• First Top Stories

    Στην φυλακή αυτοί που έστησαν την mega παρατράπεζα (έφαγαν 80 εκ από τον Β. Ρέστη)

    Νέο Ηράκλειο: Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια από ακροδεξιούς-Ψάχνουν για εγκληματική οργάνωση


    Στην φυλακή βρίσκονται πλέον και οι δύο φερόμενοι εγκέφαλοι του κυκλώματος με την παρατράπεζα των 500 εκατομμυρίων και θύματα δεκάδες Έλληνες επενδυτές και επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης. Μετά τον πρώην πρόξενο της Ουκρανίας Ι.Λ.,  προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε και ο 47χρονος χρηματιστής, Γ.Δ., ο οποίος φέρεται να παρουσιαζόταν ως “γκουρού” των οικονομικών. Επιστρέφοντας τα πυρά που δέχτηκε, έριξε σύμφωνα με πληροφορίες το μερίδιο της ευθύνης στον συγκατηγορούμενό του, Ι.Λ., ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος την Παρασκευή.

    “Επεστράφησαν στους επενδυτές περισσότερα κεφάλαια από όσα επενδύθηκαν”, ανέφερε ο κατηγορούμενος στην απολογία του, προσθέτοντας πως ούτε ο ίδιος, η σύζυγός του και οι συνεργάτιδες του είχαν οποιαδήποτε διαχειριστική εξουσία στα funds ή στην περιουσία τους. “Στην πραγματικότητα μόνος δικαιούχος των funds ήταν ο Ι.Λ., ο οποίος από κοινού με τη δικηγόρο Μ.Κ. ασκούσαν διοίκηση και διαχείριση. Ο Ι.Λ. ήταν αυτός που απαιτούσε να εμφανίζονται πλασματικές αποδόσεις προκειμένου να προσελκύσει μεγάλους και καινούργιους επενδυτές”.

    Ελεύθερες

    Με σύμφωνη γνώμη της 10ης τακτικής ανακρίτριας και του εισαγγελέα, οι τρεις συγκατηγορούμενες του Γ.Δ., η σύζυγός του και δύο συνεργάτιδές του, αφέθηκαν ελεύθερες με περιοριστικούς όρους. Σε δύο εξ αυτών (στη σύζυγο και σε μία συνεργάτιδα) επιβλήθηκε εγγύηση 300.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα. Στην τρίτη εξ αυτών επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε ΑΤ. Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της συνέργειας σε απάτη, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της συνέργειας σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

    Το υπόμνημα

    Στο πολυσέλιδο υπόμνημα του χρηματιστή Γ.Δ. αναφέρεται πως “ουδείς εξ ημών ασκούσε την οιανδήποτε διαχειριστική εξουσία επί των funds, ενώ ουδεμία εξουσία είχαμε επί της περιουσίας τους παρά τα αντιθέτως αναφερόμενα στο κατηγορητήριο. Στην πραγματικότητα ο μόνος ανώτατος δικαιούχος των funds ήταν ο Ι.Λ., ο οποίος από κοινού με τη Μ.Κ. ασκούσε διοίκηση και διαχείριση. Αυτοί και μόνο είχαν αποκλειστική ευθύνη για τη λήψη όλων των αποφάσεων συναλλαγών επί των περιουσιακών στοιχείων της εκάστοτε δομής”.

    Επίσης αναφέρει ότι “ο Ι.Λ. ήταν αυτός που απαιτούσε να εμφανίζονται μόνο οι πλασματικές/εικονικές αποδόσεις, προκειμένου να προσελκύει μεγάλους και καινούργιους επενδυτές. Ουδείς εξ ημών είχε οποιαδήποτε πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραπάνω funds ή των επενδυτών”. Ο Γ.Δ. ισχυρίζεται ότι ήταν απλώς trader και εισέπραττε μόνο τη νόμιμη προμήθειά του και ότι δεν είχε δυνατότητα ανάληψης χρημάτων από τους λογαριασμούς των funds. Παράλληλα υποστηρίζει ότι από το κατηγορητήριο, στο οποίο υιοθετείται “εσφαλμένα” όπως αναφέρει η μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμούς φερόμενων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης, δεν προκύπτει πόσα χρήματα μεταφέρθηκαν, σε ποιον λογαριασμό και ποιου δικαιούχου. Επίσης ισχυρίζεται ότι η αστική διαδικασία που εκτυλίσσεται παράλληλα στην Αγγλία “έχει αποκαλύψει πλήθος μεθοδεύσεων του Ι.Λ.”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/ikogenia-resti-echase-80-ekat-evro-se-mega-apati-olo-paraskinio/45169



    ΣΧΟΛΙΑ