• Business

    Νίκος Παπαθανάσης: Ο τσάρος των επενδύσεων που θα μοιράσει την… τράπουλα των χρηματοδοτήσεων

    Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    Με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση και την ταχύτητα, την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κεφαλαίων από το ευρωπαϊκά προγράμματα ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών γίνεται ο άνθρωπος κλειδί που θα τρέξει τις επενδύσεις στη χώρα.

    Από τη θέση του θα είναι ο υπεύθυνος για τη διαχείριση των κονδυλίων από ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και του Αναπτυξιακού νόμο, της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων.

    Ουσιαστικά συνεχίζει το έργο που έκανε πλάι στον Άδωνι Γεωργιάδη στο Υπουργείο Ανάπτυξης και το συμπληρώνει με τις αρμοδιότητες που είχε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στο υπουργείο Οικονομικών και  έτσι θα συνεχίσει ακόμη πιο αποτελεσματικά να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, ανοίγοντας τον δρόμο σε νέες επενδύσεις και διευκολύνοντας τις διαδικασίες.

    Ενοποιώντας τα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία και συγκεντρώνοντας την ευθύνη και τις αρμοδιότητες σε ένα πρόσωπο, αντί να επιμερίζονται στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, στόχος είναι να προσφέρονται άμεσα όλες οι επιλογές, χωρίς χαμένο χρόνο στις διαδικασίες και τη γραφειοκρατία.

    Η επιλογή αυτή, είναι ιδιαίτερης βαρύτητας, καθώς είναι σημαντικό να προχωρήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα οι επενδύσεις και να βρίσκεται κάθε φορά γρήγορα, ο βέλτιστος τρόπος χρηματοδότησης, από τη βεντάλια των εργαλείων και προγραμμάτων προς αξιοποίηση.

    Γιατί ο Νίκος Παπαθανάσης

    Η επιλογή του Νίκου Παπαθανάσης σε αυτή την κομβική θέση, δεν είναι τυχαία. Είναι ο άνθρωπος που από τον Ιούλιο του 2019 που ξεκίνησε ως υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είχε αναλάβει την υποδοχή σχεδίων και αιτήσεων για ιδιωτικές επενδύσεις.

    Ο Νίκος Παπαθανάσης έχει εργαστεί για πολλά χρόνια διοικώντας επιχειρήσεις και έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη και στην ωρίμανση επιχειρηματικών σχεδίων.

    Αποτελεί από τα πιο πετυχημένα παραδείγματα εισόδου ανθρώπου της αγοράς στην κυβέρνηση, αφού πέτυχε να συνδέσει τις ανάγκες των επιχειρήσεων με τις απαιτούμενες πολιτικές  σε κάθε συγκυρία.

    Γεννήθηκε στην Καλλιθέα Αττικής και κατάγεται από το Αγρίνιο. Σπούδασε μηχανολόγος-μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και την αεροναυπηγική.

    Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) την περίοδο 1989 – 1991, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ολυμπιακή Αεροπλοΐα την περίοδο 1991 – 1993, διευθύνων σύμβουλος της ΗΣΑΠ Α.Ε. την περίοδο 2005 – 2009, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών Δημοσίου Ενδιαφέροντος (ΚΕΔΕΟ) την περίοδο 2008-2010, καθώς και πρόεδρος στη ΣΤΑΣΥ Α.Ε., την περίοδο 2012-2014.

    Το 2016 ανέλαβε με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη τη γενική διεύθυνση του κόμματος.

    Την 8η Ιουλίου του 2019 ορίστηκε Yφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, ενώ το 2020 αναλαμβάνει καθήκοντα ως Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, στον τομέα των Ιδιωτικών Επενδύσεων & Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

    Διαβάστε επίσης:

    Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικογένειας – Ποιες αλλαγές θα προωθήσει η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη

    Γιώργος Φλωρίδης: Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Peanut



    ΣΧΟΛΙΑ