• O Μητσοτάκης και ο Ταχιάος, ο βουλευτής που κέρδισε 3 εκατ. ευρώ, το πάρτι του ΔΑΑ, η νέα γκάφα Πολίτη, η κρίσιμη απόφαση Μεγάλου, και το κάλεσμα των Khoury στον Ρέμο

    O Ρέμος για μια ακόμα χρονιά, είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στην νυχτερινή Αθήνα. Όμως μια από τις παρέες που εντυπωσίασε, κυρίως λόγω του μεγέθους της, ήταν του Taoufic και της Hala Khoury (μέτοχοι της Πολυεθνικής κατασκευαστικής Consolidated Contractors Company).

    image

    Περιεχόμενα

    ΔΑΑ: Πάρτι; 

    Αγαπητοί αναγνώστες, είναι βέβαιο ότι την τρέχουσα εβδομάδα η μετοχή που θα πρωταγωνιστήσει θα είναι του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών.

    Η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης έχει οριστεί η Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου και άπαντες αναμένουν πως θα κινηθεί.

    Αν και ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, εν τούτοις οι ειδικοί αναφέρουν ότι «εάν η ημέρα κυλήσει ομαλά και δεν έχουμε απρόβλεπτα σε διεθνές επίπεδο που θα επηρεάσουν τις αγορές, τότε μπορεί να κερδίσει μέσα σε μια συνεδρίαση τουλάχιστον 10%.»

    Η μετοχή εισάγεται στο ελληνικό χρηματιστήριο στα 8,20 ευρώ.

    Άρα λοιπόν σύμφωνα με τους ειδικούς «υπάρχει η πιθανότητα να την δούμε στα 9 ευρώ».

    Το ticker (κωδικός ΟΑΣΙΣ) είναι το «ΔΑΑ» (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών) ή «ΑΙΑ» στην αγγλόφωνη έκδοση (Athens International Airport).

    Θα εισαχθούν 300 εκατ. μετοχές εκ των οποίων η ελεύθερη διασπορά είναι 57.000.000 μετοχές ή ποσοστό 19%.

     

    Πειραιώς: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μεγάλου

    Η αιφνιδιαστική απόφαση του CEO της Πειραιώς, Χρήστου Μεγάλου να δημοσιοποιήσει  νωρίτερα τα αποτελέσματα της τράπεζας δηλαδή στις 14 Φεβρουαρίου 2024, είναι κομβικής σημασίας.

    Και τούτο διότι εκ των πραγμάτων θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από όσο αναμενόταν το Placement των μετοχών της τράπεζας , που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα γίνει στις 4 Μαρτίου.

    Από την ημέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων έως ότου εγκριθεί το ενημερωτικό από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) χρειάζονται τουλάχιστον 15 ημέρες (σύνταξη του ενημερωτικού, κατάθεση και έγκριση από την ΕΚ κ.λ.π.)

    Η μετοχή τώρα την Παρασκευή έκλεισε στα 3,82 ευρώ με νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων.

    Ο όγκος των συναλλαγών στα 4,7 εκατ. μετοχές.

     

    Δημήτρης Πολίτης: Η νέα γκάφα (…το παιδί δεν κάνει)

    Κατά τα λοιπά, πρέπει να σας πω ότι το αφεντικό του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης (και ιδιοκτήτης μιας FERRARI) τα έκανε για μια ακόμα φορά μπάχαλο.

    Απόδειξη ότι «το παιδί» δεν κάνει για την δουλειά.

    Όμως σας αποκάλυψε το Σάββατο ο Δημήτρης Κόκκορης, δημιούργησε στρεβλή εντύπωση ο τρόπος και η συλλογιστική της επίσημης ανακοίνωσης του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς υποτιμά τον πραγματικό βαθμό υπερκάλυψης της δημόσιας προσφοράς για την εταιρεία του Ελ. Βενιζέλος…

    Εξέλιξη η οποία έρχεται να δώσει με τη σειρά της λανθασμένη αίσθηση στο μη εξοικειωμένο κοινό των ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών, ως προς τον υπολογιζόμενο αριθμό των μετοχών που τους αναλογεί.

    Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου λέει ότι η συνολική ζήτηση, που εκδηλώθηκε από διεθνείς και Έλληνες επενδυτές στην τιμή διάθεσης των μετοχών (8,20 ευρώ η μία) ξεπέρασε τα 8 δισ. σημειώνοντας υπερκάλυψη περίπου 12 φορές. Και αυτό για το σύνολο της προσφοράς που ανήλθε σε 90 εκατ. μετοχές.

