• Πολιτική

    Επιφυλάξεις Ζάεφ: Να πάμε βήμα-βήμα, να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία

    Ζόραν Ζάεφ

    Ζόραν Ζάεφ


    «Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο» ανέφερε σήμερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι περιμένει σήμερα στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα της ονομασίας.

    «Χθες είχαμε μια εξαιρετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο. Είπα ότι είμαι φύσει αισιόδοξος και είναι πιθανόν να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μια πολύ κρίσιμη συνάντηση για μένα. Ελπίζω ότι θα καλύψουμε όλες τις πτυχές, για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και των δυο πλευρών» είπε στους δημοσιογράφους ο Ζόραν Ζάεφ.

    Είπε ακόμα ότι οι δυο πρωθυπουργοί, οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, οι δυο κυβερνήσεις και η πλειοψηφία των πολιτών και των δυο χωρών ενδιαφέρεται να λυθεί το πρόβλημα αυτό.

    «Αν αυτό γίνει σήμερα -Θεού θέλοντος- θα γνωστοποιήσουμε άμεσα όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία τότε θα κανονίσουμε το πότε και το πού θα υπογραφεί.

    «Να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία»

    » Ξέρουμε για τις Πρέσπες, ήταν επιθυμία μας αυτό εδώ και πολύ καιρό, ακόμα και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα περίμενα να γίνουν όλα βήμα – βήμα. Να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία, και αν υπάρξει συμφωνία θα ορίσουμε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Δηλαδή, το πώς θα ενημερώσουμε τους πολίτες αλλά και το πού θα μπουν οι τελικές υπογραφές».

    Αναφερόμενος στο θέμα των ονομάτων που έχουν πέσει στο τραπέζι, ο Ζάεφ είπε ότι οι λαοί θα ενημερωθούν μόλις υπάρξει συμφωνία.

    «Βόρεια, Άνω, Νέα, Του Βαρδάρη, πολλά ονόματα είναι στο τραπέζι, ξέρετε τις προτάσεις του Νίμιτς, αλλά εγώ θα περίμενα μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω» είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοτζιάς: Αύριο θα ανακοινώσουμε το όνομα – Την επιλογή την έκανε ο Ζάεφ

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διάγγελμα Τσίπρα μετά το (καθυστερημένο) τηλεφώνημα Ζάεφ

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Έγινε το τηλεφώνημα Ζάεφ – Τσίπρα για το Σκοπιανό



    ΣΧΟΛΙΑ