• Φωτογραφία της παραπολιτικής στήλης The Predator

    Predator

    Οι 14 υπουργοί της νέας κυβέρνησης του Μητσοτάκη, ο ρόλος των Παπασταύρου-Σκέρτσου-Μπρατάκου και οι 12 περιφέρειες – βαρόμετρο του Ανδρουλάκη

    • The Predator

    Η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη 

    Εντύπωση, ίσως και αναταραχή σε συγκεκριμένα στελέχη, προκάλεσε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δημοφιλία και τις πρωτιές βουλευτών σε σχέση με τα σχέδιά του για την επόμενη κυβέρνηση.

    «Δεν νομίζω ότι πρέπει το Υπουργικό Συμβούλιο να είναι το αποτέλεσμα εσωκομματικών ισορροπιών, ούτε θα έλεγα ότι μετράει τόσο πολύ και στο δικό μου το μυαλό η σταυροδοσία. Σίγουρα είναι μια αναγνώριση το να έχει κάποιος πάρει πολλούς σταυρούς ατομικά. Μόνο που σε αυτή την κάλπη δεν υπάρχουν σταυροί. Να το τονίσουμε», είπε σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να υπάρξει «πολύ σημαντικό «rotation», όπως λέει, χρησιμοποιώντας τον γνωστό «μπασκετικό» όρο.

    Η στήλη μαθαίνει επίσης ότι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη διαβάζοντας τις… συνθέσεις της νέας κυβέρνησης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, εφόσον οι πολίτες του εμπιστευτούν δεύτερη εντολή αυτοδυναμίας, ανθυπομειδιούν, κατ’ ελάχιστον.

    «Όσοι «διαβάζουν» τη σκέψη του προέδρου και αυτοί(ες) που «ράβουν» υπουργικά «κουστούμια» και «ταγιέρ», αλλά και όσοι κάνουν στοχευμένες διαρροές υπέρ ή κατά (!) της υποψηφιότητάς τους για συγκεκριμένες θεσμικές θέσεις, ευρύτερα, μάλλον καίνε τη «γούνα» τους καλοκαιριάτικα», αναφέρουν με νόημα.

    Ουδείς ωστόσο, αμφισβητεί ότι στην επόμενη κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να μην βρίσκονται οι Νίκος Δένδιας, Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Θόδωρος Σκυλακάκης, Μάκης Βορίδης, Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκη Κεραμέως, Νότης Μηταράκης, Θάνος Πλεύρης, Σοφία Ζαχαράκη, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Δόμνα Μιχαηλίδου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    Σε κάθε περίπτωση, πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης (μέχρι αποδείξεως του εναντίου) απορρίπτουν μετά πολιτικής βδελυγμίας τα σενάρια που φέρουν τον κ. Νίκο Δένδια στη θέση του πρόεδρου της Βουλής.

    Εξαιτίας της άριστης θητείας του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, του καλύτερου ίσως τρίτου πολιτειακού παράγοντα ever, αλλά και λόγω του ανάλογου περάσματος του πρώτου σε σταυρούς βουλευτή από το ΥΠΕΞ.

    Φαντάζεστε τον «ιπτάμενο Κερκυραίο», που δεν είχε «καθισιό» επί τέσσερα χρόνια, να αρκείται στην διεύθυνση και την παρακολούθηση από το υψηλό έδρανο του ναού της Δημοκρατίας, των ατέρμονων και άνευ ουσίας (γιατί να το κρύψουμε άλλωστε) πολλές φορές συζητήσεων.

     

    Ο κομβικός ρόλος των Παπασταύρου, Γεραπετρίτη, Μπρατάκου και  Σκέρτσου

    Σίγουρη θεωρείται πάντως, η περαιτέρω αναβάθμιση του νομικού και τεχνοκράτη με διεθνή εμπειρία κ. Σταύρου Παπασταύρου στον πυρήνα του κυβερνητικού «συστήματος» Μητσοτάκη – ενδεικτικές προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι απανωτές επαφές του κ. Παπασταύρου με στελέχη του κόμματος στην Πειραιώς τις τελευταίες μέρες- πιθανώς σε ρόλο αντίστοιχο με αυτόν που διαδραμάτιζε ο κ. Γεραπετρίτης, εφόσον αυτός αναλάβει πρωτοκλασάτο υπουργείο.

