• Πολιτική

    Στοιχήματα 5 εκατ. ευρώ έπαιξαν οι Έλληνες στις εκλογές του Μαΐου – Οι περισσότεροι… στον «κουβά»

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης


    Τα στοιχήματα στα αποτελέσματα των εκλογών, ναι μεν αντιστοιχούν σε ένα εξαιρετικά μικρό μέγεθος μπροστά στα ποσά που διακυβεύονται σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, εν τούτοις όμως δεν παύουν να συνιστούν μια αξιοσημείωτη παράμετρο.

    Τουλάχιστον σε ότι αφορά την εκλογική μάχη της 21ης Μαΐου και σε διάστημα περίπου 50 ημερών, οι Έλληνες υπολογίζεται ότι πόνταραν περί τα 5 εκατ. ευρώ μέσω on line στοιχηματικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται νόμιμα στη χώρα.

    Στην παραδοχή αυτή συγκλίνουν οι εκτιμήσεις ορισμένων από τους ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι έχοντας γνώση του αντικειμένου, κάνουν τις δικές τους προσεγγίσεις. Με άδηλο όμως το ποσοστό επισφάλειας,  αφού τέτοιου είδους ειδικά στοιχεία δεν κοινοποιούνται επίσημα.

    Ούτως ή άλλως το σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι από τους Έλληνες παίκτες πήγαν στον… «κουβά». Έχασαν δηλαδή. Καθώς η ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας με 40,79% και η μεγάλη καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ στο 20,07% ήταν γεγονότα μη προσεγγίσιμα, από τους κυνηγούς των αποδόσεων. Στους οποίους εκτός από τους παραδοσιακούς του στοιχήματος, προστέθηκαν και ορισμένοι άλλοι, συγκυριακοί. Ποντάροντας κατά κανόνα μικροποσά στα…αγαπημένα τους κόμματα.

    Εν προκειμένω, η προσφερόμενη ποικιλία των επιλογών για τη «συμπεριφορά» της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες, ήταν εκείνη που απορρόφησε τον κύριο όγκο των εκλογικών στοιχημάτων. Τα οποία ως επί το πλείστον παίχτηκαν στις δύο τελευταίες εβδομάδες, πριν από τις κάλπες.

    Ωστόσο, τα on line πονταρίσματα στα φαβορί ενδεχόμενα, αστόχησαν σε ένα σημαντικό τους κομμάτι. Και ως τούτου οι ζημιές των παικτών έγιναν κέρδη των εταιρειών.

    Μέχρι…150 φορές απόδοση έδινε η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ

    Ακολουθώντας το γενικότερο κλίμα των (εσφαλμένων) όπως αποδείχθηκε δημοσκοπήσεων, οι στοιχηματικές εταιρείες έδιναν ως φαβορί ποσοστό για τη Νέα Δημοκρατία το 33%-36%, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ το εύρος ήταν ανάμεσα στο 27% έως 30%. Οι συγκεκριμένες αυτές «ζώνες» ποσοστών είχαν και τις χαμηλότερες αποδόσεις. Θεωρούμενες ως οι πλέον πιθανές.

    Μέσα στη διάρκεια «ζωής» των στοιχημάτων για την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου , το…αουτσάιντερ ενδεχόμενο ( που τέλει επιβεβαιώθηκε) ήταν να κινηθεί η Νέα Δημοκρατία στην περιοχή του 39%-42%. Φτάνοντας να πληρώνει μέχρι και 20 φορές το ποσό του πονταρίσματος…

    Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό ανάμεσα στο 18%-21% είχε φτάσει να έχει απόδοση…150. Αν υποθετικά δηλαδή είχε ποντάρει κάποιος 100 ευρώ σε αυτό το ( όπως αποδείχθηκε ορθό ενδεχόμενο) θα έπαιρνε 15.000 ευρώ. Αλλά με το εάν, κανένας ποτέ δεν κερδίζει τίποτα.

    Κατά τα άλλα καμία από τις στοιχηματικές εταιρείες δεν είχε βάλει στο «κουπόνι» της το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης της Ν.Δ με διαφορά άνω των 20 μονάδων. Συνήθως αυτή παιζόταν ανάμεσα στις 4 έως 6 μονάδες.

    Βέβαια στα στοιχήματα των εκλογών δεν υπήρξαν μόνο ηττημένοι παίκτες, αλλά και νικητές. Οι τελευταίοι φαίνεται να κινήθηκαν σε περισσότερο βατές επιλογές, όπως ήταν τα Over/Under ( πάνω ή κάτω) σε προτεινόμενα και οριοθετημένα ποσοστά των κομμάτων.

     Όπως και να΄χει η ζυγαριά έγειρε καταφανώς προς την πλευρά των στοιχηματικών εταιρειών, με τα εκτιμώμενα κέρδη τους να είναι στην περιοχή του 15%  επί του συνολικού ποσού των πονταρισμάτων.

    Τι παίζεται τώρα για τα ποσοστά των κομμάτων

    Πλέον και με φόντο τις νέες εκλογές που θα γίνουν στις 25 Ιουνίου, τα στοιχήματα ξεκίνησαν εκ νέου. Από τις πρώτες προσφερόμενες επιλογές, που βαθμιαία θα εμπλουτιστούν, το κεντρικό ποσοστό της Ν.Δ τοποθετείται στο 41,5%. Πάνω από αυτό η απόδοση είναι τώρα είναι στο 1,75 ενώ 2 φορές το ποσό του πονταρίσματος, δίνει το ενδεχόμενο να κινηθεί κάτω από το 41,5%.

