• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Jeff Bezos: Γιατί παρέδωσε τα ηνία της Amazon, η σύγκρουση συμφερόντων και η νέα εποχή της εταιρείας

    • Bloomberg

    Jeff Bezos, ιδρυτής της Amazon


    Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos, να παραιτηθεί από τη θέση του CEO του κολοσσού του διαδικτύου, ορίζοντας αντικαταστάτη του τον Andy Jassy, επί σειρά ετών επικεφαλής της Amazon Web Services.  Ο δισεκατομμυριούχος πάντως θα παραμείνει ως εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

    Με την κίνηση αυτή έρχεται μερικό τέλος σε μία από τις πιο επικές διαδρομές στη σύγχρονη επιχειρηματική ιστορία. Ωστόσο, η κίνηση του Bezos μοιάζει, από πολλές απόψεις, φυσική και αναπόφευκτη. Τα τελευταία 25 χρόνια, ο ιδρυτής της Amazon ηγήθηκε της εταιρείας κατά την πιο γόνιμη ίσως περίοδο που είχε ποτέ οποιαδήποτε άλλη αμερικανική επιχείρηση.

    Η Amazon ήταν αρχικά απλώς μια ιδέα του hedge fund D. E. Shaw & Co. της Wall Street, όπου ο Bezos ήταν αντιπρόεδρος. Τότε ήταν ένας  διαδικτυακός ιστότοπος πώλησης βιβλίων. Στη συνέχεια, ο επιχειρηματίας έσωσε την εταιρεία από την κατάρρευση του διαδικτύου προχωρώντας σε νέες εφευρέσεις, όπως το Kindle, το Amazon Prime και το AWS. Κατά την τελευταία δεκαετία, έχει οδηγήσει την κεφαλαιοποίηση της Amazon στα 1,7 τρισ. δολάρια, βάζοντας την στο κλαμπ των τρισεκατομμυρίων με τις Microsoft και Apple.

    Ωστόσο, η απόφαση του Bezos να παραιτηθεί αντικατοπτρίζει επίσης μια δυσάρεστη πραγματικότητα για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο: Τα τείχη της αυτοκρατορίας του τρίζουν εδώ και αρκετό καιρό.

    Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να είσαι ο Jeff Bezos (τουλάχιστον σύμφωνα με τα πρότυπα του ίδιου του επιχειρηματία). Προεδρεύει μιας ομάδας επιχειρήσεων που εκτείνονται από την Amazon μέχρι την The Washington Post, πραγματοποιεί αρκετές φιλανθρωπίες και είναι επικεφαλής μιας διαστημικής εταιρείας, της Blue Origin, που υστερεί πολύ σε σχέση με την ανταγωνίστρια εταιρεία Space Exploration Technologies, επικεφαλής της οποία είναι ο Elon Musk.

    Amazon Web Services Head Andrew Jassy Speaks At The AWS Summit
    Andy Jassy φωτογραφία: David Paul Morris/Bloomberg

    Απλώς σκεφτείτε πόσες φορές ο Bezos βρέθηκε σε δύσκολη θέση λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων που υπήρξε μεταξύ των επιχειρήσεων του. Η ιδιοκτησία του, η εφημερίδα The Washington Post εξόργισε τον τελευταίο πρόεδρο των ΗΠΑ γεγονός που κόστισε το συμβόλαιο του cloud JEDI της Amazon με το Πεντάγωνο, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο το Υπουργείο Άμυνας που ελέγχεται από τον Τραμπ ανέθεσε στη Microsoft. Όταν ταξίδεψε στην Ινδία στις αρχές του 2020, ο πρωθυπουργός Narendra Modi αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του και ένας ανώτερος αξιωματούχος επέκρινε τον τρόπο που καλύπτει την χώρα η Post.

    Οι ενώσεις των εργαζομένων διαμαρτύρονται διαρκώς για τον τρόπο που μεταχειρίζεται η Amazon το εργατικό δυναμικό της και εμφανίζονται κατά διαστήματα μπροστά από τα σπίτια του Bezos. Όταν ο επιχειρηματίας και η σύντροφος του, Lauren Sanchez, άρχισαν να συγκεντρώνουν κεφάλαια για την κλιματική αλλαγή πέρυσι και μάζεψαν τις πρώτες χορηγήσεις από τα συνολικά 10 δισ. δολάρια του Bezos Earth Fund, τουλάχιστον ορισμένες από τις οργανώσεις εμφανίστηκαν δύσπιστες λόγω της Amazon και διστακτικές να αποδεχθούν την χορηγία του Bezos.