    Όσο και αυτές των κκ. Γιάννη Μπρατάκου και Άκη Σκέρτσου, με τα σενάρια να μην αποκλείουν την ανάληψη υπουργικού θώκου από τον πρώτο (ενισχύοντας τις πληροφορίες για συνδυαστική κίνηση με την αναβάθμιση Παπασταύρου).

     

    Ο Παύλος Μαρινάκης και το «τρίποντο» στο ΠΑΣΟΚ

    Ως μια ακόμα προσωπική επιτυχία του Παύλου Μαρινάκη, γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, λογίζεται η αποκάλυψη για την τουλάχιστον παράξενη μετατόπιση των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ από την κεντρική ενότητα της ιστοσελίδας του κόμματος σε μια υποενότητα που είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσει ένα μη μυημένο στέλεχος, και σε κάθε περίπτωση, ο απλός πολίτης.

    Ο «ψηλός» Πατρινός -τον οποίο μην αποκλείετε να δούμε και σε υπουργική θέση μετά το αποτέλεσμα της κατά κοινή ομολογία επιτυχημένης δουλειάς του στο κόμμα-και η ομάδα που έχει συστήσει με στόχο την σημείο προς σημείο αποδόμηση των προγραμματικών θέσεων της Χαριλάου Τρικούπη, εντόπισαν αυτή την πρωτόγνωρη κίνηση, η οποία να σημειωθεί ότι έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά από το σάλο που προκλήθηκε εξαιτίας των «σαρδάμ» της κας. Χρονοπούλου και των δηλώσεων του κ. Δουδωνή για την (υπερ) φορολόγηση των μερισμάτων και εταιρειών.

    Χωρίς να ευλογήσουμε τα γένια μας, σημειώνουμε ότι η «εξαφάνιση» του αναλυτικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ από την σχετική ενότητα και η αντικατάστασή του από ένα τετρασέλιδο pdf με γενικόλογους τίτλους και χωρίς καμία αναφορά στη φορολόγηση μερισμάτων και γονικών παροχών, για παράδειγμα, έγινε μια μέρα μετά και το δημοσίευμα του παρακείμενου wiseman, στις 31 Μαΐου.

     

    Ο διευθυντής της CIA στην Ελλάδα, η «σύναξη» των Πρέσβεων στην Αλεξανδρούπολη και ο …νέος διοικητής του Αγίου Όρους

    Στην Ελλάδα βρέθηκε ο διευθυντής της CIA κ. Ουίλιαμ Μπέρνς, στην πρώτη ανάλογη επίσκεψη στη χώρα μας μετά από 11 χρόνια, αποδεικνύοντας αφενός τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στο γεωστρατηγικό ρόλο της Αθήνας, αφετέρου τη δρομολόγηση κάποιων «ειδικών φακέλων» που απασχολούν και τις αμερικανικές Αρχές.

    Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι, ταυτοχρόνως, με πρωτοβουλία του Πρέσβυ των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τσούνη, πραγματοποιείται συνάντηση διπλωματών 5+1 κρατών της δυτικής Μαύρης Θάλασσας (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας, Ουκρανίας) στην Αλεξανδρούπολη, με την ενεργό συμμετοχή της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

    Με τον πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ να ενημερώνει τόσο για το στρατιωτικό σκέλος, με τις μεταφορές στρατιωτικού υλικού για τις δυνάμεις των χωρών του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, όσο και την εμπορική διάσταση, για τα έργα αναβάθμισης του λιμανιού, που προγραμματίζονται από το ΤΑΙΠΕΔ.

    Οι Πρέσβεις επισκέφθηκαν και την περιοχή όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής του FSRU, του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου έξω από το λιμάνι, και ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους της εταιρείας του ομίλου Κοπελούζου.

    Μαθαίνω δε, ότι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, βλέπουν με ιδιαίτερη θέρμη την (βεβαία) τοποθέτηση του κ. Λευτέρη Οικονόμου ως διάδοχο του κ. Θανάση Μαρτίνου στη θέση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους.

    Ίδωμεν.

      

    Ανδρουλάκης: Oι εκλογικές περιφέρειες όπου δίνει βάρος το ΠΑΣΟΚ

    Στην περαιτέρω ενίσχυση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ σε εκλογικές περιφέρειες όπου ανέβηκε στη δεύτερη θέση (όπως στη Χίο, το Λασίθι, το Κιλκίς, τη Δράμα, το Ρέθυμνο και τη Λακωνία) και κυρίως σε αυτές όπου η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση είναι ελάχιστη (Ηράκλειο, Λέσβος, Δωδεκάνησα, Χαλκιδική, Αργολίδα, Αρκαδία) στοχεύουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης και οι επιτελείς του.

    Έχοντας στη φαρέτρα τους, εκτός από τη λαϊκή ετυμηγορία της πρώτης Κυριακής, και ευρήματα ερευνών σύμφωνα με τα οποία, ένα υψηλό 42,2% των ερωτώμενων πολιτών θα επιθυμούσε να είναι το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση.

    Αντιστρόφως, έντονος είναι ο προβληματισμός για την κατάσταση στην Α΄ Αθηνών και στους τρεις Τομείς της πρώην Β’ Αθηνών (Βόρειο, Νότιο, Δυτικό), τη Δυτική Αττική, τις δύο περιφέρειες του Πειραιά και την Α΄ Θεσσαλονίκη, όπου το ΠΑΣΟΚ είναι τέταρτο, πίσω και από το ΚΚΕ, καθώς και η τρίτη θέση αλλά με μονοψήφια ποσοστά και σημαντική διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, σε Ανατολική Αττική. Ενώ, στη Χαριλάου Τρικούπη φέρονται εντόνως προβληματισμένοι και από την πέμπτη θέση στους Έλληνες του εξωτερικού.

    Στα «ραντάρ» του επιτελείου Ανδρουλάκη έχει μπει και η μεταβλητότητα στους κόλπους των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 25% των οποίων, μετά την 21η Μαΐου, δηλώνει στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις ότι σκέφτεται να ψηφίσει διαφορετικά στην επόμενη κάλπη.

    Με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να βρίσκεται στους αυτοαποκαλούμενους «κεντρώους», οι οποίοι όχι μόνο αποτέλεσαν τη βασική πηγή διαρροών προς τη ΝΔ την 21η Μαΐου, αλλά κινδυνεύουν να συνεχίσουν να αποτελούν «ανοιχτή πληγή» για το ΠΑΣΟΚ και την επόμενη μέρα της δεύτερης κάλπης. Πόσο μάλλον όταν η στρατηγική Ανδρουλάκη φαίνεται να αποκλείει κάθε συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βάσει σχετικών αναλύσεων που στηρίζονται σε ποιοτικά ευρήματα μυστικών focus groups, έχει αποκλείσει την άντληση ψήφων από τον νικητή της πρώτης κάλπης -τον οποίο ιστορικά ακολουθούν οι ψηφοφόροι και στη δεύτερη- και ως εκ τούτου έχει επιλέξει τη σκληρή γραμμή εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαιτίας ενός βασικού λόγου:

    Αντλεί και πιθανολογείται βασίμως ότι δύναται να συνεχίσει να αντλεί, ψηφοφόρους από τους λεγόμενους «πασοκογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ. Τάση που, νομοτελειακά, λένε οι γνωρίζοντες, μπορεί να τον οδηγήσει και στην πολιτική κυριαρχία του χώρου της κεντροαριστεράς, δηλαδή, στην αξιωματική αντιπολίτευση, μεσοπρόθεσμα.

