μπερνάρ Αρνό. Χωρίς οποιαδήποτε νέα ανάμειξη της ίδιας με τον Οίκο…

    Αλλά στο δείπνο θα παρευρεθεί;

    Θα παραμείνει εξαιρετικά κλειστό. Όχι μόνο γιατί η «υψηλότητα» του κυρίου LVMH δεν γίνεται να συγχρωτιστεί με το ευρύτερο αθηναϊκό κοινό. Αλλά και εξαιτίας της πανδημίας.

    Εικάζει κανείς με ασφάλεια ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη θα συγκαταλάγεται ανάμεσα στους καλεσμένους. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. επίσης θα έχει προσκληθεί.

    Όπως και η πρέσβειρα καλής θελήσεως και προεδρος του σωματείου Ελπίδα, Σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

    Το δείπνο πάντως του Ντιόρ που φημολογείτο ότι θα πραγματοποιηθεί στο περιστύλιο του Ζαππείου παρουσία του Αρνό, πραγματοποιήθηκε τελικά στα Αναφιώτικα της Πλάκας μία μέρα πριν την επίδειξη μόδας.

    Οι καλεσμένοι σερβιρίστηκαν το μενού σε πιάτα του οίκου Themis Z, που ανήκει στη Θέμις Ζουγανέλη, η οποία θα παρακολουθήσει και το ντεφιλέ. Έχει σχεδιάσει στο παρελθόν για τον Dior Maison.

    Από εκεί και πέρα το χάος.

    Πληροφορίες:

    Η ενδιάμεση επίδειξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Ιουνίου στις 21:30 (20:30 ώρα Γαλλίας).



    ΣΧΟΛΙΑ