Στο προσκήνιο έχουν επανέλθει εκ νέου τα θέματα της οδικής ασφάλειας τις τελευταίες ημέρες, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη να προχωρά στη δημοσιοποίηση των σκέψεων του, σχετικά με τις νέες παρεμβάσεις που ετοιμάζει για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που θα τεθεί προς ψήφιση στην Βουλή τις προσεχείς εβδομάδες.
Μπορεί το νομοσχέδιο για τον σιδηρόδρομο, το οποίο θα δοθεί προς διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες, να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης, ωστόσο ο κ. Κυρανάκης έχει ήδη αρχίσει να αναζητά τρόπους με τους οποίους θα μειωθούν οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα και ειδικά στις περιπτώσεις όπου ο οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ.
Alcolock για όσους οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ
Τις στρατηγικές κινήσεις που ακολουθεί το Βέλγιο και η Σουηδία εξετάζει να ενσωματώσει στον νέο ΚΟΚ, ο κύριος Κυρανάκης, όπως δήλωσε και ο ίδιος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του για όσους οδηγούς βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ.
Πιο συγκεκριμένα, τόσο στο Βέλγιο όσο και στη Σουηδία υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα συστήματα, που κάνουν στους οδηγούς αλκοτέστ, πριν ξεκινήσουν να οδηγούν. Ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας στην οδήγηση έχει αναπτύξει εδώ και αρκετά χρόνια η Σουηδία, καταγράφοντας πλέον τα χαμηλότερα επίπεδα θνησιμότητας από τροχαία ατυχήματα.
Το alcolock είναι μια μικρή συσκευή που συνδέεται με τη μίζα του αυτοκινήτου. Για να μπορέσει ο οδηγός να ξεκινήσει, πρώτα θα πρέπει να φυσήξει στο alcolock. Ο κινητήρας θα ξεκινήσει μόνο αν η ποσότητα αλκοόλ που έχει καταναλώσει ο οδηγός είναι μηδενική ή στο επιτρεπτό όριο. Παράλληλα, το alcolock καταγράφει πόσες φορές έχει αναπνεύσει ο οδηγός, το επίπεδο αλκοόλ, την ημερομηνία και την ώρα που χρησιμοποίησε το σύστημα. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται όχι μόνο από παραβάτες, αλλά και σε προληπτική βάση από οδηγούς ταξί, οδηγούς φορτηγών, σχολικών λεωφορείων κ.ο.κ. Επιπλέον, η εθελοντική συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα αλκοτέστ αποτελεί εναλλακτική λύση και για όσους οδηγούς έχουν βρεθεί υπό την επήρεια αλκοόλ για να αποφύγουν την ανάκληση της άδειάς τους.
Το «Vision Zero», θεμέλια λίθος για την οδική ασφάλεια στην Σουηδία
Έχοντας εγκριθεί από το Σουηδικό Κοινοβούλιο ήδη από το 1997, το «Vision Zero» είναι η θεμέλια λίθος για την οδική ασφάλεια στην Σουηδία και βασίζεται στην ηθική αρχή ότι «καμία απώλεια ζωής στην κυκλοφορία δεν είναι αποδεκτή», με στόχο οι θάνατοι και οι σοβαροί τραυματισμοί να μηδενιστούν. Επιπλέον, η Σουηδία προσφέρει πρόγραμμα αποκατάστασης και αποκλεισμού από το αλκοόλ σε παραβάτες που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ. Η αποκατάσταση του οδηγού αποτελεί συχνά μέρος μιας ποινής αναστολής, αλλά η Σουηδία έχει επίσης μια εθελοντική ποινή-πρόγραμμα, το SMADIT (κοινή δράση κατά του αλκοόλ και των ναρκωτικών στην κυκλοφορία), μία συνεργασία μεταξύ της αστυνομίας, των κοινωνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών περίθαλψης και θεραπείας από τις εξαρτήσεις.