    Υπό έναν όρο, λέμε εμείς: ότι ο «αντιδεξιός» πολιτικός λόγος δεν θα εντείνει τις διαρροές από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ, όπως συνέβη στις 21 Μαΐου. Κάτι που θεωρείται βέβαιο με τα «σαρδάμ» και τα «λυσάρια» στελεχών που βγαίνουν στα ΜΜΕ, ψελλίζοντας θέσεις (και αντιθέσεις), λόγω απειρίας, στην καλύτερη περίπτωση.

    Επόμενος στόχος του κ. Ανδρουλάκη οι αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου ευελπιστεί να αυξήσει περαιτέρω τα ποσοστά του, με δεδομένη την παραδοσιακή επιρροή του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο επίπεδο εξουσίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό του μέλλον σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής.

    Ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής και το σαρδάμ της άψογης Μαργαρίτας Μυτιληναίου

    Πλήθος κόσμου, δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ (ΣαμαράςΚαραμανλής), πρώην υπουργοί και κορυφαία στελέχη της ΝΔ (μεταξύ άλλων Κ. Χατζηδάκης, Θ. Πλεύρης, Γ. Μπρατάκος, Ν. Κακλαμάνης, Σ. Βούλτεψη, Θ. Ρουσόπουλος, Δ. Αβραμόπουλος, Ευ. Στυλιανίδης, Ζ. Ράπτη, Μ. Γκάγκα), προσωπικότητες και δημοσιογράφοι που πρωτοστάτησαν στο εγχείρημα της ελεύθερης ραδιοφωνίας με τη γέννηση του «Αθήνα 9,84» (Στ. Ξαρχάκος, Γ. Τζανετάκος, Ν. Χατζηνικολάου), βρέθηκαν δίπλα στον Δήμαρχο της Αθήνας κ. Κώστα Μπακογιάννη στην τελετή για το Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι, το οποίο θα φέρει πλέον το όνομα «Μιλτιάδης Έβερτ».

    Στα juicy στιγμιότυπα της βραδιάς το «φροϊδικό» (;) σαρδάμ της κορυφαίας Ελληνίδας μουσικής παραγωγού, Μαργαρίτας Μυτιληναίου, η οποία όταν προσκάλεσε τον κ. Κώστα Μπακογιάννη να εκφωνήσει την ομιλία του, είπε: «Καλώ τώρα στη Βουλή τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη…».

    Και επειδή η απόσταση από … το βήμα στη … Βουλή δεν είναι κι «ένα τσιγάρο δρόμος », το ζεστό χειροκρότημα που ακολούθησε το εξαιρετικό lapsus linguae της Μαργαρίτας, συνοδεύτηκε και από ένα «όχι, όχι αυτό!» του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος διαμηνύει: « Έχω μια μάχη μπροστά μου στο Δήμο Για όσα πολλά έχουν γίνει υπάρχουν ακόμη περισσότερα να γίνουν για την Αθήνα και τις ζωές των Αθηναίων».

     

    Διονύσης Τεμπονέρας: Η νέα «ήρεμη δύναμη» του ΣΥΡΙΖΑ

    Φωτεινή εξαίρεση στην πολιτική καταχνιά που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση μετά την εκλογική και πολιτική συντριβή της 21ης Μαΐου, με το -20% στη λαϊκή ετυμηγορία, αποτελεί η περίπτωση του Διονύση Τεμπονέρα.

    Ο νέος επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος (αλήθεια, τι έγινε με τον ορισμό της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγκου ως συντονίστριας; Ήταν κάτι σαν τους βουλευτές της μιας μέρας;) έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη εβδομάδα στη συγκεκριμένη κρίσιμη θέση, με αποτέλεσμα ακόμα και ο σοκαρισμένος από την ήττα Αλέξης Τσίπρας να σκέφτεται όλο και λιγότερο την παραίτηση, μέχρι την 25η Ιουνίου τουλάχιστον.