    Βάζοντας έτσι στο «κοινό ταμείο» τους  cornerstone επενδυτές.

    Δηλαδή την AviAlliance που εντάσσεται στο μπλοκ του συνταξιοδοτικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων του Καναδά (PSP Investments) και η οποία αγόρασε 30.000.000 μετοχές της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών με υπερτίμημα 19% επί της τιμής διάθεσης. Ήτοι 9,758 ευρώ ανά μετοχή. Καταβάλλοντας  εν συνόλω 292,74 εκατ. ευρώ.

    Σε θέση cornerstone επενδυτή ήταν επίσης και η επιχειρηματική οικογένεια του Δημήτρη Κοπελούζου, λαμβάνοντας κατά προτεραιότητα 3.000.000 μετοχές, έναντι 24,6 εκατ. ευρώ. Αφού η παραχώρησή τους έγινε στην τιμή έκδοσης.

    Πέραν τούτων οι υπόλοιπες 57.000.000 μετοχές της εταιρείας που έχει τη σύμβαση της εμπορικής εκμετάλλευσης του αεροδρομίου του Ελ. Βενιζέλος έως τον Ιούνιο του 2046, παραχωρήθηκαν μέσω συνδυασμένης προσφοράς σε ξένους και Έλληνες επενδυτές. Με το συνολικό τίμημα να διαμορφώνεται σε 467,4 εκατ. ευρώ.

    Η νοηματικά ελλειπτική και μάλλον προχειρογραμμένη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, που ήταν και ο πωλητής των μετοχών, δεν καθιστά σαφές το πώς προκύπτει ο βαθμός υπερκάλυψης.

    Από τα συμφραζόμενα δεν φαίνεται να έχει γίνει με βάση τα κεφάλαια των εγγραφών, αλλά ποσοτικοποιώντας αυτά σε ζητούμενες μετοχές.

    Διότι τα 8 δισ. που «μπήκαν στο τραπέζι» αν διαιρεθούν με τα 8,2 ευρώ της τιμής διάθεσης μεταφράζονται σε 975,6 εκατ. ζητούμενες μετοχές.

    Αν σε αυτές προστεθούν και τα 30 εκατ. μετοχές που κατέληξαν στην AviAlliance, τότε η συνολική ζήτηση φτάνει σε 1,006 δισ. μετοχές.

    Δηλαδή 11,17 φορές παραπάνω από αυτές που παραχωρήθηκαν (90 εκατ. μετοχές).

    Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο για περίπου 12 φορές υπερκάλυψη, ενώ λέει ακόμη ότι οι προσφορές ξεπέρασαν τα 8 δισ. Προσθέτει μάλιστα ότι πιο αναλυτικά στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα την… ερχόμενη Τρίτη 6 Φεβρουαρίου.

    Ανεξάρτητα από τους κατά προσέγγιση υπολογισμούς, που σαφώς και δεν έχουν θέση σε μια τέτοιας οντότητας νέα εισαγωγή, τίθεται και ακόμη ένα ουσιώδες ζήτημα.

    Αυτό της προσθήκης της παραχώρησης σε cornerstone επενδυτές, το οποίο δεν αφορά τη δημόσια προσφορά.

    Αφού ξένοι και Έλληνες έβαλαν λεφτά για να πάρουν όχι 90 αλλά 57 εκατ. μετοχές της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

    Εκ των οποίων τα 46,5 εκατ. μετοχές αφορούν τη διάθεση διεθνώς και τα υπόλοιπα 10,5 εκατ. μετοχές το ελληνικό της σκέλος.

    Συνεπώς η εκφρασθείσα ζήτηση των 8 δισ. είναι αυτή που τυπικά και ουσιαστικά αφορά την έκβαση της της δημόσιας προσφοράς.

    Με συνέπεια η πραγματική υπερκάλυψη να μην είναι περίπου 12 φορές, αλλά…17,11 (8 δισ. /467,4 εκατ. ευρώ).

    Συνεπώς αν κάποιος επενδυτής φανεί όχι ιδιαίτερα διαβασμένος, πιθανώς να θεωρήσει ότι κατά την κατανομή θα δικαιούται να λάβει αναλογικά 1 μετοχή για κάθε 12 που έχει εγγραφεί. Κάτι που βεβαίως δεν ισχύει.

    Σε ό,τι αφορά το ελληνικό κομμάτι της προσφοράς, οι πληροφορίες λένε ότι έχει συγκεντρώσει περίπου 1,6 δισ.

    Το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει ανακοινώσει κάτι επ’ αυτού.

    Αν όμως οι πληροφορίες είναι κοντά στην πραγματικότητα, τότε τα 1,6 δισ. αντιστοιχούν σε βαθμό υπερκάλυψης… 21,58 φορές.

    Με δεδομένο ότι τα 10,5 εκατ. μετοχές που προσφέρονται στο ελληνικό κοινό τιμολογούνται σε 86,1 εκατ. ευρώ.

    Από την άλλη πλευρά η υπολογιζόμενη υπερκάλυψη για τους διεθνείς επενδυτές δείχνει να είναι στις 16,78 φορές.

     

    LAMDA – Mytilineos

    Η LAMDA συνεχίζει να δέχεται πιέσεις καθώς είναι αδύνατον να σταθεροποιηθεί πάνω από τα 7,20 ευρώ.

    Η μετοχή ΛΑΜΔΑ 2,20% 6,97 την Παρασκευή έκλεισε στα 6,92, με μικρό όγκο συναλλαγών τα 74,000 χαρτιά.

    H απόδοση μηνός ήταν αρνητική κατά 0,50%.

    Προ ημερών ρευστοποίησε τη θέση του ξένος μέτοχος, ο οποίος πούλησε περίπου 3,5 εκατ. μετοχές.

    Από αυτές τα 1,6 εκατ. χαρτιά, τα αγόρασε (μάλλον υποχρεώθηκε) ο όμιλος Λάτση αυξάνοντας την θέση του στην εταιρεία.

    Επίσης στη Mytilineos τις τελευταίες ημέρες βγαίνουν πωλήσεις.

    Εκτιμάται ότι ρευστοποιεί την θέση του ξένος επενδυτής.

    Την Παρασκευή η μετοχή έκλεισε στα 38,16 ευρώ με οριακή πτώση και όγκο συναλλαγών 187.000 μετοχές.

     

    OTE: Το δράμα

    Η μετοχή του ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 συνεχίζει να απογοητεύει, πάρα το γεγονός ότι βρίσκεται σε πολυετή χαμηλά.

    Μόλις υπερβεί τα 13 – 13,20 ευρώ όσοι την έχουν την πουλάνε «δίχως έλεος».

    Η απόδοση του μήνα είναι αρνητική κατά 2,13%.

    Το ενδιαφέρον της μητρική εταιρείας DT, ανύπαρκτο.

    Πρόκειται για μετοχή που εντός του 2023 σημείωσε αρνητική απόδοση 10,82%.

     

    Ποιοι αντιδρούν στην αύξηση του ορίου για την Golden Visa

    Με πολύ κακό μάτι φαίνεται ότι βλέπουν μεσίτες ακινήτων, αλλά και κατασκευαστές, τις αλλαγές που κυοφορούνται στο πρόγραμμα της Golden Visa.

    Αιχμή του δόρατος αποτελεί η αύξηση του επενδυτικού ορίου στις 500.000 ευρώ για όλη την επικράτεια, ένα μέτρο που σκέφτεται σοβαρά να θεσμοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών.

    Την προηγούμενη εβδομάδα είχα την υπομονή να ακούσω αρκετούς εκπροσώπους των δύο συμπαθών ομάδων σε ένα Συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιριών και Επιχειρηματικότητας.

    Όπως υποστήριξαν λοιπόν η αύξηση του ορίου στα 500.000 τον Αύγουστο του 2023 συμπαρέσυρε και τις λαικές συνοικίες.

    Δηλαδή μαζί με τα «ξερά κάηκαν και τα χλωρά» καθώς στην πράξη εξισώθηκαν σχετικά φθηνές περιοχές, όπως το Μοσχάτο και η Νέα Φιλαδέλφεια, με τις κατά πολύ ακριβότερες, όπως η Γλυφάδα και η Κηφισιά»

    Άστραψε και βρόντηξε αντιπρόεδρος της Ελληνοκινεζικής Επιτροπής, Ανάπτυξης κι Επιχειρηματικότητας του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών Βαγγέλης Κτενιάδης, υποστηρίζοντας ότι όλο αυτό έγινε προκειμένου να διευκολυνθούν οι πωλήσεις της Lamda Development σε πολίτες τρίτων χωρών.

    Στη συνέχεια τα έβαλε με την Κυβέρνηση καθώς όπως υποστήριξε ότι αν επεδίωκε με την αύξηση του ορίου να φρενάρει τους επενδυτές στην πράξη αυτό δεν επιτεύχθηκε.

    Αντίθετα αυτό που συνέβη ήταν οι αγοραστές να στραφούν σε περιοχές, όπως ο Πειραιάς και τα Δυτικά Προάστια (στις οποίες το όριο της Golden Visa) με αποτέλεσμα οι τιμές και εκεί να εκτιναχθούν στα ύψη.

