ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κλείδωσε τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025, η συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας για κοινές δράσεις που θα φέρουν τον εκσυγχρονισμό στον ελληνικό σιδηρόδρομο, ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που εντυπώθηκε στη μνήμη των πολιτών.
Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train, το οποίο προβλέπει επενδύσεις ύψους 760 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά και από τις δύο πλευρές υπογράφηκε χθες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Ιταλίας.
Όπως ανέφερε και σε σχετική ανακοίνωση της Hellenic Train, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο κομβικού χαρακτήρα επενδύσεις, που πραγματοποιούνται στον κλάδο των μεταφορών στην Ελλάδα. «Μετά από προετοιμασία πολλών μηνών φτάσαμε στη συμφωνία», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, εξηγώντας ότι οι εν λόγω ιταλικές δεσμεύσεις δεν υπήρχαν στη σύμβαση του 2017 μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Hellenic Train.
Διμερείς δεσμεύσεις
Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, ο ιταλικός όμιλος δεσμεύθηκε να προβεί σε επενδύσεις ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά συνολικά 23 τρένων, 8 υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακού τύπου, αλλά σύγχρονων αμαξοστασίων ώστε να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια συντήρησή τους. Επίσης, συμφώνησε να ακολουθήσει τις περαιτέρω δεσμεύσεις που αναφέρονται στο νέο νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ που θα τεθεί σε διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι τα προηγούμενα τρένα, γνωστά και ως ασημένια βέλη ήταν μεταχειρισμένα, με έτος κατασκευής το 1995, οπότε σήμερα λόγω παλαιότητας καταγράφονται 1,7 βλάβες την ημέρα, κάτι το οποίο θα εξαληφθεί με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα.
Όπως εξήγησε ο κ. Κυρανάκης, μεταξύ άλλων η Hellenic Train συμφώνησε στην πρόσληψη του προϊστάμενου αμαξοστοιχίας με δικές της δαπάνες. Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η ιταλική πλευρά δεσμεύτηκε να φέρει στην Ελλάδα υπερσύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης για τους εργαζομένους της.
Την ίδια ώρα, εχέγγυα αξιοπιστίας για το μνημόνιο συνεργασίας αποτέλεσαν η υπογραφή των συμβάσεων για τα σιδηροδρομικά και οδικά έργα σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, που ήταν και το σημαντικότερο αίτημα της Hellenic Train κατά τη διάρκεια των συνεχών της διαπραγματεύσεων των τελευταίων μηνών με την ελληνική κυβέρνηση, όπως επίσης και η υπογειοποίηση των Σεπολίων, η εγκατάσταση του ETCS, οι νέες δικλείδες ασφαλείας που προβλέπει το νομοσχέδιο, όπως το Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας και το σύστημα ακριβούς γεωεντοπισμού τρένων, αλλά και τα μέτρα αποτροπής των δολιοφθορών στο δίκτυο.
Η Ελλάδα έχει αναλάβει τη δέσμευση της υποδομής δικτύου, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός, αναφέροντας ότι τα 400 εκατ. ευρώ αφορούν τις συμβάσεις που υπογράφηκαν προσφάτως με τους αναδόχους. «Είναι μία αμοιβαία σχέση, που επανεκκινεί σήμερα», σχολίασε.
Οι δεσμεύσεις του ομίλου Ferrovie dello Stato θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train, με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα. Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι θα μπορεί να μιλήσει εκτενώς για αυτά, μόλις υπογραφεί η παραγγελία των νέων τρένων από την Hellenic Train.
Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία η οποία έκλεισε την περασμένη Πέμπτη στη συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι και του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη, υπεγράφη και τυπικά σήμερα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ferrovie dello Stato, Stafano Donarruma στη Ρώμη ενώπιον των δύο Πρωθυπουργών.
«H συμφωνία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη του νέου επενδυτικού μας προγράμματος για τις σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ελλάδα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Roberto Rinaudo, CEO της Hellenic Train και πρόσθεσε στη συνέχεια «Η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της Hellenic Train αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τις επιβατικές όσο και τις εμπορευματικές μεταφορές, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το 2027, θα έχει αλλάξει η εικόνα όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς και ο ελληνικός σιδηρόδρομος θα είναι ασφαλής και θα έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως.
Διαβάστε επίσης:
Hitachi Rail: Ποια είναι η εταιρεία που κατασκευάζει τους συρμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης
Κυρανάκης: Οδική ασφάλεια αλά Σουηδία – Τι είναι το Alcolock και πώς λειτουργεί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φάρμακα για την παχυσαρκία: «Πόλεμος» Novo Nordisk – Φαρμασέρβ Lilly
- Aνεβάζει στροφές ο Πάρης Κυριακόπουλος (Μοτοδυναμική) με την ΕV-Porsche του
- Πριγκίπισσα Ειρήνη: Βασιλικά μυστικά και χαμένες αγάπες – Η ζωή της πιο αινιγματικής πριγκίπισσας της Ελλάδας
- Ταξί: Το άγριο μπρα-ντε-φερ ΣΑΤΑ και Κυρανάκη και η στάση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας
