• Ελλάδα

    Γιατί διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν ότι ο Καμμένος θα ρίξει την κυβέρνηση

    Πάνος Καμμένος

    Πάνος Καμμένος


    Όταν ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου, λίγο αφότου είχε γίνει γνωστή η συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, το μυαλό ορισμένων… κάλπασε, αναπτύσσοντας τη θεωρία ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα έριχνε την κυβέρνηση για το Σκοπιανό. Ήταν βέβαια μία θεωρία βάσιμη, αν και μάλλον παρατραβηγμένη αν λάβει κανείς υπόψη του όλα τα δεδομένα.

    Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τελικά δεν έριξε την κυβέρνηση. Απλώς έτριξε τα δόντια στους βουλευτές του κόμματός του, ξεκαθαρίζοντας πως όποιος σκέφτεται να ψηφίσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό θα πρέπει να φύγει εδώ και τώρα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Δηλαδή, διατηρώντας τις δικές τους θέσεις για το ζήτημα της ονομασίας, οι ΑΝΕΛ συνεχίζουν να συγκυβερνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ σαν να μη συνέβη τίποτα, σαν να μην πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό εθνικό ζήτημα, το οποίο μάλιστα αποτέλεσε και “σημαία” τους από την πρώτη μέρα της ύπαρξής τους.

    Σίγουρα θα είναι δύσκολο για τον Πάνο Καμμένο να εξηγήσει τη στάση του κόμματός του στους ψηφοφόρους του. Δηλαδή οι ΑΝΕΛ διαφωνούν κάθετα με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό, αλλά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί της; Ακόμα κι αν βρεθούν “πρόθυμοι” από κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τη λύση που δρομολογεί ο Αλέξης Τσίπρας, που οι ΑΝΕΛ δεν θα στηρίξουν, και πάλι στα μάτια των ψηφοφόρων θα έχουν συμμετάσχει εμμέσως σε αυτή τη “λύση”, με την παραμονή τους στην κυβέρνηση.

    Θα ήταν ακριβές να πει κανείς ότι, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, ο Πάνος Καμμένος ήταν απολύτως εγκλωβισμένος. Είτε θα έπρεπε να ρίξει την κυβέρνηση για το Σκοπιανό, ελπίζοντας να φέρει πίσω στους ΑΝΕΛ κάποιους από τους ψηφοφόρους που τους εγκατέλειψαν και να πιάσει στις επόμενες εκλογές το 3%, είτε θα έπρεπε να παραμείνει ταπεινωμένος στην κυβέρνηση για να μη χάσει την… καρέκλα, όμως να καταδικάσει το κόμμα του σε συρρίκνωση και πιθανόν εξαφάνιση. Επέλεξε το δεύτερο, που ήταν το μάλλον αναμενόμενο. Οι ΑΝΕΛ κερδίζουν χρόνο πολιτικής επιβίωσης, και πιθανόν στο εξής να δούμε μία πιο σκληρή ρητορική από την πλευρά του Πάνου Καμμένου, προκειμένου να “ρεφάρει” όσο μπορεί τις δεδομένες απώλειες.

    Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βρίσκεται σε δύσκολη θέση – ουσιαστικά, αυτοί οι ίδιοι τον έφεραν σε αυτήν τη θέση. Και πιθανόν να τον αφήσουν να… γκρινιάξει για να ανεβάσει λίγο τις μετοχές του, όχι όμως σε σημείο που να βλάπτει την κυβέρνηση. Άλλωστε, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν σταματήσει να… ονειρεύονται μία νέα συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά τις επόμενες εκλογές, έστω κι αν όλα τα δεδομένα είναι εναντίον τους: ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βγει πρώτο κόμμα, ούτε οι ΑΝΕΛ να μπουν στη Βουλή. Γι’ αυτό και κάποιοι σχολιάζουν ότι ίσως όλα αυτά να είναι ένας πονηρός τρόπος να βγουν από τη μέση οι “δεξιοί” ΑΝΕΛ, να ενισχύσει ο ΣΥΡΙΖΑ το κεντροαριστερό του προφίλ και να έρθει πιο κοντά στο Κίνημα Αλλαγής, που τώρα βρίσκεται σε ανοδική φάση…

    Πάντως, σε αυτό το στάδιο προτεραιότητα όλων στην κυβέρνηση είναι η εξάντληση της τετραετίας, και μετά βλέπουμε…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επιφυλάξεις Ζάεφ: Να πάμε βήμα-βήμα, να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Την Παρασκευή ενημερώνει τη Βουλή η κυβέρνηση για το Σκοπιανό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διάγγελμα Τσίπρα μετά το (καθυστερημένο) τηλεφώνημα Ζάεφ



    ΣΧΟΛΙΑ