• Πολιτική

    Κωστής Χατζηδάκης: Οι 5+1 στόχοι του νέου «τσάρου» της οικονομίας

    • NewsRoom
    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών


    Με τη μετονομασία του Υπουργείο Οικονομικών σε Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δίνεται το στίγμα της επόμενης ημέρας για τις προκλήσεις και τους στόχους που έχει στα χέρια της η νέα ηγεσία του οικονομικού επιτελείου.

    Με σχεδόν μηδενικό χρόνο ανοχής, ο νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση και τους δυο υφυπουργούς Χάρη Θεοχάρη και Θάνο Πετραλιά, καλούνται να τρέξουν όλες τις εκκρεμότητες της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και τους στόχους της νέας τετραετίας, που όπως έχει αναφέρει προεκλογικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα έχει στο επίκεντρο της μείωση της φορολογίας και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

    Ο Κωστής Χατζηδάκης στις πρώτες του δηλώσεις μετά την τελετή παράδοσης παραλαβής του Υπουργείου, φρόντισε να στείλει και μήνυμα εκτός συνόρων, λέγοντας πως θα γίνουν σεβαστοί οι κανόνες της ΕΕ, καθώς ένας από τους φακέλους που παραλαμβάνει είναι και η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν, για τον καθορισμό των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας, με φόντο και την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

    Ψηλά στην ατζέντα, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, βρίσκεται επίσης, η μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους αμέσως επόμενους μήνες.

    Οι 6 στόχοι

    Πρώτος στόχος του νέου οικονομικού επιτελείο είναι να διατηρήσει σε υψηλά ποσοστά την ανάπτυξη της χώρας, βάζοντας τον πήχη στο 3% (μέσος όρος ανάπτυξης), προκειμένου να υπάρχει σε βάθος τετραετίας η αύξηση του μέσου μισθού κατά 25%, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά η ΝΔ.

    Δεύτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν τα κατάλληλα κίνητρα προσαρμογής στο νέο παραγωγικό μοντέλο, με όχημα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση δομικών αδυναμιών, κυρίως το χάσμα μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών.

    Τρίτος στόχος είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, μέσω του πακέτο φοροελαφρύνσεων που ετοιμάζει το Υπουργείο για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και τη στήριξη των επιχειρήσεων που αποτελούν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας.

    Μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καθώς προωθούνται νέα ψηφιακά εργαλεία για την πάταξή της.

    «Η μείωση της μαύρης οικονομίας είναι προς το προς όφελος όλων» ανέφερε ο νέος Υπουργός Οικονομικών.

    Τέταρτος στόχος είναι η «υγεία» του τραπεζικού συστήματος, επισημαίνοντας τις νέες σχέσεις που θα πρέπει να αποκτήσουν οι τράπεζες τόσο με τις επιχειρήσεις όσο και με τα νοικοκυριά με την αύξηση της χρηματοδότησης, ενώ επεσήμανε και τον ρόλο που έπαιξε τα προηγούμενα χρόνια ο «Ηρακλής» για την «ελάφρυνση» του τραπεζικού συστήματος από τα κόκκινα δάνεια.

    Πέμπτος στόχος είναι η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων που λαμβάνει η χώρα μας, κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο καλείται να «τρέξει» ο αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Παπαθανάσης.

    Μάλιστα, ο υφυπουργός στη δική του πρώτη δήλωση, αναφέρθηκε στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και σημείωσε ότι έχουν υποβληθεί περισσότερες από 8.000 αιτήσεις χρηματοδότησης από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 780 εκατ. ευρώ.

    Για το Ταμείο Ανάκαμψης επισήμανε ότι οι εισροές ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος αναμένεται ακόμη μία δόση, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) ως προς τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και στον ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) στην προσέλκυση επενδύσεων.

    Έκτος στόχος είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με φόντο το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

    Ο αρμόδιος για τα έσοδα Υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης επισήμανε τους τέσσερις άξονες δράσης στο πεδίο του.

    Περιλαμβάνουν τη μείωση της φοροδιαφυγής, τη σταθερή εισροή εσόδων, την υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης, αλλά και την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στην καθημερινότητα του πολίτη.

    Ο αρμόδιος για το γενικό λογιστήριο Υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς επισήμανε ότι στόχος είναι να υλοποιηθεί όλο το πακέτο προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, με παράλληλη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Όλγα Κεφαλογιάννη: Ο τουρισμός θα κλείσει και φέτος θετικά

    Νίκος Παπαθανάσης: Ο τσάρος των επενδύσεων που θα μοιράσει την… τράπουλα των χρηματοδοτήσεων

    O «άγνωστος» νέος Υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς



    ΣΧΟΛΙΑ