    Ο ανερχόμενος 41χρονος δικηγόρος- εργατολόγος, ο οποίος ήδη βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε και τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις και, κατά κοινή ομολογία, «τα πάει πολύ καλά».

    Κατ΄ αρχήν, είναι διαβασμένος, σε αντίθεση με διάφορα πολιτικά «πουλεν» που είδαμε -και ακούσαμε- τις τελευταίες μέρες, που πήγαιναν από σαρδάμ σε σαρδάμ, εκθέτοντας εκτός από τον εαυτό τους, τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, και …την κοινή λογική.

    Επίσης, εκτός από ετοιμόλογος, είναι πολύ ψύχραιμος, κοιτάζει τον συνομιλητή του στα μάτια και έχει ένα ανθυπομειδίαμα που ενισχύει ακόμα και τις παύσεις στο λόγο του.

    Βεβαίως, επειδή «pecunia nervus rerum» (Η ψυχή των πραγμάτων είναι τα λεφτά) και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει πειστικός στο που θα βρει τους πόρους για να χρηματοδοτήσει τις λαϊκίστικες για πολλούς προεκλογικές εξαγγελίες του, ο φέρελπις Τεμπονέρας «σκαλώνει», όχι με δική του ευθύνη, όταν τον ρωτούν «που θα βρείτε τα λεφτά για τη μόνιμη στήριξη των αδυνάμων που επαγγέλλεστε, όταν οι διεθνείς τιμές στην ενέργεια και τα καύσιμα πέσουν ακόμα περισσότερο και μειωθούν τα «υπερκέρδη» των εταιρειών που θέλετε να φορολογήσετε με 90% ή αν μειώσετε τους έμμεσους φόρους, άρα και τα δημόσια έσοδα;».

    Εκεί, αρχίζει και «μπερδεύει» λίγο τα πράγματα και, μέσα από αναφορές σε ακοστολόγητα μέτρα, καταλήγει στην αναπαραγωγή της…ολιστικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, το τι έκανε η ΝΔ που «έριξε τη χώρα στα βράχια», προτάσεις δηλαδή που επανέρχονται αν και απορρίφθηκαν εκ νέου και μετ΄ επαίνων, από τους πολίτες.

    Εκεί, λοιπόν, βρίσκεται το πρόβλημα για το κόμμα του κ. Τσίπρα, στις πολιτικές και όχι στα πρόσωπα.

     

    Ο Φρέντι Μπελέρης, η ΥΠΕΞ της Αλβανίας και οι στρατηγικές επενδύσεις στα «φιλέτα» της Χειμάρρας

    Μια νέα διάσταση που ενδεχομένως σχετίζεται με τις εξελίξεις στη Χειμάρρα και τη συνεχιζόμενη κράτηση του εκλεγμένου Δημάρχου Φρέντι Μπελέρη, φέρνουν στο φως πηγές από την Αλβανία.

    Σύμφωνα με αυτές, οι δικαστικές Αρχές στη γείτονα, και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, θα εξετάσουν το ασυμβίβαστο της θέσης της υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας που κατέχει σήμερα η κα. Όλτα Τζάτσκα, με δεδομένη την ανακήρυξη του συζύγου της ως στρατηγικού επενδυτή στη Χειμάρρα, προκειμένου να χτίσει τουριστικό θέρετρο σε παραθαλάσσια έκταση της περιοχής.

    Οι βολές εναντίον των μεθοδεύσεων Ράμα δεν προέρχονται μόνο από τους Βορειοηπειρώτες, αλλά και από την αντιπολίτευση, η οποία τον κατηγορεί ότι κάνει το παν για να καλύψει την Τζάτσκα. Η αντιπολίτευση και όχι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα ήταν εξάλλου που προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

    Δεν είναι λίγοι αυτοί που στοιχηματίζουν για την απόφαση.

    QUIZ

    Ποιο «πασοκογενές» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός, λέει σε συνομιλητές του ότι «αν γίνει πρόεδρος η Έφη (Αχτσιόγλου) εγώ θα φύγω την άλλη μέρα» ;