    Προειδοποίησε, δε, ότι ο κίνδυνος φούσκας στις λαϊκές συνοικίες είναι πλέον ορατός.

     

    Τα ορφανά του Λαβράνου επιστρέφουν

    Έκπληξη προκάλεσε μαθαίνουμε στους επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η πληροφορία πως η ΜΟΡΤΕΚ Τηλεπικοινωνίες ΕΠΕ, η διάδοχος εταιρεία που ανέλαβε το εφεδρικό σύστημα επικοινωνίας της Ελληνικής Αστυνομίας, το γνωστό Tetra, προσλαμβάνει στενούς συνεργάτες του Γιάννη Λαβράνου.

    Η ΜΟΡΤΕΚ, που είναι η αντιπρόσωπος της Motorola στην Ελλάδα, ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Νίκο Μωραϊτίνη και σήμερα διοικείται από τον γιό του Γιώργο Μωραϊτίνη, ο οποίος φέρεται να διατηρεί πολύχρονη γνωριμία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την εποχή που και οι δύο ήταν μαθητές στο Κολλέγιο Αθηνών.

    Το έργο του Tetra, πέρασε προ εβδομάδων από την αμαρτωλή Krikel του Γιάννη Λαβράνου στη MORΤΕΚ με την επιδίωξη αυτή τη φορά το σύστημα να λειτουργήσει και να μην χαθούν εκατομμύρια ευρώ μέσω απόρρητων συμβάσεων σε άγνωστος προορισμούς, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια.

    Ωστόσο, η πληροφορία πως ο Γιώργος Μωραϊτίνης προσέλαβε υψηλόβαθμο στέλεχος της Κrikel στη ΜΟΡΤΕΚ, προκάλεσε αίσθηση διότι το εν λόγω στέλεχος ήταν από το 2013 δίπλα στον Γιάννη Λαβράνο και ξέρει τα πάντα για τις δραστηριότητες για τις οποίες ο πρωταγωνιστής των υποκλοπών ελέγχεται σήμερα από τη Δικαιοσύνη.

    Μάλιστα, από τους επαιόντες θεωρείται ότι το εν λόγω στέλεχος  είναι συνυπεύθυνο και για το ότι το Tetra δεν λειτούργησε ποτέ αποτελεσματικά από το 2013 έως και σήμερα.

    Τέλος, δεδομένου ότι η ΜΟΡΤΕΚ Τηλεπικοινωνίες ΕΠΕ ξεκινά μεγάλες δουλειές με το Δημόσιο, σίγουρα θα φροντίσει να θεραπεύσει τα όσα ο ορκωτός λογιστής της έχει επισημάνει στις τελευταίες της οικονομικές καταστάσεις σε σχέση με τις προβλέψεις απαξίωσης αποθεμάτων και την απομείωση των απαιτήσεων σε καθυστέρηση.

    Ειδικά, από τη στιγμή που η εφορία δεν έχει ελέγξει φορολογικά την εταιρεία τα τελευταία έξι χρόνια, το ότι έχει οικονομικές καταστάσεις που έχουν υπογραφεί με επιφύλαξη από τους ορκωτούς, την καθιστά υποψήφια προς έλεγχο.

     

    Επένδυση 500 εκατ. ευρώ των Αράβων για Data Centers στην Ελλάδα

    Πολλοί περιμένουν τα δολάρια από τους Άραβες, όμως προς το παρόν κατευθύνονται στα Data Centers.

    Σας ενημερώνω λοιπόν ότι οσονούπω αναμένεται να ανακοινωθεί αραβική επένδυση σε Data Centers, η οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Wiseman, θα φτάσει περίπου τα 500 εκατ. ευρώ.

     Την επένδυση πρόκειται να φέρει στην Ελλάδα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

    Αν θυμάστε τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός βρέθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου εκτός των άλλων υπέγραψε με τον CEO του κρατικού αραβικού fund ADQ, Mohamed Hassan Alsuwaidi, μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση επενδύσεων σε ψηφιακές υποδομές και Data Centers στην Ελλάδα Data Centers.

    Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ADQ επενδύσει στην Ελλάδα.

    Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό holding του Εμιράτου του Abu Dhabi, με αξία στοιχείων ενεργητικού περίπου στα 200 δισ. δολάρια.

    Το μνημόνιο προβλέπει τη δημιουργία Data Centers συνολικής ισχύος 500 megawatts, ενώ θα συνδυαστούν με πρόσθετες επενδύσεις σε περισσότερα από δέκα υποθαλάσσια καλώδια που διασυνδέουν κρίσιμους εσωτερικούς και διασυνοριακούς κόμβους συνδεσιμότητας, μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας.

    Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις σε Data Center και τεχνολογία, καθώς ήδη τρέχουν οι επενδύσεις της Google, της Microsoft, αλλά και άλλων εταιρειών.

     

    Ο Βύρων Νικολαΐδης και το δείπνο με τους αστακούς στο Ciragan

    Ο Bύρων Νικολαΐδης της Peoplecert, μεταξύ άλλων διακρίνεται για τη large φιλοξενία που προσφέρει αφειδώς  σε επιχειρηματίες και δημοσιογράφους εκτός Ελλάδος.

    Tις προάλλες λοιπόν, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στην Κωσταντινούπολη, ο Βύρων παρέθεσε δείπνο σε 150 επιχειρηματίες και  θεσμικούς επενδυτές από Ελλάδα και Τουρκία.

    Απ’ ότι έμαθα στο μενού περιελάμβανε από μπόλικους αστακούς έως «ολίγην… από ελληνο–τουρκική φιλία και προσέγγιση».

    Όπως με ενημέρωσαν, στο τραπέζι του κ. Νικολαΐδη κάθισαν εκτός του υφυπουργού, ο Γιώργος Προκοπίου με τη σύζυγό του, η Μαρία Μυρογιάννη, η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ο  Προέδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEİK), κ. Nail Olpak, o Τούρκος μεγιστάνας Άντναν Πολάτ (Αdnan Polat).

    Ο Πολάτ είναι από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες στην Τουρκία, ιδιοκτήτης μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Στο παρελθόν είχε στην ιδιοκτησία του την ποδοσφαιρική ομάδα Γαλατασαράι.

    Επίσης, ο Δρ. Erkul Erdem, ιδρυτής και πρόεδρος της Cerebrum Tech και αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Εταιρειών Πληροφορικής

    Επίσης ήταν ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Ευθύμιος Βιδάλης, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης και ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Κουτσίκος.

     

    Αναζητούνται 700 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η τρύπα των ΑΠΕ και Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας

    Πέρυσι τα πήγαμε μία χαρά καθώς με μαγικό τρόπο ο Κρατικός Προϋπολογισμός κατάφερε να τη «γλιτώσει» και να μην καλύψει  το διπλό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΥΚΩ (ΕΛΥΚΩ) και του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), καθώς τα ποσά αυτά τελικά καλύφθηκαν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

    Όμως φέτος που το έλλειμμα του 2023 θα προστεθεί σε αυτό του 2024 η «μαύρη τρύπα» που θα κληθεί να καλύψει ο Προϋπολογισμός φθάνει τα 850 εκατ. ευρώ.

    Να σας εξηγήσω ότι οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας καταβάλλονται από όλους τους καταναλωτές προκειμένου να καλύπτεται το αυξημένο ενεργειακό κόστος στα νησιά αλλά και για να ασκείται η κοινωνική πολιτική του κράτους με χαμηλότερα τιμολόγια.

    Τα έσοδα από τις χρεώσεις ΥΚΩ μεταφέρονται στον Ειδικό Λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ).

    Ο ΕΛΥΚΩ είναι ειδικός λογαριασμός που διαχειρίζεται πλήρως ο ΔΕΔΔΗΕ, τον περασμένο Απρίλιο ήταν αρνητικός κατά 5 εκ και στα τέλη Μαίου του 2023.

    Το έλλειμμα εκτινάχθηκε μέχρι το τέλος του χρόνου και η εκτίμηση της ΡΑΕΕΥ είναι ότι για τη διετία 2023 και 2024 θα φτάσει τα 600 εκ. ευρώ.

    Προτείνει να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Ο ΕΛΑΠΕ είναι ο λογαριασμός των ΑΠΕ ο οποίος επίσης έχει έλλειμμα 265 εκ. ευρώ.

     

    Εύσημα Μητσοτάκη σε Ταχιάο

    Μόνο απαρατήρητα δεν πέρασαν τα εύσημα που απέδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Ταχιάο, μιλώντας από το βήμα της Βουλής την προηγούμενη Παρασκευή.

    Ο πρωθυπουργός εξήρε τα όσα έχει κάνει το τελευταίο διάστημα ο Θεσσαλονικιός υφυπουργός στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, απαντώντας στην ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση της Νέας Αριστεράς, ανέφερε συγκεκριμένα  ότι μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023 είχαν γίνει 1.500 αυτοψίες, ενώ τόνισε ότι ο υφυπουργός έχει περάσει πάρα πολύ χρόνο στην εν λόγω Περιφέρεια.

