• Πολιτική

    Μακρόν για Τουρκία: Σέβεται λόγια που συνοδεύονται με έργα

    • NewsRoom
    Μακρόν

    Εμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος Γαλλικής Δημοκρατίας


    Σε σκληρές δηλώσεις εις βάρος της Τουρκίας προχώρησε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Συγκεκριμένα ο πρόεδρος Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τόνισε ότι η Τουρκία σέβεται μόνο λόγια που συνοδεύονται από έργα και όχι μόνο από δηλώσεις και ανακοινώσεις.

    «Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις… Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική «κόκκινων γραμμών, την εφάρμοσα στη Συρία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Μήνυμα κυρώσεων ΕΕ προς Τουρκία

    Μήνυμα προς την Τουρκία ότι αν επιμείνει στην προκλητική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε η ΕΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κυρώσεις, έστειλαν νωρίτερα οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα στο Βερολίνο.

    Στο τέλος των συζητήσεών, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας Ζοζέπ Μπορέλ παρουσίασε προφορικά στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών ένα σχέδιο κυρώσεων το οποίο αναμένεται να επικαιροποιηθεί και να υποβληθεί προς έγκριση στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

    Η λίστα των κυρώσεων που θα συζητηθεί εκτενώς στις 24 με 25 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

    1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.

    2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.

    3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

    4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες

    5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων

    6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)

    7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.



    ΣΧΟΛΙΑ