• Πολιτική

    Οι καταγγελίες Καλογρίτσα ανοίγουν το δρόμο για τη Βουλή και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών;

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Νίκος Παππάς, Χρήστος Καλογρίτσας

    Νίκος Παππάς, Χρήστος Καλογρίτσας


    Ο Χρήστος Καλογρίτσας στρέφεται, με την έγκληση του, σε βάρος του λιβανέζικου ομίλου CCC για απάτη σε δικαστήριο.

    Τα όσα καταγγέλλει, ωστόσο, στο δικόγραφό του ξεφεύγουν από τις διαστάσεις μιας ιδιωτικής-επαγγελματικής διαμάχης. Και σκιαγραφούν μία απάτη σε ένα μεγάλο δημόσιο διαγωνισμό, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παράνομη λειτουργία εταιρείας στην Ελλάδα μέσω εταιρείας-οχήματος.

    Μπορεί ο ίδιος ο Καλογρίτσας να μην στρέφεται με την έγκληση του σε βάρος όσων φωτογραφίζει για έκνομες ενέργειες με τη σύσταση «μιας αφανούς εταιρείας, με πρωτοβουλία, υπό την εποπτεία και υπό τον συντονισμό της κατά τον οικείο χρόνο Κυβέρνησης (την οποία στην επικοινωνία τους αποκαλούσαν “White House”) και ιδία του αρμόδιου Υπουργού της, κ. Νικόλαου Παππά και η οποία (αφανής εταιρεία) σκοπό είχε τη συμμετοχή της στον διενεργηθέντα το καλοκαίρι του 2016 Διεθνή Διαγωνισμό για την κατακύρωση άδειας παρόχου εκπομπών εθνικής εμβέλειας».

    Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει αυτά τα καταγγελλόμενα και όσα άλλα αναφέρονται στην έγκληση του επιχειρηματία.

    Ο εισαγγελέας δεν δεσμεύεται και μπορεί να διερευνήσει αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, για τις οποίες ο εγκαλών δεν υποβάλει μήνυση, τις περιγράφει ωστόσο με λεπτομέρειες στην επίσημη καταγγελία του στις αρχές, τονίζουν δικαστικές πηγές.

    Τι σημαίνει αυτό;

    Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για την έγκληση του επιχειρηματία, ο εισαγγελέας θα καλέσει πρώτο μάρτυρα τον μηνυτή Χρήστο Καλογρίτσα. Όταν ο εισαγγελέας θα έχει στα χέρια του την επίσημη κατάθεση, με τις πρωτοφανείς καταγγελίες και τις αναφορές σε όνομα ή ονόματα πρώην υπουργών, αυτόματα «σκοντάφτει» σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τους και το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

    Ο τελευταίος ρητά ορίζει ότι η έρευνα, ως προς αυτό το σκέλος των πολιτικών προσώπων, αυτόματα σταματά από τον εισαγγελέα, ο οποίος υποχρεούται αμελητί να αποστείλει τη δικογραφία στη Βουλή, για να διερευνηθούν εκεί τα καταγγελλόμενα.

    «Και κατά παντός υπευθύνου…»

    Ίσως να μην είναι τυχαία η αναφορά του επιχειρηματία, πως στρέφεται με την έγκλησή του και σε βάρος «κατά παντός κατά νόμον υπευθύνου, αυτουργού και συνεργού στις άδικες πράξεις».

    «Καταγγέλλουμε ενώπιόν Σας τα κάτωθι γεγονότα για την εκκίνηση κάθε νόμιμης διαδικασίας σε βάρος των ως άνω εγκαλούμενων και κάθε άλλου κατά νόμον υπευθύνου, προς αποκατάσταση της αλήθειας και της νομιμότητας…», αναφέρει στην έγκληση του.

    Καθόλου τυχαίο ίσως και το γεγονός ότι στο ιστορικό της υπόθεσης, ο κ. Καλογρίτσας παραθέτει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την «πλήρη γνώση και ενορχήστρωση του White House- Μεγάρου Μαξίμου και του Νίκου Παππά» στην ευθέως περιγραφόμενη απάτη στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, την «εικονική υπεργολαβία», για να λειτουργήσει μία εταιρεία παρανόμως στην Ελλάδα και τις ύποπτες διαδρομές χρήματος.