    Μάλιστα, όπως μου μετέφερε φίλος της στήλης από την περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου, μετά από τις καταστροφές του «Daniel» στη Θεσσαλία, ο Νίκος Ταχιάος έχει κάνει τη Λάρισα δεύτερο σπίτι του, περνώντας μάλιστα εκεί μέχρι και τα  Σαββατοκύριακα μαζί με την οικογένειά του.

    Πάντως, την Παρασκευή, ο Νικός Ταχιάος είχε την τιμητική του, καθώς τοποθετήθηκε σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων και των πριμ προς τους κατασκευαστές.

    Στη δευτερολογία του στη Βουλή ανέφερε πως πρέπει να σταματήσει το «κρυφτό» με τους κατασκευαστές και ότι κανένας τους δε θα καρπωθεί δημόσιο χρήμα, το οποίο δε δικαιούται.

    Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστούν τα αιτήματα για αποζημιώσεις, καθώς και να επιστραφούν τα πριμ έγκαιρης υλοποίησης για τα έργα που έχουν λάβει παρατάσεις ύστερα από την εφαρμογή του σχετικού νόμου που πέρασε το καλοκαίρι του 2022.

     

    Μέλλων παππούς Στουρνάρας, πλέει σε πελάγη ευτυχίας

    Όποιος περάσει τις τελευταίες ημέρες από το δεύτερο όροφο του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, του οποίου το δάπεδο καλύπτεται με την παχιά μοκέτα και τους επενδεδυμένους με ξύλο τοίχους κοσμούν βαρύτιμοι πίνακες ζωγραφικής, είναι πιθανόν από το γραφείο του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα να ακούσει (παρά την τέλεια ηχομόνωση) κάτι που μοιάζει με παιδικά τραγουδάκια.

    Κάτι που σίγουρα δεν εναρμονίζεται με τη σοβαρότητα και την ψυχρή μεγαλοπρέπεια που αποπνέει ο χώρος.

     Παρά ταύτα όμως συγχωρείται, διότι όπως μαθαίνω ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας θα γίνει παππούς σε λίγους μήνες από την κόρη του, Νεφέλη, έχει κάνει τον κ. Στουρνάρα και τη σύζυγό του, Λίνα, να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας.

    «Τι άλλο να θέλω περισσότερο από ένα εγγονάκι», έλεγε εδώ και καιρό ο διοικητής, και το όνειρό του θα γίνει πραγματικότητα από τη χαρισματική Νεφέλη Στουρνάρα, η οποία έχει σπουδάσει κοινωνιολογία στη Μεγάλη Βρετανία και πριν μερικούς μήνες παρουσίασε το βιβλίο με τίτλο «Παραδειγματικές εργάτριες: Μια διαθεματική προσέγγιση σε δύο ελληνικά νοσοκομεία».

    Ο Γιάννης Στουρνάρας και η σύζυγός του πλέον κάνουν πρόβες για να γίνουν παππούς και γιαγιά αντίστοιχα.

     

    Ο εκατομμυριούχος βουλευτής

    Ξέρετε εκείνο το λαϊκό ρητό που λέει ότι η λέξη βουλευτής βγήκε από το… βουλευτής, γιατί οι εθνοπατέρες μας έχουν τις ευκαιρίες να βολευτούν για μια ζωή;

    Ε, λοιπόν, μια εξαίρεση βρέθηκε καθώς ένας πρώην βουλευτής, ο οποίος είχε εκλεγεί με την Ελληνική Λύση πέτυχε αυτό που ονειρεύονται όλοι.

    Βολεύτηκε με 3 εκατ. ευρώ τα οποία κέρδισε στο Λαϊκό Λαχείο, προκαλώντας χαρά, αλλά και ολίγον ζήλια από τους πρώην συναδέλφους του στη Βουλή.

    Ο τυχερός Δ.Β. πλέει σε πελάγη ευτυχίας καθώς έπιασε την καλή και τώρα ούτε που σκέφτεται την πολιτική καριέρα που έτσι κι αλλιώς είχε τελειώσει άδοξα.

     

    Μετακομίζει η ΔΕΗ σε μεγαλοπρεπές νέο «σπίτι»…

    Στο πρώην στρατόπεδο «Συνταγματάρχου Πλέσσα», στην κάθοδο της Μεσογείων μετά το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, θα εγκαταστήσει προσεχώς την έδρα της η ΔΕΗ.

    Μαθαίνω πως θα είναι ένα κτίριο «πράσινο» μεν (δηλαδή βιοκλιματικό), μεγαλοπρεπές, δε.