Ο στόχος του SMADIT είναι να προσφέρει γρήγορα θεραπεία σε ύποπτους οδηγούς για κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, εάν χρειάζονται βοήθεια για να ξεπεράσουν τον εθισμό τους, χωρίς να περιμένουν την επιβολή της ποινής τους. Επιπλέον, από το 2012, ένας πολίτης που είναι ύποπτος ή καταδικασμένος για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ μπορεί να υποβάλει αίτηση στη Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών για να συμμετέχει στο πρόγραμμα αντί να ανακληθεί η άδειά του. Να σημειωθεί δε, ότι η διάρκεια του προγράμματος είναι από ένα έως δύο χρόνια ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ, που έχει βρεθεί στο αίμα του οδηγού.
Με βάση την νέα σουηδική νομοθεσία, που από το 2018 είναι εναρμονισμένη με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι παραβάτες με εξάρτηση ή εθισμό μπορούν να συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα, μόνο αν μπορούν να αποδείξουν ότι εκπληρώνουν όλες τις ιατρικές απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα να αποδείξουν ότι είναι νηφάλιοι για έξι μήνες πριν από την ενδεχόμενη είσοδό τους στο πρόγραμμα.
Το alcolock και στο Βέλγιο
Αντίστοιχα, το σύστημα alcolock εφαρμόζεται και στο Βέλγιο, με στόχο πάντα την αλλαγή της οδικής κουλτούρας και συμπεριφοράς. Το Permislock, όπως αποκαλείται συχνά το σύστημα ανίχνευσης αλκοόλ στο αίμα του οδηγού, λειτουργεί ακριβώς όπως το σύστημα της Σουηδίας. Ωστόσο, στην προκειμένη οι δικαστές βάσει νόμου, υποχρεούνται να επιβάλουν αλκοτέστ στους οδηγούς που έχουν καταδικαστεί για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ την ίδια ώρα πρέπει να παρακολουθήσουν υποχρεωτικά ειδικό πρόγραμμα επανένταξης. To σύστημα μπορεί να αφαιρεθεί μόνο έπειτα από σχετική απόφαση του δικαστηρίου και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος επανένταξης.
Η Ελλάδα στις χώρες με τους πιο απερίσκεπτους οδηγούς
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους πιο απερίσκεπτους οδηγούς, όπως αποδεικνύεται μέσω της μελέτης του vignetteswitzerland.com με το 28% των οδηγών της να μη φορά ζώνη. Την ίδια ώρα περίπου το 25% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ. Ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας αναμένεται να φέρει αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες.
Ωστόσο, σε περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή το alcolock στην Ελλάδα, θα πρέπει να δημιουργηθούν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα υποστηρίξουν το κόστος του εν λόγω συστήματος, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τα 1.200 ευρώ τον χρόνο σε περίπτωση ενοικίασης ή αγοράς, με βάση τις τιμές στη Σουηδία και το Βέλγιο, όπως επίσης και το αν τα οχήματα πληρούν τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές, αναλογιζόμενοι το κατά πόσο είναι εφικτή η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, όσον αφορά στην μεγάλη ηλικία της πλειονότητας των οχημάτων. Ερωτήματα που θα απαντηθούν αφού εκπονηθούν οι μελέτες, που θα οδηγήσουν στην ιδανικότερη λύση για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων λόγω αλκοόλ, κάτι που απασχολεί ιδιαιτέρως τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μυλωνάς (Εθνική): Το σχέδιο για χρηματοδότηση μεγάλων project, η διανομή του 60% των κερδών και οι ελπίδες για τα στεγαστικά
- Φωτιά ηλεκτρικού οχήματος σε υπόγειο χώρο
- Snappi: Είσοδος σε πάνω από τρεις ευρωπαϊκές χώρες μέχρι το 2029
- Αναστάσιος Ροζολής (ΣΕΚΠΥ): Χρειάζεται ένα σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας
