• Πολιτική

    Μπενουά Κερέ: Δεν εξετάζεται τέταρτο μνημόνιο

    Benoit Coeure

    Μπενουά Κερέ, στέλεχος ΕΚΤ (Benoit Coeure ECB)


    Ο Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), παραχώρησε συνέντευξη στην “Εφημερίδα των Συντακτών” όπου και υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη, χωρίς ωστόσο να ανεβάζει τις προσδοκίες για το αποτέλεσμα του επερχόμενου Eurogroup που θα λάβει χώρα στις 5 Δεκεμβρίου του 2016.

    Το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ τόνισε τη σημασία της επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι δεν έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο τέταρτου μνημονίου.

    Αναφορικά με την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη πιθανότητα να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο κ. Κερέ ανέφερε ότι “η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη και η συζήτηση μολονότι έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο παραμένει ανοιχτή σε όλους τους διαφορετικούς τομείς πολιτικής”.

    “Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας”, ανέφερε ο Κερέ ενώ πρόσθεσε ότι, αναφορικά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, καθώς η συγκεκριμένη απόφαση θα ληφθεί ανεξάρτητα από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επιπλέον είπε ότι, με δεδομένες από τη πλευρά της ΕΚΤ τις ανησυχίες σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους, οι εξελίξεις του προγράμματος και η σαφήνειά του όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος αποτελούν σημαντικό παράγοντα – όχι όμως τον μοναδικό, προσδιοριστικό, παράγοντα για την λήψη των τελικών αποφάσεων. “Το διοικητικό συμβούλιο θα βασίσει τις αξιολογήσεις του και στην εσωτερική ανάλυση λαμβάνοντας υπόψη και άλλα ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων προτού λάβει τις τελικές του αποφάσεις”, υποστήριξε ο Κερέ.

    Το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ, τόνισε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της εξόδου της χώρας μας στις αγορές, θα πρέπει η ελληνική πλευρά να τηρήσει απαρέγκλιτα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επανέλθει η δημοσιονομική πολιτική σε “διατηρήσιμη τροχιά” και να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Ακόμη, συμπλήρωσε πως η Ελλάδα “τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, όμως συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις και είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η δυναμική και να συνεχιστούν οι προσπάθειες υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επιτευχθεί σταθερή βελτίωση”.

    Ο Κερέ είπε χαρακτηριστικά ότι “η πρόσβαση στις αγορές πρέπει επίσης να βασίζεται στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους. Γι’ αυτό, η πλήρης υλοποίηση του προγράμματος πρέπει να συνοδεύεται από σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016”.

    Δεν έχει “πέσει στο τραπέζι” τέταρτο μνημόνιο

    Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής τέταρτου μνημονίου, ο κ. Κερέ δηλώνει ότι “αυτή είναι μια επιλογή που δεν εξετάζει κανείς. Είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να επιτύχει το τρίτο πρόγραμμα”.

    Επιπλέον, σχετικά με την διαφωνία ΔΝΤ-Ευρώπης για το κατά πόσο είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος και αν υφίσταται η δυνατότητα επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Κερέ ανέφερε ότι οι θεσμοί έχουν εκφράσει τη ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τις απόψεις να διίστανται αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα του μνημονίου – με τη διάσταση αυτή να είναι χρήσιμη: “Οι κίνδυνοι πρέπει να επισημανθούν και να αντιμετωπιστούν με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για το χρέος”, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αποτελεί παράγοντα αξιοπιστίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φιντέλ Κάστρο: Τέλος εποχής – «Έφυγε» στα 90 του ο ηγέτης της Κούβας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο τραπέζι η σφαίρα των εκλογών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φιντέλ Κάστρο: Αυτοί ήταν οι πιο σημαντικοί σταθμοί της ζωής του



    ΣΧΟΛΙΑ