    Μέχρι να γίνει αυτό πάντως ένα κομμάτι των υπηρεσιών της συγκεντρώνεται σε ένα κτίριο από κάθε άποψη ιστορικό: πρόκειται για τον «πρώην ΔΟΛ», στη Χρήστου Λαδά 3, με τη μετακίνηση να γίνεται σύντομα σε 1-2 μήνες το πολύ.

     

    Σδούκου και ΔΕΔΔΗΕ κοντά σε  λύση για τα 400άρια Κρήτης και Πελοποννήσου…

    Η υφυπουργός ΥΠΕΝ, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρθηκε στη Βουλή στους  διαγωνισμούς για τα 400άρια φωτοβολταϊκά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης του  Φραγκίσκου Παρασύρη του ΠΑΣΟΚ.

    Εφόσον διαβάζω σωστά πίσω από τις λέξεις (και προφανώς σωστά διαβάζω) η υφυπουργός χαράζει γραμμή σε συνεννόηση με το ΔΕΔΔΗΕ ώστε να δοθεί μεγαλύτερος ηλεκτρικός χώρος στην κατηγορία αυτήν των ενδιαφερομένων.

    Το τεχνικό βάρος της λύσης θα σηκώσει ο ΔΕΔΔΗΕ, σε ένα πρόβλημα που φάνηκε να μεγαλώνει ξαφνικά.

    Μαθαίνω πως η πολιτική λύση που θα δοθεί, θα περιλαμβάνει το να λάβουν Όρους Σύνδεσης όλοι όσοι έχουν καταθέσει ολοκληρωμένο  φάκελο, ανεξάρτητα αν πρόλαβαν να πάρουν ηλεκτρονικό Αύξοντα Αριθμό, στον επίμαχο διαγωνισμό.

    Αυτό μεταφράζεται σε 65-70  Μεγαβάτ παραπάνω από τα 86 Μεγαβάτ που είχαν προβλεφθεί στην Πελοπόννησο και τα ανάλογα στην Κρήτη.

    Είναι μια προσιτή τεχνική λύση που θα σταματήσει αυτόματα και τη δικαστική οδό που έχουν πάρει τα πράγματα.

    Κερδισμένοι; Υποψήφιοι επενδυτές-ΔΕΔΔΗΕ-ΥΠΕΝ δηλαδή μία λύση win-win-win!

     

    Ποιος σαμποτάρει τον Μάνο Μανουσάκη του ΑΔΜΗΕ στην Κρήτη…

    Ολίγον «κεραυνός εν αιθρία» ήταν η ανακοίνωση του Μάνου Μανουσάκη και του ΑΔΜΗΕ για «δολιοφθορά στην Κρήτη, στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που υλοποιεί η θυγατρική του ‘Αριάδνη Interconnection’».

    Ο κος Μανουσάκης και οι τεχνικοί του εκτίμησαν ότι δεν πρόκειται για ένα περιστατικό κλοπής καλωδίων ή εξοπλισμού, όπως συμβαίνει σε πολλά σημεία της χώρας από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, αλλά για μια εσκεμμένη ενέργεια που έχει στόχο να καθυστερήσει το έργο της διασύνδεσης.

    Εν ολίγοις σαμποτάζ, λες και βρισκόμαστε σε πόλεμο!

    Το «σαμποτάζ», σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, σημειώθηκε σε μηχανολογικό εξοπλισμό εγκατάστασης του υπογείου τμήματος του καλωδίου, βόρεια του ΒΟΑΚ.

     

    Η ολοκλήρωση του έργου και η «ταχεία επέμβαση» Στάσση…

    Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί ως την άνοιξη του 2025. Όμως, ο κος Μανουσάκης και ο ΑΔΜΗΕ θεωρήθηκε πως έχουν καθυστερήσει υπερβολικά οπότε εκλήθη ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

    Όπως σας έχει γράψει ο wiseman πρώτος από τις 17 Ιανουαρίου («O Στάσσης αγοράζει από Περιστέρη και ‘θωρακίζει’ την Κρήτη») η ΔΕΗ κινήθηκε γρήγορα και προχώρησε στην  αγορά από το Γιώργο Περιστέρη και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ της μονάδας «ΗΡΩΝ 1» που βρίσκεται στη Βοιωτία.

    Σύντομα αναμένεται μετεγκατάσταση της μονάδας στην Κρήτη για να καλυφθεί το κενό. Το καλοκαίρι του 2024 η Κρήτη λόγω μεγάλης τουριστικής προσέλευσης, θα έχει έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας γύρω στα 200 Μεγαβάτ ενώ το καλοκαίρι του 2025 γύρω στα 300.

     

    …και τι λένε ενεργειακοί κύκλοι της αγοράς…

    Τι λένε, όμως, ορισμένοι καχύποπτοι στην αγορά για τη δολιοφθορά;

    Σας μεταφέρω αυτολεξεί χωρίς να σημαίνει ότι υιοθετώ κιόλας τις αιτιάσεις: «Μα τι σαμποτάζ λέμε τώρα; Στην Ερυθρά Θάλασσα με τους… Χούθι είμαστε; Ποιος είχε κίνητρο και συμφέρον να κάνει σαμποτάζ και να καθυστερήσει έτι περαιτέρω το έργο;»

    Είπαμε, μεταφέρω, αλλά δεν υιοθετώ τους υπαινιγμούς (πολλώ δε μάλλον που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις) διότι όσοι τους διατυπώνουν, επιβουλεύονται  τον ικανό αλλά και πολυπράγμονα Μάνο Μανουσάκη («άρχοντα της πιρουέτας» τον έχω ονομάσει και του έμεινε από τότε) επειδή προφανώς είναι στη θέση αυτή από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ ακλόνητος…

     

    Το κάλεσμα της χαρισματικής Hala

    Αγαπητοί αναγνώστες, το Σάββατο το βράδυ πολλές μεγάλες παρέες, κατέφτασαν στο NOX στην Ιερά Οδό.

    Εκεί που εμφανίζεται το περίφημο δίδυμο Αντώνη ΡέμουΕλένης Φουρέιρα.

    Το πρόγραμμα των δυο χαρακτηρίζεται «state of the art».

    O Ρέμος για μια ακόμα χρονιά, είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στη νυχτερινή Αθήνα.

    Μια από τις παρέες που εντυπωσίασε, κυρίως λόγω του μεγέθους της, ήταν του Taoufic και της Hala Khoury (μέτοχοι της Πολυεθνικής κατασκευαστικής Consolidated Contractors Company).

    Να σημειωθεί πάντως ότι ο Taoufic Khoury πλέον δεν εμφανίζεται ως μέλος στο Board of Directors της CCC, που έχει την έδρα της στο Μαρούσι Αττικής.

    Το ζεύγος είχε προσκαλέσει στον Ρέμο, περίπου 25 φίλους και φίλες, με τη χαρισματική Hala να εντυπωσιάζει.

    Μεταξύ αυτών, οι beauty & elegance Ρόζμαρι Χατζηιωάννου, Ελίνα Φέσσα, Μαρία Διαμαντίδη, Σοφία Σωτηράκου, Αρετή Δαλακούρα.

    Στη «θορυβώδη» παρέα ήταν ο Μάριος και η Δέσποινα Κάτσικα της FARAN, ο τέως βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τη σύζυγό του, Κέλλυ (ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Μίλτου μετά την παραίτηση του από τον βουλευτικό θώκο) και ο Γιώργος Μαργαρώνης της Latsco.

    Επίσης, τα αγαπητά σε όλους ζεύγη Γιάννη και Πηνελόπης Μαυρή, Κώστα και Χριστιάνας Καίσαρη.

    Ακόμα ήταν εκεί ο Ντίνος Ροδόπουλος και ο Γιώργος με τη Βάσω Φειδάκη.

    Επειδή μου αρέσει να συνδυάζω στο κείμενό μου τη διασκέδαση με τις business, να σας θυμίσω ότι η Globus Maritime Limited της οικογένειας Φειδάκη, απέκτησε πριν λίγες ημέρες το έβδομο φορτηγό πλοίο της.

    Αυτό είναι το πρώτο νεότευκτο πλοίο που διαθέτει η εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία που διευθύνει ο Αθανάσιος Φειδάκης, γιος του ιδρυτή του ομίλου και της εταιρείας Γιώργου Φειδάκη.

    Η εταιρεία διαχειρίζεται πλέον επτά φορτηγά πλοία που η συνολική τους χωρητικότητα ανέρχεται σε 517.245 dwt.

    Ας επανέλθω όμως, στα ωραία  του Ρέμου.

    Θα πρέπει να σας πω ότι αυτόπτης μάρτυς μου εξομολογήθηκε ότι άπαντες αναγνώρισαν  τα «κότσια» του κοσμηματοπώλη Κώστα Καίσαρη, που αποχώρησε μετά τις 04:00.

    Σε άλλη παρέα, ο επιχειρηματίας και βασικός μέτοχος της THEON Κρίστιαν Χατζημηνάς, ο οποίος αυτές τις ημέρες «τρέχει» το IPO της εταιρείας του.

    Ήδη έχει κάνει δεκάδες παρουσιάσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

    Η THEON θα εισαχθεί στον δείκτη Euronext στο Άμστερνταμ.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.