    Αναφέρει στην έγκληση του, που πλέον βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης:

    «Όπως πολύ καλά άπαντες οι εγκαλούμενοι πολύ καλά γνωρίζουν, η φερόμενη σύμβαση περί “υπεργολαβίας” είναι εικονική και υποκρύπτει άλλη συμφωνία αφανούς εταιρείας, της οποίας αληθινό συμβαλλόμενο μέρος δεν ήταν η αιτούσα – «ALGHAND I& CONSOLIDATED CONTRACTORS INTERNATIONALCOMPANY LLC», αλλά ήταν η μητρική αυτής κατασκευαστική εταιρεία «CCC – CONSOLIDATED CONTRACTORS GROUP SAL» και στο πλαίσιο της οποίας (αφανούς εταιρείας) η «CCC» λόγω του ότι δεν επιτρεπόταν να αναπτύξει δράση στην Ελλάδα, ως εταιρεία του α.ν. 89/1967, έβαλε εικονικά «μπροστά» την άνω αιτούσα και θυγατρική της, προκειμένου να δικαιολογήσει έναντι των Τραπεζών και των Αρχών το ποσό των 3.000.000€ (…) η οποία (αφανής εταιρεία) είχε συσταθεί το 2016 με πρωτοβουλία, υπό την εποπτεία και υπό τον συντονισμό της κατά τον οικείο χρόνο Κυβέρνησης (την οποία στην επικοινωνία τους αποκαλούσαν “White House”) και ιδία του αρμόδιου Υπουργού της, κ. Νικόλαου Παππά και η οποία (αφανής εταιρεία) σκοπό είχε τη συμμετοχή της στον διενεργηθέντα το καλοκαίρι του 2016 Διεθνή Διαγωνισμό για την κατακύρωση άδειας παρόχου εκπομπών εθνικής εμβέλειας. (…) Το ποσό των € 3.000.000 αντιστοιχούσε στην Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής στο Διαγωνισμό, η οποία και εξεδόθη, ως προκύπτει από το υπ’ αριθμόν LD/069/050/183544-18.»

    Ο Χρήστος Καλογρίτσας καταγγέλλει ότι «στο επενδυτικό σχήμα, το οποίο είχαν συντονίσει και συμφωνήσει προεχόντως με τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Νίκο Παππά, καθ’ υπόδειξη του οποίου άλλωστε αποφάσισε τη συμμετοχή της στο άνω επενδυτικό σχήμα και η Οικογένεια Καλογρίτσα, η οποία μέχρι τότε δεν γνώριζε, ούτε είχε και επαφή με τους αδελφούς Khoury», ότι « η εταιρεία είχε συσταθεί σε συμφωνία με το “White House” με σκοπό τη συμμετοχή στον διενεργηθέντα στην Ελλάδα κατά το καλοκαίρι του 2016 διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες» και ότι «όλες οι διαπραγματεύσεις και η τελική συμφωνία για τη σύσταση της αφανούς εταιρείας, την οποία οι εγκαλούντες επέλεξαν ως “σχήμα”, προκειμένου να παρακάμψουν τις επιταγές του νόμου, οι οποίες μεταξύ άλλων απαγορεύουν την ανάπτυξη εμπορικής δραστηριότητας της 1ης εγκαλούμενης εταιρείας ως εντασσόμενης στο ειδικό νομικό καθεστώς του α.ν. 89/1967».

    Ο επιχειρηματίας επικαλείται και τη μαρτυρία στενού συνεργάτη του, του Κυριάκου Τόμπρα, ο οποίος υποστηρίζει ότι η συναλλαγή των 3 εκατ. ευρώ ήταν εικονική για να μπορέσει ο Καλογρίτσας να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Το τι θα πράξει η Εισαγγελία είναι ζήτημα ημερών να μάθουμε….



    ΣΧΟΛΙΑ