    Μέρος των παραπάνω προβλημάτων μπορούν να ξεπεραστούν και είναι λογικά. Ωστόσο, το πιο μεγάλο πρόβλημα για τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία είναι ο χρόνος.

    Συνήθιζε να περνά μέρος της Τετάρτης και τα Σαββατοκύριακα στην Blue Origin, τη διαστημική του εταιρεία στο Κεντ, στην Ουάσινγκτον. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι πλέον αρκετό. Η Blue Origin είναι δύο χρόνια παλαιότερη από την SpaceX, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πολλά να το δείξει, παρά το γεγονός ότι ο Bezos χρηματοδοτεί την εταιρεία πουλώντας μετοχές αξίας 1 δισ. δολαρίων της Αmazon κάθε χρόνο.

    Τον Ιανουάριο, η Blue Origin ξεκίνησε μια επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση του New Shepard, ενός πυραύλου που θα πραγματοποιεί υποτροχιακές αποστολές για τουρίστες επί πληρωμή. Στόχος για αυτό το καλοκαίρι είναι να πραγματοποιήσει μία αποστολή με ανθρώπους, αναφέρουν πληροφορίες.

    Στο email του στους υπαλλήλους της Amazon την Τρίτη, ο Bezos είπε ότι η παραίτησή του θα του δώσει περισσότερο χρόνο να επικεντρωθεί σε “άλλα πάθη”, συμπεριλαμβανομένης της Blue Origin. «Δεν είχα ποτέ περισσότερη ενέργεια και δεν πρόκειται για συνταξιοδότηση», εξήγησε ο επιχειρηματίας.

    Υπάρχει ένας άλλος λόγος που ο Bezos μπορεί να θέλει να αποχωρήσει από τη θέση του στην Amazon: Τα πράγματα από εδώ και πέρα θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν πολύ λιγότερο διασκεδαστικά. Η Amazon μόλις ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια στις τριμηνιαίες πωλήσεις της, για πρώτη φορά. Η απόκτηση 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο εγχείρημα.

    Με τον Jassy, ​​η Amazon έχει πλέον έναν ικανό και πειθαρχημένο ηγέτη που έχει καλό δημόσιο προφίλ και αποτελεί έναν πιο “ταπεινό” στόχο για τους πολιτικούς αντιπάλους της Amazon. Ως νέος απόφοιτος του Harvard Business School, ο Jassy έκανε το πρώτο του σημάδι στον Bezos στα τέλη της δεκαετίας του ’90, χτυπώντας τον κατά λάθος στο κεφάλι με ένα καγιάκ κατά τη διάρκεια ενός ψυχαγωγικού παιχνιδιού.

    Πιο πρόσφατα, οδήγησε την AWS σε ετήσιες πωλήσεις 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα εξαιρετικό επίτευγμα για μια επιχείρηση που είναι μόλις 15 ετών. O Jassy έχει ενσωματώσει πλήρως τη λειτουργική φιλοσοφία του Bezos, τη μακροπρόθεσμη σκέψη και την ανάγκη για συνεχή αυτοέλεγχο και αλλαγή.

    Ο Bezos υποσχέθηκε στους υπαλλήλους ότι θα παραμείνει ενεργός στην εταιρεία και θα «επικεντρώσει την προσοχή του σε νέα προϊόντα και πρώτες πρωτοβουλίες», όπως έκανε κατά τις πρώτες μέρες της Alexa και του Kindle.

    Αυτό είναι αναμφίβολα καθησυχαστικό για τους επενδυτές, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ομαλή μετάβαση, χωρίς να προχωρήσουν σε πωλήσεις πανικού και διατηρώντας τη μετοχή της Amazon σχετικά σταθερή κατά τη διάρκεια των συναλλαγών.

    Αν υπάρχει ένα πράγμα που έχουν μάθει για τον Bezos τα τελευταία 25 χρόνια, είναι ότι ξέρει ποια πόρτα να περάσει ακριβώς την κατάλληλη στιγμή.

    Jeff Bezos: Το όνομα της μητέρας του, Jacklyn έδωσε στο πλοίο πλατφόρμα ανάκτησης πυραύλων

    Bill Gates και Jeff Bezos: Αυτή είναι η start up στην οποία επενδύουν οι δύο δισεκατομμυριούχοι

    MacKenzie Scott: Η πρώην σύζυγος του Jeff Bezos δωρίζει την περιουσία της

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