    Οι πιθανότητες που εκφράζουν οι δύο αποδόσεις είναι 57,1% και 50%, με το υπερβάλλον του 100 να αποτελεί τη θεωρητική γκανιότα, δηλαδή το σταθμισμένο περιθώριο κέρδους του διοργανωτή. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό είναι 7,1%. Καθώς οι στοιχηματικές εταιρείες προσεγγίζουν τα εκλογικά αποτελέσματα ( όπως κι όλα τα άλλα προσφερόμενα για στοιχηματισμό γεγονότα) με την πρωτίστως επιχειρηματική έννοια του όρου.

    Για το ορισμό των αποδόσεων στις εκλογές λαμβάνονται υπόψη πέραν των δημοσκοπήσεων και άλλες επί μέρους λεπτομέρειες που διαμορφώνουν το γενικότερο πολιτικό κλίμα.  Αν στην πράξη αποδειχθεί μεγάλη ροή πονταρισμάτων σε ένα συγκεκριμένο ενδεχόμενο, τότε ψαλιδίζονται αντίστοιχα και οι αποδόσεις του.

    Για τις στοιχηματικές το κεντρικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές, έχει οριστεί τώρα στο 18,5%. Με ισοπίθανες αποδόσεις (στο 1,80) να κινηθεί είτε πάνω, είτε κάτω από αυτό.

    Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ παίζεται στο 13,5%. Αποδίδοντας 1,80 αν ξεπεραστεί και 1,95 αν είναι χαμηλότερο.

    Ταυτόσημες είναι οι προσφερόμενες αποδόσεις και για το ποσοστό του ΚΚΕ που έχει οριοθετηθεί στο 7,5%.

    Η Ελληνική Λύση βρίσκεται στοιχηματικά στο 4% με ίσες αποδόσεις (στο 1,87) στην περίπτωση που κινηθεί πάνω ή κάτω από αυτό.

    Η ΝIKH, η Πλεύση Ελευθερίας και η διαφορά της Ν.Δ

    Η ΝIKH τοποθετείται εντός βουλής καθώς το ποσοστό της παίζει τώρα στο 3,50%. Με λιγότερες πιθανότητες να πάει παραπάνω και περισσότερες να κινηθεί χαμηλότερα, αφού οι αποδόσεις είναι στο 1,95 και στο 1,80 αντίστοιχα. Ως εκ τούτου οι πιθανότητες στην πρώτη περίπτωση είναι 51,3% ( 100/1,95) ενώ στη δεύτερη 55,6%. Με το επιπλέον 6,9% που είναι πέραν των 100 ποσοστιαίων μονάδων να συνιστά τη γκανιότα.

    Εντός βουλής ‘’βλέπουν’’ τα στοιχήματα και την Πλεύση Ελευθερίας δίνοντας μάλιστα κεντρικό ποσοστό 3,75%. Με περισσότερες πιθανότητες να κινηθεί ανοδικά (απόδοση 1,80) και λιγότερες να βρεθεί παρακάτω, όπου η απόδοση είναι στο 1,95.

    Τέλος το ΜεΡΑ25 παίζεται με κεντρικό ποσοστό στο 2,25%. Ενώ στο 2 και στο 1,75 είναι οι αποδόσεις για πάνω ή κάτω από αυτό το ποσοστό, με φαβορί φυσικά το δεύτερο ενδεχόμενο.

    Μεταξύ των on line στοιχηματικών υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις προσφερόμενες επιλογές και τις αποδόσεις, προκειμένου αυτές να καταστούν πιο ανταγωνιστικές στην προσπάθεια προσέλκυσης των παικτών. Όλα αυτά όμως με μικρές αποκλίσεις από την παραπάνω βασική γραμμή που έχει χαραχθεί. Υποκείμενη σε αλλαγές στην πορεία του χρόνου μέχρι τις κάλπες.

    Κατά τα άλλα το φαβορί ενδεχόμενο ( με απόδοση στο 2,25) είναι να κινηθεί η Νέα Δημοκρατία μέσα σε ένα εύρος από 39,37% έως 41,75%. Αν υπερβεί το 48,9% τότε το στοίχημα αποδίδει 50 φορές το ποσό του πονταρίσματος.

    Φαβορί επίσης ενδεχόμενο είναι η Ν.Δ να έχει πάνω από 21,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ ( απόδοση στο 1,75).

    Ενώ ισοπίθανη είναι διαφορά των +/- 5 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ.

    Διαβάστε επίσης

    Εκλογές 2023: 44 κόμματα και συνασπισμοί δήλωσαν συμμετοχή

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόνο ισχυρές κυβερνήσεις κάνουν μεγάλες αλλαγές

    Οι 14 υπουργοί της νέας κυβέρνησης του Μητσοτάκη, ο ρόλος των Παπασταύρου-Σκέρτσου-Μπρατάκου και οι 12 περιφέρειες – βαρόμετρο του Ανδρουλάκη

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